Φόρτωση Text-to-Speech…
Τα μέτρα ασφαλείας στον προβλήτα που αγκυροβολεί η φρεγάτα «Κίμων», η πρώτη ελληνική FDI, είναι δρακόντεια. Για να περάσει κανείς την πύλη, απαιτείται ειδική διαπίστευση και εξονυχιστικός έλεγχος. Ενας εκπρόσωπος της κατασκευάστριας Group Naval μας ζητά να δηλώσουμε τον σειριακό αριθμό των ηλεκτρονικών μας συσκευών και να αφήσουμε το κινητό μας τηλέφωνο σε μία θήκη «Faraday».
H «Κ» στις δοκιμές της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ στη Γαλλία (1) pic.twitter.com/SZlMINnM8K
— Kathimerini_Web (@KathimeriniWeb) July 17, 2025
H «Κ» στις δοκιμές της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ στη Γαλλία (2) pic.twitter.com/kbpj0aP6tp
— Kathimerini_Web (@KathimeriniWeb) July 17, 2025
Οι οδηγίες είναι σαφείς: η κινηματογράφηση στους εσωτερικούς χώρους της φρεγάτας απαγορεύεται και απαιτείται ειδική άδεια για τη λήψη φωτογραφιών, στις οποίες, όμως, δεν θα απεικονίζονται διαβαθμισμένες πληροφορίες, κονσόλες και σχεδιαγράμματα. Παρ’ όλα αυτά, θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεναγηθούμε σε όλους τους χώρους του νεότευκτου πολεμικού πλοίου, φτάνοντας ακόμη και στην «καρδιά» της φρεγάτας, το υπερσύγχρονο κέντρο μάχης, και να ενημερωθούμε από πρώτο χέρι για τις εντυπωσιακές του ικανότητες.

Πριν ακόμη ξημερώσει, βρισκόμαστε στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί στο ελικοδρόμιο της φρεγάτας. Μαζί μας, επιβιβάζεται και το ελληνικό κλιμάκιο που αποτελείται από στελέχη του ΓΕΝ και τους πυρήνες του πληρώματος παραλαβής.
H «Κ» στις δοκιμές της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ στη Γαλλία (3) pic.twitter.com/PoVdqrDqho
— Kathimerini_Web (@KathimeriniWeb) July 17, 2025
H «Κ» στις δοκιμές της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ στη Γαλλία (4) pic.twitter.com/3RvYNv0DwB
— Kathimerini_Web (@KathimeriniWeb) July 17, 2025
Στεκόμαστε ένα λεπτό στη ράμπα για να κοιτάξουμε με δέος την «Κίμων», η οποία ξεχωρίζει για το χαρακτηριστικό «σλικ» σχήμα της με τις καθαρές γραμμές, μια τεχνική που βοηθάει στη μείωση της ηλεκτρομαγνητικής της υπογραφής ώστε να εντοπίζεται πιο δύσκολα από τα εχθρικά ραντάρ, αλλά και για την ανάστροφη πλώρη της.

Η παράδοση αυτή πηγαίνει πίσω στην αθηναϊκή τριήρη και πολύ αργότερα, στο θωρηκτό Αβέρωφ. Μια σχεδίαση που συνοδεύει το πολεμικό ναυτικό εδώ και αιώνες. Η ανάστροφη πλώρη εντάχθηκε και στον νέο θυρεό της «Κίμων», ο οποίος αποτελείται από την περικεφαλαία του ομώνυμου Αθηναίου στρατηγού και πολιτικού, την πλώρη της αρχαίας τριήρους και την πλώρη της FDI.
Η μεταλλική σκάλα μας οδηγεί στην πρύμνη της φρεγάτας και από εκεί περνάμε στο υπόστεγο του ελικοπτέρου. Η «αποστολή» μας ξεκινά με την καθιερωμένη ενημέρωση ασφαλείας. Το πλοίο, αν και πολεμικό, μέχρι να παραδοθεί στο ελληνικό ναυτικό είναι χαρακτηρισμένο ως «εμπορικό» και έτσι υπόκειται σε όλους τους προβλεπόμενους κανονισμούς. Μεταξύ άλλων, μαθαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς και πώς θα εγκαταλείψουμε τη φρεγάτα αν απαιτηθεί. Εξάλλου, οι δοκιμές είναι μια αρκετά επίπονη διαδικασία, με το πλοίο να φτάνει στα όρια των δυνατοτήτων του και έτσι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
Το ταξίδι
Λίγο μετά τις 9:30, το προσωπικό έλυσε τους κάβους και τα ρυμουλκά οδήγησαν την ελληνική FDI στην έξοδο του φυσικού λιμανιού, εκεί όπου ο ποταμός Σκορφ χύνεται στη θάλασσα της Βρετάνης.
H «Κ» στις δοκιμές της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ στη Γαλλία (5) pic.twitter.com/jNs3cfQCGC
— Kathimerini_Web (@KathimeriniWeb) July 17, 2025
H «Κ» στις δοκιμές της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ στη Γαλλία (6) pic.twitter.com/F6RJLgQzBy
— Kathimerini_Web (@KathimeriniWeb) July 17, 2025
Η «Κίμων» ξεκίνησε το ταξίδι της υπό το βλέμμα των άλλων δύο ελληνικών φρεγατών, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο ναυπήγησης, της F602 «Νέαρχος» και της F603 «Φορμίων». Καθώς η «Κίμων» αφήνει πίσω της τη Λοριάν, κόσμος στέκεται στις όχθες του Σκορφ για να δει το νέο δημιούργημα του τοπικού ναυπηγείου. Οι Γάλλοι, εξάλλου, αισθάνονται ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τις ναυπηγικές τους δυνατότητες και συγκεκριμένα για τις FDI που, όπως λένε, είναι τα πιο εξελιγμένα πλοία της κλάσης τους.

Καθώς ανοίγεται προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, η «Κίμων» πλέει αυτοδύναμη. Η πρόωση και τα συστήματα ναυτιλίας είχαν δοκιμαστεί κατά την πρώτη 24ωρη έξοδο στις αρχές Ιουνίου. Παρ’ όλα αυτά, κάθε σύστημα ελέγχεται ξανά και ξανά, με διαφορετικές ρυθμίσεις και παραμέτρους ώστε να δοκιμαστούν όλες οι πιθανές καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθεί το πλοίο. Η δεύτερη περίοδος δοκιμών ξεκίνησε τις αρχές Ιουλίου και διαρκεί τρεις εβδομάδες. Θα ακολουθήσουν ακόμη δύο στάδια και τον Δεκέμβριο, η «Κίμων» θα μεταβεί στη Βρέστη για να παραλάβει τα όπλα της, προτού καταπλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στα τέλη του έτους.

Η πρώτη δοκιμή για σήμερα είναι το «High Speed Test». Το πλοίο αυξάνει την ισχύ των κινητήρων στο μέγιστο και σε λίγα λεπτά πλέει «πάση δυνάμει» ξεπερνώντας τους 27 κόμβους. Ακούγεται το χαρακτηριστικό σφύριγμα από τις τουρμπίνες των κινητήρων και τα απόνερα της φρεγάτας μοιάζουν με τεράστια κύματα. Χρειάζεται να βάλεις αντίσταση για να σταθείς λόγω του αέρα και της ταχύτητας με την οποία κινείται η φρεγάτα. Βγαίνουμε στη «βαρδιόλα», στον ανοιχτό χώρο δίπλα στη γέφυρα της φρεγάτας, και παρατηρούμε ότι πλέει με άνεση παρά το γεγονός ότι επικρατεί «sea state 5», με μεγάλο κυματισμό και ισχυρό άνεμο. Το σύστημα σταθεροποίησης είναι απενεργοποιημένο για τις δοκιμές, ωστόσο, παρά τις «δύσκολες» συνθήκες, το κούνημα είναι υποφερτό. Μιλώντας με τους Ελληνες αξιωματικούς στη γέφυρα της «Κίμων», μας λένε ότι το πλοίο «ανταποκρίνεται καλύτερα από το αναμενόμενο». «Εξάλλου», συμπληρώνουν, «τέτοιες θάλασσες δύσκολα συναντά κανείς στο Αιγαίο».
Δοκιμή ραντάρ
Στη συνέχεια, η φρεγάτα κατεβάζει ταχύτητα και πλέει με 15 κόμβους εντός της οριοθετημένης ζώνης. Η επόμενη προγραμματισμένη δοκιμή περιλαμβάνει την ενεργοποίηση των αισθητήρων και του ραντάρ αέρος του πλοίου. Το περίφημο Sea Fire 500 ανοίγει και από τα ηχεία ακούγεται η προειδοποίηση προς το προσωπικό να μετακινηθεί εντός του πλοίου. Το σενάριο προβλέπει την προσέγγιση αεροσκαφών της γαλλικής αεροπορίας από διαφορετικές αποστάσεις, γωνίες και ταχύτητες, ώστε να διαπιστωθεί ότι το ραντάρ μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως τις πιθανές απειλές.
Το εύρος του ραντάρ είναι πράγματι εντυπωσιακό. Δεν είναι κρυφό, άλλωστε, ότι το Sea Fire μπορεί να εντοπίσει εκατοντάδες στόχους σε αποστάσεις που φτάνουν και ίσως ξεπερνούν τα 500 χιλιόμετρα και να εγκλωβίσει, όταν αυτό απαιτηθεί, τους πιο επικίνδυνους από αυτούς. Οπως ήταν αναμενόμενο, η «Κίμων» εντοπίζει εγκαίρως τους ιπτάμενους στόχους, με τα στελέχη της Thales, της Group Naval και του πολεμικού ναυτικού να παρακολουθούν με προσοχή τα δεδομένα στις οθόνες του κέντρου μάχης.
Στην ερώτηση: ποιος εντοπίζει πρώτος ποιον, δηλαδή αν το Rafale μπορεί να δει τη φρεγάτα νωρίτερα ή η φρεγάτα βλέπει το Rafale, δεν δίνεται απάντηση καθώς η πληροφορία είναι διαβαθμισμένη. Στελέχη όμως της κατασκευάστριας εταιρείας επισημαίνουν ότι ακόμη και αν το ίχνος του πλοίου βρεθεί στο ραντάρ του μαχητικού, δεν θα είναι διαφορετικό από το ίχνος ενός αλιευτικού σκάφους. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στον σχεδιασμό της φρεγάτας, με τις μεγάλες επιφάνειες, χωρίς πολλές γωνίες και τη χαμηλή ηλεκτρομαγνητική υπογραφή.
H «Κ» στις δοκιμές της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ στη Γαλλία (7) pic.twitter.com/luL5joAwLf
— Kathimerini_Web (@KathimeriniWeb) July 17, 2025
Η «Κ» στις δοκιμές της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ (8) pic.twitter.com/qZXI52VqeJ
— Kathimerini_Web (@KathimeriniWeb) July 17, 2025
Ξενάγηση
Καθώς οι δοκιμές συστημάτων και αισθητήρων συνεχίζονται, εκπρόσωποι της Group Naval μας συνοδεύουν στο εσωτερικό του πλοίου. Ξεκινάμε από τη γέφυρα, η οποία είναι αρκετά ευρύχωρη και πλήρως ψηφιοποιημένη. Ολες οι λειτουργίες του πλοίου ελέγχονται από οθόνες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στην πραγματικότητα, όμως, το πλοίο διαθέτει περισσότερες από μία «εικονικές» γέφυρες. Υπάρχουν περισσότεροι από 30 τερματικοί σταθμοί στους οποίους μπορεί κανείς να συνδέσει ένα λάπτοπ αποκτώντας πρόσβαση σε όλες τις βασικές λειτουργίες του πλοίου, ενώ από την αίθουσα ασύμμετρου πολέμου, έναν χώρο με οθόνες στις οποίες το προσωπικό βλέπει 360 μοίρες γύρω από το πλοίο μέσα από ένα δίκτυο οπτικών και υπέρυθρων αισθητήρων, μπορεί κανείς να ελέγχει τη φρεγάτα χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού στην τυπική γέφυρα.
Ωστόσο, η αίθουσα ασύμμετρου πολέμου χρησιμοποιείται για μία άλλη, βασική, λειτουργία. Την εγγύς προστασία της φρεγάτας από καταδρομικές επιθέσεις και ασύμμετρες απειλές. Μια απαίτηση, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε το πολεμικό ναυτικό αρκετά χρόνια πριν, κατά τη σχεδίαση του πλοίου, την αναγκαιότητα της οποίας επιβεβαιώνουν πλέον οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο οι Γάλλοι δεν παραλείπουν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στα στελέχη του πολεμικού ναυτικού.

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο κέντρο διαχείρισης κινδύνου. Εκεί αποτυπώνονται όλες οι λειτουργίες της φρεγάτας και οι πιθανοί συναγερμοί. Το πλοίο διαθέτει δύο τέτοια κέντρα, ένα στο εμπρόσθιο και ένα στο οπίσθιο μέρος, ώστε σε περίπτωση που χτυπηθεί από αντιπλοϊκό πύραυλο (αυτή θα είναι μια κακή μέρα όπως λένε χαρακτηριστικά οι Γάλλοι κατασκευαστές) και ένα από τα δύο καταστραφεί, τότε το δεύτερο θα χρησιμοποιηθεί ως εφεδρικό, με το πλήρωμα να διατηρεί τον πλήρη έλεγχο του πλοίου. Ολόκληρη η φρεγάτα χωρίζεται σε δύο διακριτές υδατοστεγείς ζώνες, ενώ το πλοίο τέμνεται εγκάρσια στο μέσον του μήκους του, ώστε να μπορεί να απομονωθεί σε περίπτωση κινδύνου. Επιπλέον, διαθέτει δύο πηδάλια, ώστε να υπάρχει πάντα εφεδρικό αλλά και πολλά ακόμη συστήματα που εγγυώνται την επιβιωσιμότητά του στη μάχη.
Συνεχίζοντας, φτάνουμε στο «επίστεγο» όπου βρίσκεται το βυθιζόμενο σόναρ. Οι FDI, εκτός από τις εντυπωσιακές αντιαεροπορικές τους δυνατότητες που εγγυάται ο συνδυασμός του ραντάρ Sea Fire και των πυραύλων Aster 30, διαθέτουν και ένα από τα ικανότερα συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Το βυθιζόμενο σόναρ CAPTAS-4, το σόναρ τρόπιδας Kingklip MK-2 και τα ελικόπτερα MH-60 Romeo εγγυώνται ότι οι ελληνικές FDI θα μετατρέπονται στους ικανότερους θηρευτές υποβρυχίων όταν το απαιτούν οι συνθήκες. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που αποκάλυψε η Thales, κατά τις δοκιμές της γαλλικής FDI, το σόναρ CAPTAS-4 εντόπισε το γαλλικό υποβρύχιο «Tourville» κλάσης Suffren σε απόσταση 140 χιλιομέτρων.
Ανέσεις
Οι FDI είναι καινούργια πλοία και όπως είναι φυσικό, σε σχέση με τις φρεγάτες S και τις ΜΕΚΟ του πολεμικού ναυτικού, διακρίνονται από σχετικές ανέσεις για το πλήρωμα. Αρχικά, οι χώροι. Οι διάδρομοι, οι καμπίνες, η γέφυρα και οι ανοιχτοί χώροι είναι μεγαλύτεροι. Αυτό εξυπηρετεί κυρίως τη μεταφορά υλικού και την κίνηση του πληρώματος στο πλοίο, ενώ έχει προβλεφθεί η ύπαρξη καταπακτών που διατρέχουν κάθετα τη φρεγάτα, ώστε ακόμη και αν πρέπει να αντικατασταθεί μια ηλεκτρογεννήτρια ή να τοποθετηθεί κάποιο μεγάλο ανταλλακτικό, να μην απαιτείται το κόψιμο μετάλλων ή η αποσυναρμολόγηση του υλικού.
Επιπλέον, από τη γέφυρα, μπορεί κανείς να φτάσει με ευκολία μέχρι το υπόστεγο του ελικοπτέρου χωρίς να χρειαστεί να ανέβει ή να κατέβει επίπεδα και γενικότερα η κυκλοφορία στα εσωτερικά και εξωτερικά διαμερίσματα του πλοίου είναι εύκολη. Εντυπωσιακοί είναι και οι χώροι ενδιαιτήσεως, σχεδιασμένοι ώστε το πλήρωμα να διαβιεί με σχετική άνεση ακόμη και σε μεγάλης διάρκειας αποστολές. Εξάλλου, οι FDI θα αποτελούν τη συνοδεία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» και θα το ακολουθούν στην ανάπτυξή του, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη βάση του.
Στη μάχη
Μιλώντας με τους Γάλλους αλλά και τους Ελληνες αξιωματικούς, διαπιστώνουμε ότι ένα από τα δυνατά σημεία των FDI είναι η διαλειτουργικότητα με τα σύγχρονα τζετ της πολεμικής αεροπορίας. Με τα Rafale, τα F-35 και τα αναβαθμισμένα F-16, οι FDI θα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες, όπως στοιχεία βολής, σε πραγματικό χρόνο μέσω του τερματικού Link-16. Η δυνατότητα αυτή εκτοξεύει τις αποτρεπτικές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες με τα ραντάρ των φρεγατών και των μαχητικών και τον συνδυασμό όπλων όπως οι Aster 30, οι Meteor, Exocet και Scalp θα δημιουργούν ζώνες άρνησης πρόσβασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα αποκτήσει ενισχυμένο ρόλο και εντός του ΝΑΤΟ αφού θα διαθέτει το πιο εξελιγμένο πλοίο της κλάσης του. Υπάρχει, μάλιστα, μεγάλη πιθανότητα, η πρώτη FDI που θα ενσωματωθεί στην ομάδα κρούσης του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» να είναι η ελληνική «Κίμων» και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ελληνογαλλικές σχέσεις.
Το διάρκειας σχεδόν 10 ωρών ταξίδι μας με την «Κίμων» ολοκληρώθηκε με τον περίπλου της φρεγάτας, όπου είχαμε τη δυνατότητα να δούμε το πλοίο από όλες τις πιθανές γωνίες.
Η «Κίμων» παραμένει στα ανοιχτά τη Βρετάνης για να συνεχίσει με το δεύτερο σκέλος των δοκιμών και το επόμενο «ραντεβού» αναμένεται στα τέλη του έτους στην κύρια βάση του πολεμικού ναυτικού, τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.