Η προοπτική μιας νέας συνταγματικής αναθεώρησης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, την εκτελεστική εξουσία και τη δημόσια διοίκηση, βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης υπό τη μορφή ανοιχτού συνεδρίου που διοργάνωσε χθες ο Οργανισμός Ερευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις». Στον διάλογο που αναπτύχθηκε από τους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ήταν η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρώην πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παν. Πικραμμένος, μεταξύ άλλων αφενός εκφράστηκε προβληματισμός για το κατά πόσο θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις ως προς τις αρμοδιότητες του πρώτου πολίτη της χώρας και αφετέρου επισημάνθηκε πως κρίσιμο σε κάθε περίπτωση είναι να αλλάξει η νοοτροπία που διέπει τόσο το πολιτικό προσωπικό όσο και την ελληνική κοινωνία.
«Θα ήμουν πάρα πολύ προσεκτική σε μια ενδεχόμενη αναθεώρηση» των σχετικών με τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας διατάξεων του καταστατικού χάρτη, σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Σακελλαροπούλου. «Με την αναθεώρηση του ’86 και το πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα, μπορεί να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν πρέπει να αντισταθμιστεί μέσα από την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου. Δεν πρέπει να θιγεί ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο κ. Πικραμμένος στην παρέμβασή του επισήμανε: «Πρέπει να αλλάξει το πολιτιστικό επίπεδο της χώρας, να αλλάξουμε σαν άνθρωποι. Ας μην έχουμε την αυταπάτη ότι με νομικούς κανόνες μπορεί να αλλάξει η χώρα. Αλλάζει με καλές ηγεσίες και με ανώτερο πολιτιστικό επίπεδο», υποστήριξε. Πάντως, αίσθηση προκάλεσε μία αναφορά του στη δική του θητεία ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού σε μνημονιακή περίοδο (2012). Είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να κάνει συγκεκριμένες αναφορές: «Ισως έπεσα σε δύσκολη περίοδο. Επρεπε να πάρουμε αποφάσεις οι οποίες είχαν να κάνουν με τη συμμετοχή μας στην Ευρώπη. Λοιπόν αυτές τις αποφάσεις θα λέγαμε ότι δεν τις προβλέπει το Σύνταγμα. Επρεπε να μην τις πάρουμε και να τις αναβάλλουμε για αργότερα; Δεν το κάναμε αυτό. Πήραμε αποφάσεις οι οποίες ενδεχομένως δεν ήταν εντός του αυστηρού κειμένου του Συντάγματος. Δεν ήταν τρέχουσες υποθέσεις. Ηταν αποφάσεις καθοριστικές για το μέλλον της χώρας».
Ο κ. Ι. Σαρμάς, υπηρεσιακός πρωθυπουργός για τη διεξαγωγή εκλογών το 2023, επίτιμος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπογράμμισε πως θα συνιστούσε «μεγάλη επιφυλακτικότητα στις προτάσεις για αλλαγές στο Σύνταγμα», για να προσθέσει πως «μάλλον δεν χρειάζεται αλλαγή ως προς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Πρώην υπουργός Επικρατείας και πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, ο Γ. Σταυρόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη «να αναθεωρηθεί η νοοτροπία μας». Τέλος, υπέρ της πρόβλεψης να υπάρχει προληπτικός συνταγματικός έλεγχος των νομοθετημάτων τάχθηκαν τόσο η κ. Σακελλαροπούλου όσο και ο κ. Πικραμμένος.