Μία ώρα και κάτι και ένα τετ α τετ ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη Σκωτία οδήγησε στην ανακοίνωση ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για τους δασμούς πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Αυγούστου.
Η συμφωνία, που όλα τα δεδομένα συνηγορούν ότι είχε δρομολογηθεί πολύ νωρίτερα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι λύθηκαν όλα τα ζητήματα – αγκάθια σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, περιλαμβάνει την επιβολή δασμών 15% στα ευρωπαϊκά αγαθά που εισέρχονται στις ΗΠΑ με κάποιες εξαιρέσεις – και σημαντικές αγορές αμερικανικού ενεργειακού και στρατιωτικού εξοπλισμού από την ΕΕ, αλλά κανένα δασμό από την Ευρώπη σε βάρος της Αμερικής.
Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο πρόεδρος Τραμπ όσο και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορούν να την παρουσιάσουν σαν νίκη.
Η συμφωνία είναι ένα ακόμη προσωπικό επίτευγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται από 27 κράτη μέλη τα οποία εκπροσώπησε η Φον ντερ Λάιεν και τα οποία θα κληθούν να βιώσουν τις επιπτώσεις των δασμών στις οικονομίες τους.
Ειδκότερα για τις ΗΠΑ, η συμφωνία ισοδυναμεί με την προσδοκία ότι περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια από δασμούς θα εισέλθουν στα κυβερνητικά ταμεία με βάση τα στοιχεία για το εμπόριο του περασμένου έτους, ενώ υπάρχουν τώρα 600 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων που πρόκειται να εισέλθουν στη χώρα.
Για την Ε.Ε., η πρώτη ανάγνωση της συμφωνίας είναι ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν πως απέτρεψαν μία εμπορική σύγκρουση που θα μπορούσε να πάρει μία επικίνδυνη και εξαιρετικά κοστοβόρα τροπή. Σύμφωνα με το σκεπτικό οι δασμοί θα μπορούσαν να ήταν χειρότεροι από το 15% αν και το ποσοστό δεν είναι τόσο καλό όσο ο συντελεστής 10% του Ηνωμένου Βασιλείου και απέχει από το στόχο των μηδενικών δασμών που είχαν βάλει οι Βρυξέλλες.
Αγκάθι για την Φον Ντερ Λάιεν η συμφωνία
Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι έτσι καθώς οι αριθμοί δεν λένε ψέματα και δεν είναι υπέρ της Ευρώπης. Παρά την οικονομική της ισχύ, ως μία από τις ισχυρές οικονομίες του πλανήτη η ΕΕ δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Σε σύγκριση με τους Βρετανούς, οι οποίοι διατηρούν ένα σχεδόν ισορροπημένο εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ, οι Βρυξέλλες τα πήγαν χειρότερα.
Οι διαπραγματευτές της ΕΕ τουλάχιστον απέτρεψαν τα χειρότερα αποτελέσματα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες τώρα πληρώνουν «μόνο» 15% για τις εξαγωγές τους στην Αμερική, αντί για 25%. Για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, ωστόσο, οι δασμοί 50% παραμένουν.
Το συμπέρασμα είναι η πικρή συνειδητοποίηση ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών μπλοκ στη Δύση θα γίνει δυσκολότερο και πιο ακριβό και θα βλάψει τόσο την Ευρώπη όσο και την Αμερική βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, όπως αναφέρει η Ηandelsblatt.
Λόγους για να είναι δυσαρεστημένη από τη συμφωνία έχει η Γερμανία καθώς θα πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με οικονομολόγους του Ινστιτούτου Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, οι οποίοι υπολόγισαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα δει μείωση της παραγωγής κατά 15% βάσει της συμφωνίας.
Αντίστοιχα η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα χάσει 11% σε σύγκριση με τον ισχύοντα δασμολογικό συντελεστή, όπως αποκάλυψε ο Τζούλιαν Χιντς, οικονομολόγος του ινστιτούτου.
Η αξία της συμφωνίας θα κριθεί στις λεπτομέρειες
Από την πλευρά του Μάικλ Μπράουν, ανώτερος ερευνητικός στρατηγικός αναλυτής στην βρετανική χρηματιστηριακή εταιρεία Pepperstone, δήλωσε ότι οι αμερικανικές αμυντικές εταιρείες είναι πιθανό να αναδειχθούν κερδισμένες από τη συμφωνία, μετά τη δήλωση του Προέδρου Τραμπ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επενδύσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες επιπλέον των υφιστάμενων επενδύσεων και θα αγοράσει «τεράστιες ποσότητες» στρατιωτικού εξοπλισμού.
Οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες πρόκειται επίσης να κερδίσουν από αυτό που ο Τραμπ χαρακτήρισε ως ευρωπαϊκή δέσμευση για αγορά ενεργειακών προϊόντων αξίας 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο και εδώ έχουν σημασία οι λεπτομέρειες καθώς 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και 750 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενέργεια δεν είναι μικρά ποσά. Πολλά είναι τα ερωτήματα που χρειάζεται να αποσαφηνιστούν Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Πώς κατανέμονται αυτές οι επενδύσεις και πώς θα προσμετρηθούν;
Και αυτές οι λεπτομέρειες δεν θα γίνουν γνωστές παρά μόνο πολύ αργότερα. Η συμφωνία ανάμεσα στον Τραμπ και την Φον Ντερ Λάιεν ήταν το πρώτο βήμα με τα επιτελεία τους να αναλαμβάνουν πλέον το δύσκολο έργο να μεταφέρουν στο χαρτί όσα συμφωνήθηκαν. Τότε και μόνο θα φανεί ο πραγματικός επιχειρηματικός αντίκτυπος της συμφωνίας και για τις δύο χώρες. Προσώρας οι ηγεσίες τους μπορούν να δηλώνουν ικανοποιημένες για το αποτέλεσμα και νικητές.