Την Πέμπτη 3 Απριλίου, ο Νίκος Χατζηνικολάου φιλοξένησε στο «Ενώπιος Ενωπίω» τον Πάνο Βλάχο, ο οποίος παραχώρησε μία ουσιαστική συνέντευξη μιλώντας για την πορεία του, για την κριτική που έχει δεχτεί αλλά και για κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως τα Τέμπη. Απάντησε για τον πολυσυζητημένο στίχο του τραγουδιού του για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Άρη Πορτοσάλτε, για τα σχόλια που δέχτηκε σχετικά με το ακριβό πουκάμισο που φόρεσε, για το εάν πιστεύει στον Θεό αλλά και για τη γνωριμία του με διάσημο σκηνοθέτη λόγω της… πεθεράς του που έβλεπε την “Μουρμούρα”.
Πάνος Βλάχος: Η απάντηση για το τραγούδι για Άδωνι Γεωργιάδη και Άρη Πορτοσάλτε
Μεταξύ άλλων, σχολίασε και τη φράση «στα χέρια του λάθος μπάτσου». Ο γνωστός ηθοποιός τοποθετήθηκε ξεκάθαρα, λέγοντας: «Φυσικά υπάρχει ο λάθος και ο σωστός μπάτσος. Όπως υπάρχει και ο λάθος και ο σωστός ηθοποιός. Όπως υπάρχει και ο λάθος και ο σωστός δημοσιογράφος. Δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι εντεταλμένοι ούτε όλοι οι ηθοποιοί βιαστές και παιδόφιλοι. Υπάρχει ο άνθρωπος που κάνει καλά τη δουλειά του και ο άνθρωπος που δεν την κάνει σωστά. Φυσικά, και έτσι πρέπει να είναι».
Σχετικά με το γιατί έγραψε τον πολυσυζητημένο στίχο, ο ηθοποιός απάντησε αυθόρμητα: «Γιατί είμαι άνθρωπος. Γιατί δεν είμαι βόδι. Γιατί δεν είμαι ασυγκίνητος από αυτό που συμβαίνει. Η τέχνη μου συνδέεται με το πώς αισθάνομαι. Εμένα η τέχνη μου και η ύπαρξή μου έχουν να κάνουν με το πώς αισθάνομαι τα πράγματα. Όταν διαφωνείς με κάποιον δεν τον πετάς στα σκουπίδια, αλλά τον σατιρίζεις και τον καυτηριάζεις. Τον ρεντικουλάρεις, τον γελοιοποιείς, τον μετακινείς, τον προκαλείς. Ειδικά όταν μιλάς για κάποιον που έχει την εκατονταπλάσια δύναμη, πορεία, χρηματική πλάτη από εσένα. Δεν θα κάνω μάθημα στιχουργικής».
Όταν ρωτήθηκε αν ο Πορτοσάλτε έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, ο ηθοποιός απάντησε: «Το έχει. Εγώ λέω ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος και οι απόψεις του είναι ίδιες απόψεις κι είναι στον ίδιο σάκο με ανθρώπους οι οποίοι διοικούν τη χώρα και δεν είναι ανεξάρτητη η άποψή του. Έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του ο οποιοσδήποτε άνθρωπος (…)».
Στη συνέχεια ο Πάνος Βλάχος, πρόσθεσε: «Δεν είναι απανθρωπιά να εκφράζεις την άποψη σου. Είναι απανθρωπιά, με το που έχουν συμβεί αυτά τα πράγματα να υπάρχει ευθεία επίθεση και προπαγάνδα απέναντι στους ανθρώπους που έχουν χάσει τα παιδιά τους… Δεν είναι έκφραση απόψεων. Είναι κριτική σε ανθρώπους που υποφέρουν, είναι απόπειρα συγκάλυψης, μια λασπολογία και μια θόλωση ενός κόσμου που υποφέρει. Και εγώ σε αυτόν τον κόσμο υπάρχω και ζω. Και λέω ότι οι λέξεις στα τραγούδια μου και οι λέξεις γενικά… Τις μέρες που συνέβαιναν όλα αυτά υπήρχε μια αδιανόητη προπαγάνδα και μια αδιανόητη συγκάλυψη… Έγινε αυτό ή εγώ ζούσα εκείνη τη στιγμή στην Σλοβενία και έπινα πίνα κολάντα;».
«Εγώ αυτή τη στιγμή δεν κάνω τέχνη για να κρατήσω ίσες αποστάσεις σχετικά με το τι κάνει η αντιπολίτευση ή όχι. Δεν γράφω τραγούδια ούτε εκφράζομαι για το αν έχουμε καλή αντιπολίτευση στη χώρα. Εγώ γράφω τραγούδια και εκφράζομαι απέναντι σε εκείνους που κάνουν το περισσότερο κακό. Περισσότερο κακό από αυτά τα δύο, όπως μου τα λες… Κατά τη δική μου άποψη. Γιατί εμένα κάλεσες. Θα μπορούσες να έχεις καλέσει έναν διανοούμενο ή έναν σπουδαίο καλλιτέχνη που θα σου έλεγε ότι πρέπει να βρούμε μια μέση λύση. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το αν έχουμε καλή ή ικανή αντιπολίτευση μου είναι αδιάφορο όταν έχουν πεθάνει άνθρωποι».
«Όταν βγαίνεις στην τηλεόραση – την οποία δεν πληρώνεις για να εμφανίζεσαι, ενώ εμένα πληρώνουν εισιτήριο για να με δουν – και γίνεται τέτοια προπαγάνδα, τέτοια καταπίεση του ειλικρινούς και υγιούς συναισθήματος των ανθρώπων και διαδίδονται τόσα ψεύδη, έχω ευθύνη».
Όταν ρωτήθηκε γιατί ασκεί κριτική μόνο σε μία πλευρά και όχι και στην αντιπολίτευση, ο ηθοποιός απάντησε: «Μα γιατί δεν κάνει κακό το άλλο».
Στην ερώτηση αν θεωρεί τον εαυτό του στρατευμένο καλλιτέχνη, ο Πάνος Βλάχος απάντησε με χιούμορ, δίνοντας έναν σαρκαστικό τόνο στην τοποθέτησή του: «Βέβαια, ναι. Γιατί κινούμαι από συστήματα ακροδεξιού και ακροαριστερού καπιταλιστικού έντεχνου σατέν, με κοιλιακό από μέσα και χρήματα που έρχονται κυρίως από τη Λατινική Αμερική, εξ ου και ο ισπανόφωνος στίχος που θα χρησιμοποιήσω πια».
«Εγώ δεν κάνω τέχνη σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις. Δεν κάνω τέχνη σε σχέση με το τι λέει ο μέσος όρος. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο – ακόμα και που το συζητάμε – να δεχτώ ότι, τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, οι άνθρωποι που βγαίνουν και έχουν τέτοια εξουσία και ικανότητα, φέρουν ίδια ευθύνη με την αντιπολίτευση που αποτελείται από πέντε, δέκα κόμματα – όχι από ένα».
Στη συνέχεια, έθεσε ένα ερώτημα: «Είναι πιο επικίνδυνο να λέω ότι η γη είναι επίπεδη ή να λέω στη Μαρία Καρυστιανού ότι υπάρχει ένας άνθρωπος πίσω από τα σύννεφα που θα της δώσει σωτηρία και να της λέω “μη μιλάς, βούλωσέ το”; Τι από τα δύο είναι πιο επικίνδυνο;»
«Προσπαθούσε με τον τρόπο του να σιγήσει όλους τους ανθρώπους. Προσπαθεί εντεταλμένα να σωπάσουν… Αποδείχθηκε περισσότερο ότι υπάρχει παράνομο φορτίο ή ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι το ίδιο και το αυτό;»
Και πρόσθεσε: «Εγώ, δύο χρόνια πριν, είπα ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι το ίδιο και το αυτό. Και μετά από δύο χρόνια, αποδεικνύεται ότι επιτελούν τους ίδιους σκοπούς ή διαφορετικούς; Και είμαι ψυχασθενής εγώ; Τρελός; Εντεταλμένος;»
«Εγώ δεν έχω κανένα θέμα με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Δεν έχω κανέναν φανατισμό. Θα είχα φανατισμό αν έγραφα μέσα σε ένα τρένο βάλτε. Γιατί το τρένο νοηματοδοτεί θάνατο. Δεν είμαι φανατικός με κανέναν».
Και συνέχισε: «Αυτό που έκανα επί σκηνής είναι να εκφράσω την ευαισθησία μου απέναντι στο ψεύδος, την κατάχρηση εξουσίας και την προπαγάνδα που γίνεται. Έχω το δικαίωμα να το κάνω. Κι έχω το δικαίωμα να το κάνω, όταν γίνεται από ανθρώπους που είναι παντοδύναμοι και έχει αποτέλεσμα η πολιτική και η πράξη τους».
«Αν ακούσεις τους στίχους μου, θα διαπιστώσεις ότι ειρωνεύομαι και σχολιάζω τις συμπεριφορές και τις ιδεολογίες που διχάζουν τον κόσμο – από όλες τις κατευθύνσεις. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι διχάζουν τη γενιά μου περισσότερο από ποτέ».
Δείτε την εκπομπή
Πάνος Βλάχος: Η γνωριμία με διάσημο σκηνοθέτη λόγω… «Μουρμούρας» – «Με αναγνώρισε η πεθερά του»
Ο γνωστός ηθοποιός αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία του στη δημοφιλή σειρά «Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα», αλλά και στο πώς μέσω αυτής γνώρισε τον σπουδαίο σκηνοθέτη του Χόλιγουντ, Αλεξάντερ Πέιν, λόγω της… Ελληνίδας πεθεράς του που έβλεπε τη σειρά.
Αρχικά, στην επισήμανση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι εκεί κυρίως άρχισε ο κόσμος να τον αγαπά πολύ, ο Πάνος Βλάχος απάντησε: «Είναι αλήθεια, εννοείται. Ήταν χώρος όπου μπορούσα να αυτοσχεδιάσω και να δείξω την κωμική πλευρά μου».
Αναφερόμενος στη γνωριμία του με τον Αλεξάντερ Πέιν μέσω της σειράς, είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας το περιστατικό: «Ήμασταν σε ένα κάλεσμα στο σπίτι του Αλεξάντερ Πέιν και ντρεπόμασταν να πάμε να του μιλήσουμε και λέω άστο… Ήταν εκεί κι ο Τομ Χανκς… Λέω να μην ενοχλώ. Κι έρχεται η πεθερά νομίζω του ανθρώπου, ούρλιαζε, “Αλέξανδρε, είναι τα παιδιά” κι εγώ λέω αυτό θα το πω μόνο και μόνο γιατί ποτέ δεν θα με πιστεύει κανείς ότι γνώρισα τον Αλεξάντερ Πέιν και καθίσαμε και μιλήσαμε επειδή έβλεπε η πεθερά του “Μουρμούρα”. Όλα συνδέονται κάπως κι όλα είναι όμορφα. Με κοιτάω και νιώθω πως ήμουν άλλος άνθρωπος».
Πάνος Βλάχος: Πιστεύω σε μια ανώτερη δύναμη, όχι στον χριστιανικό Θεό
Στο ερώτημα εάν πιστεύει στον Θεό, σε κάποια ανώτερη δύναμη, ο ηθοποιός ήταν ξεκάθαρος:
«Σε ανώτερη δύναμη πιστεύω, στον χριστιανικό Θεό έτσι όπως αποτυπώνεται στη σύγχρονη κοινωνία όχι. Πιστεύω σε πράγματα τα οποία δεν είναι υλικά, δεν πιστεύω μόνο σε ό,τι καταλαβαίνω. Υπάρχουν ανώτερες δυνάμεις, απλά αν ο Θεός ο οποίος μας έχει φτιάξει έχει ατζέντα κι έχει έναν τρόπο να ζήσουμε αυτό το πέρασμά μας από τη Γη σαν να είναι εφιάλτης κι ότι είμαστε κινούμενες παρουσίες οι οποίες είναι γεμάτες δαιμόνια και αμαρτία, δεν θέλω να ζήσω έτσι. Αυτό δεν με κάνει να μάχομαι τους ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν με τον τρόπο τους. Μάχομαι εκείνους που χρησιμοποιούν την πίστη για να καταπιέσουν και να υπονομεύσουν και να διαλύσουν πράγματα».
«Αγαπάω τους ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν στη ζωή και στο καλό απ’ όπου το αντλούν και ζηλεύω τους ανθρώπους που έχουν βρει απαντήσεις μέσα από τον Θεό. Εγώ τις απαντήσεις για τον εαυτό μου, για το πώς κινείται ο κόσμος και το πού θα βρω πληρότητα προσπαθώ να τις βρω σε άλλον τρόπο αποτύπωσης της ανώτερης δύναμης. Δεν μάχομαι τους ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν. Μάχομαι αυτούς που πρέπει να συμφωνήσουμε στο ότι προσευχόμαστε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και ζητάμε τα πράγματα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, γιατί αυτό δεν έχει συμμετοχή» συνέχισε ο Πάνος Βλάχος και συμπλήρωσε:
«Καμιά φορά νιώθω την ανάγκη να προσευχηθώ στον πρόεδρο της αγαπημένης μου ποδοσφαιρικής ομάδας να μου λύσει κάποια ζητήματα. Αν προσευχηθώ στον Θεό για να μου λύσει κάποια θέματα που έχω πιστεύω ότι μπορεί να αργήσει. Ο πρόεδρος δεν θα στείλει τον γιο του, θα κατέβει ο ίδιος θα το λύσει το θέμα».
Πάνος Βλάχος: Η κριτική για το ακριβό πουκάμισο – «Ξέρεις πόσο σκληρά έχω δουλέψει;»
Σε ερώτηση για το περιστατικό με το «ακριβό πουκάμισο» και την κριτική που δέχθηκε γι’ αυτό, ο δημοφιλής καλλιτέχνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι έχει δουλέψει πολύ σκληρά και πολλά χρόνια για να έχει φτάσει σε αυτό στο σημείο.
Σε σχόλιο για το μπλουζάκι που φόρεσε στην εκπομπή, ο Πάνος Βλάχος απάντησε με χιούμορ «δεν είναι φτηνό, είναι πανάκριβο».
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην απάντηση που είχε δώσει σε δημοσιογράφο λέγοντας ότι το πουκάμισο εκείνο που φορούσε «είναι πολύ πιο ακριβό απ’ ό,τι νομίζετε». «Δεν έγινε ακριβώς έτσι. Το αφήγημα ήταν γιατί φοράει ακριβό πουκάμισο αφού είναι αριστερός. Λες κι έχω βάλει υποψήφιος με πολλά κόμματα ή είμαι Αριστερός γιατί έχω τραγουδήσει σε πολλά φεστιβάλ», είπε ο ηθοποιός και συνέχισε:
«Εγώ αυτό που είπα επί σκηνής και δεν παίχτηκε γιατί δεν ακολουθώ αυτό το αφήγημα και παίχτηκε κάτι άλλο είναι ότι σε αυτή τη χώρα, όταν ένας άνθρωπος βγάζει χρήματα είναι δεξιός, όταν δεν βγάζει αυτόματα είναι αριστερός, όταν προσέχει τι φοράει είναι ψώνιο, όταν φοράει ό,τι θέλει είναι αναρχοαυτόνομος και ποτέ δεν τον ρωτάνε αν είναι άνθρωπος. Κι αν μπορεί ένας άνθρωπος που συγκινείται με τη σημαία να μην είναι φασίστας κι ένας άνθρωπος ο οποίος κατεβαίνει στις πορείες να μην θέλει να σπάσει την Αθήνα. Έχουμε τη δυνατότητα στη χώρα μου να έχουμε έναν χώρο όπως γουστάρουμε εμείς και να μην μας επιβάλλεται ο χώρος από τους δημοσιογράφους και από ένα αφήγημα που δεν είναι δικό μου. Το έχω αυτό το δικαίωμα; Άρα, μπορώ να φοράω ό,τι θέλω. Ξέρεις πόσο σκληρά έχω δουλέψει; Ότι δεν έχω προσωπική ζωή και ξεσκίζομαι από τα 22; Όχι για να είμαι πιστός στην άποψη που έχουν οι άνθρωποι για το τι θα φορέσω. Για να είμαι στον εαυτό μου».