Η χείρα βοηθείας της Κίνας στο Πακιστάν που κατέρριψε τα ινδικά μαχητικά

Κοινοποίηση

Είναι γνωστό ότι η Ινδία χρησιμοποίησε ένα ευρύ φάσμα διαστημικών μέσων για να επιτεθεί στο Πακιστάν στις 7 Μαΐου. Για κακή της τύχη όμως, το ίδιο όπλο ήταν αυτό που οδήγησε στο φιάσκο της ινδικής αεροπορίας. Η βοήθεια της Κίνας ήταν καθοριστική.

Υπενθυμίζεται ότι η ινδική αεροπορία έχασε τουλάχιστον τρία μαχητικά αεροσκάφη Rafale -το καμάρι του στόλου της- κατά τις αερομαχίες με τα κινεζικής προέλευσης πακιστανικά μαχητικά.

Για την επιχείρηση «Επιχείρηση Sindoor», η Ινδία βασίστηκε στους 9 με 11 στρατιωτικούς δορυφόρους που διαθέτει, αλλά έλαβε δεδομένα και από «έναν εμπορικό παγκόσμιο φορέα» ενώ προμηθεύτηκε εικόνες και «από την αμερικανική Maxar».

Ενώ λοιπόν, η Ινδία ενημερωνόταν από την αμερικανική Maxar, το Πακιστάν το βοήθησε η Κίνα να μετακινήσει δορυφόρους και να αναβαθμονομήσει τα συστήματα αεράμυνάς του πριν καταρρίψει ινδικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως αναφέρει η βρετανική Telegraph.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη τον γενικό διευθυντή του ινδικού Κέντρου Μελετών Πολέμου, Ασόκ Κουμάρ, αναφέρει ότι δύο χώρες συνεργάστηκαν για την αναδιοργάνωση των συστημάτων ραντάρ και αεράμυνας του Πακιστάν για την παρακολούθηση των κίνησεων των στρατευμάτων και της αεροπορίας της Ινδίας.

«[Η Κίνα] τους βοήθησε [το Πακιστάν] να αναδιατάξουν το ραντάρ αεράμυνάς τους, έτσι ώστε τυχόν ενέργειες που κάνουμε [η Ινδία] από την εναέρια διαδρομή να είναι γνωστές σε αυτούς», είπε.

Ο Κουμάρ δήλωσε ότι οι Κινέζοι στρατιωτικοί σύμβουλοι βοήθησαν το Πακιστάν να αναδιαμορφώσει την δορυφορική του κάλυψη πάνω από την Ινδία μετά την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου, στην οποία σκοτώθηκαν 26 τουρίστες στο Pahalgam στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.

Κινεζικά όπλα

Υπενθυμίζεται ότι το Πακιστάν είχε χρησιμοποιήσει και κινεζικά μαχητικά J-10C, καθώς και τον κινεζικής κατασκευής πύραυλο PL-15, ο οποίος δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν σε μάχη. Η χρήση του έχει προκαλέσει ανησυχίες στους αντιπάλους του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τον Κουμάρ, η βοήθεια της Κίνας προς το Πακιστάν επεκτάθηκε πέρα ​​από την εφοδιαστική, στις στρατηγικές δοκιμές των αμυντικών τεχνολογιών στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

Πάντως, η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχει σχολιάσει για τη χρήση του εξοπλισμού της.

Πηγή

Περιεχόμενα [hide]

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα