Η δεύτερη ευκαιρία για ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…

Δεν μάζεψε τυχαία 35 υπογραφές το ΠΑΣΟΚ, δύο περισσότερες δηλαδή από την κοινοβουλευτική του δύναμη, στο αίτημα για προανακριτική επιτροπή που κατέθεσε στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Hθελε να δείξει προς τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑΝέας Αριστεράς, που ουσιαστικά πήρε για πρώτη φορά «σάρκα και οστά» μέχρι τέλους, ότι «απαντήσεις» αν χρειαστεί υπάρχουν. Μπορεί το αίτημα των δύο να υπεγράφη από 37 βουλευτές, ωστόσο όλοι θυμούνται πως τον Απρίλιο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του Αλέξη Χαρίτση τρία μέλη της Κ.Ο., οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα και Σία Αναγνωστοπούλου, απέκλεισαν τη σύμπραξη μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμύθιο: Το πραγματικό κοινοβουλευτικό «σκορ» για τη μάχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κανείς δεν μπορεί να το υπολογίσει αυτή τη στιγμή. Αν δηλαδή ο Νίκος Ανδρουλάκης «χάνει» με 37-35 ή «κερδίζει» με 35-34 στην περίπτωση που τα ένστικτα αυτοσυντήρησης των πρώην συντρόφων της Κουμουνδούρου ξυπνήσουν τη νέα πολιτική χρονιά και προχωρήσουν σε κάποιου είδους συμπόρευση.

Θα ακολουθήσει το «δεύτερο ημίχρονο» και πιθανότατα η «παράταση», αφού υπάρχουν και άλλοι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές που ενδεχομένως να είναι οι «καταλύτες» της διαμόρφωσης των νέων ισορροπιών στη Βουλή. Η Αθηνά Λινού, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Αρετή Παπαϊωάννου δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Το ίδιο ισχύει και για τον Γιάννη Σαρακιώτη, ο οποίος, πάντως, στηρίζοντας την Προανακριτική του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τρίτη εκτιμάται πως έκανε ένα βήμα προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης Μπουρχάν Μπαράν όποτε χρειαστεί θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς προέρχεται από το «πράσινο στρατόπεδο».

Στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να μην έχουν παραδώσει τα «όπλα» και δεν θα έλεγαν όχι σε μια κοινοβουλευτική ρεβάνς. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο μέχρι να κλείσει η Βουλή θα υπάρξει ακόμη μία κίνηση ή προσπάθεια κοινοβουλευτικής προσέγγισης ανάμεσα στους πρώην συντρόφους. Πολλά στελέχη στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως στη Νέα Αριστερά δεν έχουν καταλαγιάσει τα πάθη από τη διαφωνία για το πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα και απλώς «κλωτσάνε το τενεκεδάκι» όλο και πιο κάτω πριν πάρουν αποφάσεις για το μέλλον.

Για την πλειοψηφία στην Πατησίων η κοινοβουλευτική συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν σημαίνει κάτι παραπάνω. Και σε καμία περίπτωση δεν τους αφορούν τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα. Στέλεχος, μάλιστα, τόνιζε στην «Κ» ότι «καλύτερα ό,τι είναι να γίνει από τον πρώην πρωθυπουργό να γίνει γρήγορα, καθώς όλη αυτή η φημολογία λειτουργεί ως τροχοπέδη. Ας φτιάξουν ένα κεντροαριστερό κόμμα και εμείς να προχωρήσουμε».

Με απλά λόγια, είναι δεδομένο ότι τουλάχιστον τη σημερινή πλειοψηφία της Νέας Αριστεράς θα την έχει απέναντι ο Αλέξης Τσίπρας, αν τελικά αποφασίσει να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο. Η άποψη πως «κανείς δεν μπορεί μόνος του, αλλά χρειάζεται συσπείρωση δυνάμεων», που είχε διατυπώσει η Eφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην «Κ» πριν από τρεις μήνες, εξακολουθεί να εκφράζει μια σημαντική μερίδα στελεχών της Νέας Αριστεράς.

Στέλεχος της Πατησίων τόνιζε στην «Κ» σχετικά με τις διαθέσεις του Αλέξη Τσίπρα πως «καλύτερα ό,τι είναι να γίνει γρήγορα, καθώς όλη αυτή η φημολογία λειτουργεί ως τροχοπέδη».

Στον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν προτείνει ακόμη και τη συγκρότηση ενός κοινού ψηφοδελτίου με τη Νέα Αριστερά, με το κάθε κόμμα να διατηρεί την αυτονομία του. Θα αισθανθούν πολύ άβολα όταν τον Σεπτέμβριο ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέβει για πρώτη φορά στη ΔΕΘ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για 13 συνεχόμενα χρόνια δεν έλειψαν ποτέ από το συγκεκριμένο ραντεβού, είτε ως κυβέρνηση είτε ως δεύτερο κόμμα. Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα, ύστερα από καιρό, κάποια χαμόγελα ξαναεμφανίστηκαν στην Κουμουνδούρου.

Η Pulse έδειξε μια άνοδο στην εκτίμηση ψήφου κατά μία μονάδα φτάνοντας στο 7,5%, η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζεται να χάνει κάποιες δυνάμεις και ο Σωκράτης Φάμελλος έχει προχωρήσει σε ανανέωση του κόμματος «καθαρίζοντας» το εσωκομματικό πεδίο. Κάποιοι πιο «καχύποπτοι» εκτιμούν πως τα «ήρεμα νερά» και οι χαμηλοί τόνοι του Παύλου Πολάκη οφείλονται σε μια γενικότερη ανησυχία που προκαλεί το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα, σηκώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ενδεχομένως, το επόμενο διάστημα τα «ντεσιμπέλ» να ανέβουν ακόμη περισσότερο και το αφήγημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων να μην περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και τις επιλογές που κάνει σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό με το «παρών» που ψήφισε στη Βουλή.

Σε Κουμουνδούρου και Πατησίων, οι ηγετικές ομάδες εκτιμούν πως αν η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο βρεθεί στη δίνη –ενδεχομένως και από άλλες αποκαλύψεις– εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών, η φθορά θα είναι αναπόφευκτη. Οσο και αν επιχειρηθεί η αλλαγή του κλίματος μέσω των εξαγγελιών στη ΔΕΘ. Πιστεύουν πως θα αναδειχθεί η ανάγκη μιας μεγάλης στροφής ή στρατηγικών συνεργασιών, προκειμένου να αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ ή θα αλλάξει γραμμή πλεύσης ή θα προχωρήσει, όπως το ίδιο επιθυμεί, μόνο του.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα