Η Diageo σχεδιάζει μια σημαντική επέκταση του νέου ζυθοποιείου της αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ στο Littleconnell, Co Kildare, ως απάντηση στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για τις μπύρες Guinness και Guinness 0.0.
Με την αναβάθμιση αυτή ο όμιλος θα υπερδιπλασιάσει τις δυνατότητες παραγωγής των εν λόγω ετικετών. Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο και η Diageo αναφέρει ότι η προτεινόμενη επέκταση θα υπερδιπλασιάσει την παραγωγική ικανότητα του ζυθοποιείου σε 4,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης για την έκδοση άδειας από το Συμβούλιο της Κομητείας Kildare.
Η εφημερίδα Irish Independent αναφέρει ότι, ενώ το φημισμένο ζυθοποιείο St James’s Gate στο Δουβλίνο θα παραμείνει η έδρα της παραγωγής της Guinness, όταν το νέο εργοστάσιο στο Kildare τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος, θα παρασκευάζει μπύρες όπως οι Rockshore, Harp, Hop House 13, Smithwick’s, Kilkenny και Carlsberg, ενώ θα αποτελέσει και κέντρο παραγωγής για την Guinness και την Guinness 0.0 στις αναδυόμενες αγορές.
Η παραγωγική ικανότητα της μονάδας παραγωγής στο St James’s Gate βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση τον περασμένο χειμώνα, καθώς η ζήτηση για Guinness στη Βρετανία και την Ιρλανδία αυξήθηκε κατακόρυφα. Υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές για ελλείψεις και ακόμη και για επιβολή δελτίων σε πελάτες σε ορισμένες παμπ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παγκοσμίως ανάρπαστη η Guinness 0.0
Μέρος αυτού προκλήθηκε από την εκρηκτική αύξηση της δημοτικότητας της Guinness 0.0, η οποία επί του παρόντος παρασκευάζεται μόνο στο St. James Gate. Η εταιρεία ανέφερε ότι οι πωλήσεις της Guinness 0.0 σε βαρέλι αυξήθηκαν κατά 161% μεταξύ Ιουνίου 2022 και Μαρτίου 2025.
Η Diageo δήλωσε ότι το St James’s Gate στο Δουβλίνο «θα παραμείνει η καρδιά και η ψυχή της Guinness, συνεχίζοντας να παρασκευάζει για τις μεγαλύτερες και πιο καθιερωμένες αγορές της», συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.
Σχολιάζοντας την προτεινόμενη επέκταση στο Kildare, ο παγκόσμιος διευθυντής προμήθειας μπύρας της Diageo, Colin O’Brien, δήλωσε: «Αυτή η προγραμματισμένη επέκταση στο Littleconnell έχει σχεδιαστεί για να μας τοποθετήσει σε θέση να εκμεταλλευτούμε μελλοντικές ευκαιρίες παγκόσμιας ανάπτυξης για τις μάρκες Guinness και Guinness 0.0.
«Αυξάνοντας την παραγωγική μας ικανότητα, μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τις αναδυόμενες αγορές, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση της Ιρλανδίας ως κορυφαία αγορά για τις εξαγωγές μπύρας».
Αν και η Diageo έχει πουλήσει αρκετές ζυθοποιίες στην Αφρική τα τελευταία δύο χρόνια, έχει διατηρήσει τον έλεγχο της επωνυμίας Guinness, η οποία παράγεται όλο και περισσότερο με άδεια.
Ο όμιλος προετοιμάζεται επίσης για την έναρξη λειτουργίας μιας μικροζυθοποιίας-εκθεσιακού χώρου στο Covent Garden του Λονδίνου, στην αρχή του έτους.
Με πληροφορίες από drinks business