Η Γαλλία είναι η μεγάλη κερδισμένη του ευρωπαϊκού επανεξοπλισμού

Κοινοποίηση

Όταν γίνεται λόγος για τον ευρωπαϊκό επανεξοπλισμό, το βλέμμα των επενδυτών και των οικονομολόγων στρέφεται συνήθως προς τη Γερμανία. Ο νέος καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, έχει δεσμευτεί πως η Γερμανία θα αποκτήσει τον μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη. Ωστόσο, στην καρδιά της ηπείρου υπάρχει μια χώρα που εδώ και καιρό έχει εδραιώσει τη θέση της ως ηγέτιδα δύναμη στον αμυντικό τομέα: η Γαλλία.

Αν και οι ΗΠΑ κατέχουν σχεδόν το 49% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων, η Γαλλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση – ξεπερνώντας ακόμη και τη Ρωσία και την Κίνα. Το 2024, οι γαλλικές εξαγωγές όπλων έφτασαν τα 18 δισ. δολάρια – διπλάσιες από το προηγούμενο έτος. Η Γαλλία εξάγει από μαχητικά αεροσκάφη και υποβρύχια, έως ραντάρ, ελικόπτερα και πυροβολικό, ενώ προσφέρει και πλήρες πακέτο εκπαίδευσης και υποστήριξης.

Οι «γαλλικές κάννες» σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Σύμφωνα με το SIPRI, μέσα σε μια δεκαετία, η Γαλλία κατάφερε όχι απλώς να ξεπεράσει τη Ρωσία στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, αλλά να τις διπλασιάσει. Στην Ινδία –τον μεγαλύτερο πελάτη της– μαχητικά Rafale περιπολούν ήδη τον εναέριο χώρο στο Κασμίρ, ενώ πρόσφατα η χώρα παρήγγειλε άλλα 26 αεροσκάφη, αξίας 7,4 δισ. δολαρίων.

Οι εξαγωγές προς το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, το Μαρόκο, τα ΗΑΕ, την Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία έχουν επίσης εκτοξευθεί.

Η γαλλική βιομηχανία, έτοιμη για τα ευρωπαϊκά «πακέτα» εξοπλισμών

Οι αναλυτές της Capital Economics προβλέπουν ότι η Γαλλία θα είναι η χώρα που θα επωφεληθεί περισσότερο από τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης, χάρη στη μεγάλη τεχνογνωσία της και στην αυτάρκειά της: μπορεί να παράγει τα πάντα, από πυραύλους Mistral μέχρι τα Rafale. Επιπλέον, διαθέτει 5 από τις 15 μεγαλύτερες εταιρείες άμυνας στην Ευρώπη.

Το γαλλικό πεντάγωνο: Thales, Naval Group, Safran, Dassault, CEA

Αντί για έναν «γίγαντα», η Γαλλία έχει αναπτύξει ένα ισχυρό και ποικιλόμορφο δίκτυο αμυντικών εταιρειών:

  • Thales: Ραντάρ, ηλεκτρονικός πόλεμος, drones και εξοπλισμός στρατιωτών. Έσοδα 25,3 δισ. ευρώ το 2024.
  • Naval Group: Υποβρύχια και φρεγάτες. Έσοδα 4,3 δισ. ευρώ.
  • Dassault Aviation: Κατασκευάστρια των Rafale και Mirage. Έσοδα 6,2 δισ. ευρώ.
  • CEA: Πυρηνική τεχνολογία για στρατιωτική χρήση.
  • Safran: Μηχανές και αεροναυπηγική τεχνολογία.

Μαζί με αυτές, η Nexter Systems (κατασκευάστρια των Caesar και των αρμάτων Leclerc) συμπληρώνει το δίκτυο, παρέχοντας την απαραίτητη ποικιλία προϊόντων σε πυροβολικό και τεθωρακισμένα.

Ο ρόλος του κράτους και το ευρωπαϊκό μέλλον

Το κράτος διατηρεί στρατηγικό έλεγχο στις μεγάλες εταιρείες (π.χ. Thales, Naval Group), ενώ η οικογένεια Ντασό διατηρεί σημαντικές μετοχές σε Dassault, Safran και Thales. Αυτή η διασύνδεση δημιουργεί ένα ενιαίο, εναρμονισμένο οικοσύστημα, έτοιμο να ηγηθεί της ευρωπαϊκής αμυντικής ενοποίησης – κάτι που το Παρίσι επιθυμεί έντονα.

Ωστόσο, όταν η οικονομία βρίσκεται σε κρίση, όπως με την αναθεώρηση του γαλλικού στρατιωτικού προϋπολογισμού για μετά το 2030, όλο το σύστημα δέχεται πιέσεις. Πάντως, η Γαλλία είναι σε πλεονεκτική θέση: έχει την τεχνολογία, την αυτάρκεια και την υποδομή να γίνει η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Η μάχη για τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μόλις ξεκίνησε – και η Γαλλία είναι ήδη στην pole position.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Η Πανδώρα απειλεί τον Αντόνιο

Η «Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά» έρχεται στον ΑΝΤ1 απόψε στις 23:45, για να ενώσει όλα τα κομμάτια μιας αδίστακτης ερωτικής ιστορίας. Η ακατάληπτη συμπεριφορά του...

Tελευταία Nέα