Η γεωργία της ΕΕ χάνει 28 δις κάθε χρόνο από κλιματικά φαινόμενα, μόνο το 20% έως 30% των ζημιών ασφαλίζονται

Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 20 Mαϊου από κοινού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ότι η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής απειλεί να αυξήσει τις μέσες ετήσιες απώλειες στη γεωργία της ΕΕ έως και 66% έως το 2050 και προτρέπει για ένα ισχυρότερο σύστημα διαχείρισης κινδύνων στην ΕΕ για τον τομέα.

Μόνο το 20% έως 30% των ζημιών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που προκαλούνται από το κλίμα στην ΕΕ ασφαλίζονται μέσω δημόσιων, ιδιωτικών ή αμοιβαίων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρώπης. Η ασφαλιστική κάλυψη που υποστηρίζεται από δημόσια χρηματοδότηση είναι συχνά πιο αποτελεσματική από τα κυβερνητικά προγράμματα αποζημίωσης, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα αποτελούν μια αυξανόμενη πηγή αβεβαιότητας για την παραγωγή τροφίμων. Ο μετριασμός αυτών των κινδύνων μέσω μηχανισμών ασφάλισης και μείωσης του κινδύνου είναι απαραίτητος για την υποστήριξη των επενδύσεων των Ευρωπαίων αγροτών», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Τζελσομίνα Βιγκιότι. «Τα ευρήματα αυτής της ανάλυσης θα καθοδηγήσουν τις μελλοντικές μας δράσεις καθώς εντείνουμε την υποστήριξη για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του γεωργικού συστήματος της ΕΕ.»

Ο Όμιλος ΕΤΕπ μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει τον γεωργικό κλάδο της ΕΕ με τρεις βασικούς τρόπους:

  • Ο ένας είναι τα δάνεια και οι εγγυήσεις προς γεωργικές επιχειρήσεις ή οι συμμετοχές σε αυτές.
  • Ο δεύτερος είναι η χρηματοδότηση αγροτικών υποδομών, όπως η άρδευση και οι δρόμοι.
  • Ο τρίτος είναι η παροχή συμβουλών σε δημόσιες αρχές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι γεωργικές επιχορηγήσεις της ΕΕ για την προσέλκυση χρηματοδότησης από άλλες πηγές και τον περιορισμό των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το κλίμα.

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων, Κριστόφ Χάνσεν, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση των αγροτών στη χρηματοδότηση, καθώς οι τράπεζες θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο απρόθυμες να αναλάβουν κινδύνους από ό,τι σήμερα. Η μελέτη που δημοσιεύουμε σήμερα με την ΕΤΕπ δείχνει ότι μόνο το 20% έως 30% των ζημιών που σχετίζονται με το κλίμα ασφαλίζονται από δημόσια, ιδιωτικά ή αμοιβαία συστήματα. Πρέπει να κάνουμε κάτι για να καλύψουμε τις υπόλοιπες ζημίες. Ενθαρρύνω όλα τα κράτη μέλη να αξιολογήσουν και να δρομολογήσουν νέα χρηματοοικονομικά μέσα στο πλαίσιο των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ, για την καλύτερη πρόληψη των κλιματικών κινδύνων στον γεωργικό τομέα. Χαιρετίζω επίσης το έργο του Ομίλου ΕΤΕπ, ο οποίος διαδραματίζει βασικό ρόλο στην κινητοποίηση κεφαλαίων για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ».

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη του είδους της ανάλυση των συστημάτων γεωργικής ασφάλισης σε ολόκληρη την ΕΕ. Ανατέθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Επιτροπής και διεξήχθη από την ΕΤΕπ Advisory, στο πλαίσιο της πλατφόρμας fi-compass, με την υποστήριξη του παγκόσμιου ομίλου ασφαλιστικών διαμεσολαβητών Howden. Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με μια διάσκεψη της ΕΤΕπ-Επιτροπής στις Βρυξέλλες σχετικά με την ασφάλιση και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ.

Σε ολόκληρη την ΕΕ των 27 κρατών μελών, οι απώλειες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή για τον γεωργικό τομέα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 28,3 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 6% της ετήσιας παραγωγής καλλιεργειών και ζώων στην ΕΕ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια στις γεωργικές αποδόσεις της ΕΕ και μεγαλύτερη αστάθεια στα ευρωπαϊκά γεωργικά εισοδήματα, με τις προβλεπόμενες απώλειες να αυξάνονται μεταξύ 42% και 66% μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έκθεση.

Εξετάζει τον ευρύ αντίκτυπο του καιρού στη γεωργία και διερευνά επιλογές για την επέκταση της ασφάλισης των γεωργικών προϊόντων στην Ευρώπη και για την ενθάρρυνση του τομέα να μειώσει τους κινδύνους μέσω της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Οι κύριες συστάσεις της έκθεσης περιλαμβάνουν:

  • Για τον περιορισμό των οικονομικών σοκ για τους αγρότες, η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει μέτρα μεταφοράς κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων καταστροφών και συμφωνιών αντασφάλισης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
  • Η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει χρηματοδότηση ταχείας αντίδρασης όταν συμβαίνουν καταστροφές.
  • Ο τομέας στο σύνολό του θα πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα προσαρμογής, επειδή, ακόμη και με βελτιωμένη ασφαλιστική κάλυψη, είναι κρίσιμα για την αντιμετώπιση των μελλοντικών κλιματικών κινδύνων.

Πηγή agronews.gr

Tελευταία Nέα