Η Γροιλανδία στρέφεται στην ΕΕ για συνεργασία σε σπάνιες γαίες

Με τις τεράστιες αποθήκες σπάνιων γαιών και τη στρατηγική της θέση στην Αρκτική, η Γροιλανδία – ένα αυτοδιοικούμενο έδαφος της Δανίας με πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκων – έχει γίνει ένας όλο και πιο σημαντικός γεωπολιτικός παίκτης, του οποίου το παγκόσμιο προφίλ έχει αναβαθμιστεί από τις επιθετικές προτάσεις του Τραμπ.

Η υπουργός Εξωτερικών Βίβιαν Μότζφελντ δήλωσε στο Politico από τις Βρυξέλλες ότι επιθυμεί να εμβαθύνει τους “διμερείς” δεσμούς με την ΕΕ και ξεχώρισε τα πολύτιμα ορυκτά της Γροιλανδίας ως έναν τομέα στον οποίο μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

“Παίρνουν κάποια ψάρια από εμάς, και από την άλλη πλευρά έχουμε μια ελεύθερη αγορά, μπορούμε να εξάγουμε στην ΕΕ χωρίς επιπλέον κόστος”, είπε. “Αλλά σήμερα, θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με βάση όχι μόνο την αλιεία, θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στα κρίσιμα ορυκτά και την ενέργειά μας”.

“Αυτό έχει η Γροιλανδία και ο υπόλοιπος κόσμος, οι χώρες με τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς, χρειάζονται ένα πιο πράσινο μέλλον, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, πρόσθεσε.

Θαμμένα βαθιά στο παγωμένο έδαφος της Γροιλανδίας, βρίσκονται περίπου 40 από τα 50 κρίσιμα ορυκτά που οι ΗΠΑ θεωρούν ζωτικής σημασίας για την εθνική τους ασφάλεια. Οι πόροι αυτοί, από το ουράνιο μέχρι τον γραφίτη, είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταποίηση και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού – αν και τα αποθέματα της Γροιλανδίας είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητα και ανεκμετάλλευτα, αναφέρει το μέσο.

Ο ορυκτός πλούτος της Γροιλανδίας σημαίνει ότι το νησί έχει την απάντηση σε “ένα πολύ βασικό ερώτημα” που θα μπορούσε να επιφέρει “ενισχυμένη συνεργασία με την ΕΕ”, δήλωσε η ΥΠΕΞ.

“Φυσικά, θέλουμε να έχουμε συνεργασία για τα κρίσιμα ορυκτά μας με τις χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αντιλήψεις και [η] ΕΕ είναι ένας καλός εταίρος, μας αρέσει”, είπε.

Η πολιτικός από τη Γροιλανδία, η οποία συναντήθηκε με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, την Πέμπτη, προσκάλεσε τα μέλη του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ταξιδέψουν στο νησί. “Όλοι οι επίτροποι που θέλουν να έρθουν να μας επισκεφθούν είναι πάνω από ευπρόσδεκτοι”, δήλωσε.

“Υποτίθεται ότι είμαστε φίλοι” με τις ΗΠΑ

Η Μότζφελντ επιτέθηκε επίσης στην κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με τις αναφορές περί κατασκοπείας από τις ΗΠΑ στη Γροιλανδία, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν λάβει εντολή να συλλέξουν πληροφορίες στο νησί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λαρς Λέκε Ράσμουσεν κάλεσε στη συνέχεια τον Αμερικανό πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει απαντήσεις.

“Υποτίθεται ότι είμαστε φίλοι. Είμαστε σύμμαχοι. Οι σύμμαχοι δεν κάνουν τέτοια πράγματα”, δήλωσε. “Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για εμάς και πρωτόγνωρη για τον υπόλοιπο κόσμο, διότι δεν κάνεις … κάτι τέτοιο στον σύμμαχό σου”.

Οι φερόμενες μυστικές δραστηριότητες αποτελούν το τελευταίο κεφάλαιο μιας αμερικανικής εκστρατείας πίεσης που ξεκίνησε με την άρνηση του Τραμπ να αποκλείσει το ενδεχόμενο απόκτησης της Γροιλανδίας με τη χρήση στρατιωτικής βίας, ενώ ο γιος του και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ταξίδεψαν στη συνέχεια στο νησί.

“Αποτελεί απειλή από τη στιγμή που αρχίζεις να μιλάς για στρατιωτική κατοχή”, δήλωσε η Μότζφελντ, όταν ρωτήθηκε αν οι απειλές του Τραμπ συνιστούν κίνδυνο για τη Γροιλανδία. “Φυσικά μπορούν να έρθουν και να μας επισκεφθούν … και επιθυμούμε εδώ και καιρό να έχουμε μεγαλύτερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες … Αλλά με μια διαφορετική ρητορική, με αξιόπιστο τρόπο”.

Η Ουάσινγκτον διέθετε περίπου δώδεκα στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Γροιλανδία, αλλά τώρα έχει μόνο μία, τη διαστημική βάση Πιτούφικ, που βρίσκεται στον παγωμένο μακρινό βορρά του νησιού. Η Μότζφελντ δήλωσε ότι ήταν ανοιχτή σε περισσότερες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Γροιλανδίας και σε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στον νεοσύστατο εξορυκτικό τομέα της Γροιλανδίας – απλώς όχι σε εξαγορά.

“Η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η ασφάλειά μας. Έχουμε τα ίδια συμφέροντα”, είπε. “Και σύμφωνα με την αμυντική μας συμφωνία, είναι ήδη δυνατό να κατασκευαστούν περισσότερες βάσεις, ή αν θέλετε, να επενδύσουν στην εξόρυξη μας, είναι ήδη δυνατό. Αλλά αυτό που δεν είναι δυνατό είναι να μας αγοράσουν”.

Η Γροιλανδία ήταν κάποτε μέλος της ΕΕ, αλλά αποσύρθηκε μετά το δημοψήφισμα του 1985 – ωστόσο οι Βρυξέλλες υπήρξαν αξιόπιστος εταίρος σε “δύσκολους καιρούς”, δήλωσε η ΥΠΕΞ της χώρας. “Είδαμε την ΕΕ να στηρίζει τη Γροιλανδία”, είπε. “Η συνεργασία μας με την ΕΕ είναι σημαντική, και σήμερα είναι πιο σημαντική [από ποτέ] … Η κατάσταση σήμερα απαιτεί να είμαστε ενωμένοι”.

Πηγή: Capital.gr

 

Πηγή agronews.gr

Tελευταία Nέα