Η Κίνα δεν μπορεί να επιτρέψει ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία – Αρνείται ότι βοηθά τη Μόσχα στον πόλεμο

Κοινοποίηση

Στη συνάντηση που είχε η Κάγια Κάλας με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, ο Κινέζος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι η Κίνα δεν μπορεί να επιτρέψει ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, εν όψει της συνόδου κορυφής του Ιουλίου στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα La Vanguardia, ο Γουάνγκ Γι εξήγησε στην ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, ότι στην περίπτωση που η Ρωσία χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα αλλάξουν οι προτεραιότητες των ΗΠΑ. Δηλαδή, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει την άνεση να επικεντρωθεί στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και να στρέψει την προσοχή του στο Πεκίνο. Οι ΗΠΑ έχουν έρθει σε διπλωματική σύγκρουση με την Κίνα τόσο για την Ταϊβάν, όσο και για τον έλεγχο της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού.

Αν βοηθούσαμε, ο πόλεμος θα είχε τελειώσει

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, που επισκέπτεται αυτές τις μέρες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, επίσης αρνήθηκε ότι το Πεκίνο βοηθά τη Ρωσία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται την κινεζική South China Morning Post και ευρωπαϊκές πηγές, είπε ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, η Μόσχα θα είχε κερδίσει τον πόλεμο προ πολλού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι

Η συνάντηση της Κάγια Κάλας με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνουν οι Βρυξέλλες να απομακρύνουν το Πεκίνο από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας. Επίσης, διότι σοβούν αντιπαραθέσεις σχετικά με το εμπόριο μεταξύ Πεκίνου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά της η Κίνα επιθυμεί να βελτιωθούν οι σχέσεις της με τις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι αρνείται να άρει την υποστήριξή της –διπλωματική όπως υποστηρίζει- προς τη Μόσχα.

Δύσκολες εμπορικές σχέσεις

Στα τέλη Ιουλίου έχει προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής Βρυξελλών-Πεκίνου με στόχο μια εμπορική συμφωνία, η οποία όμως έχει πολλά αγκάθια. Μεταξύ αυτών, η τιμή των ηλεκτρικών οχημάτων που εισάγονται από την Κίνα στην Ευρώπη, δημιουργώντας ανταγωνισμό στον οποίο δύσκολα θα μπορούσε να ανταποκριθεί η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

Η ΕΕ είναι  ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Κίνας, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος της ΕΕ. Οι χώρες με τις μεγαλύτερες εισαγωγές και εξαγωγές από και προς την Κίνα είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία.

Η ΕΕ εισάγει από την Κίνα κυρίως μηχανικές συσκευές και ηλεκτρικό εξοπλισμό, αλλά και οχήματα και αεροσκάφη. Επίσης, εισάγει οργανικά χημικά και αξεσουάρ ένδυσης. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς την Κίνα είναι κατά το ένα τρίτο μηχανικές συσκευές και ηλεκτρικός εξοπλισμός, επίσης οχήματα και τα αεροσκάφη, αλλά και φάρμακα και οπτικά όργανα.

Δασμοί και προστατευτισμός

Στα τέλη του 2024, η ΕΕ επέβαλε δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, διότι έκρινε ότι οι κρατικές επιδοτήσεις επιτρέπου στους Κινέζους κατασκευαστές να μειώσουν τις τιμές τους στην Ευρώπη. Η Κίνα χαρακτήρισε τους δασμούς «προστατευτισμό» και ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ (αν δηλαδή εξάγονται φθηνότερα) για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ε.Ε. Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων όπως το τυρί και το γάλα.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα