Ερευνητές από πέντε βόρειες χώρες δοκιμάζουν 400 ποικιλίες βρώμης στο πλαίσιο του διεθνούς έργου OatFrontiers για να προσαρμόσουν την καλλιέργεια στα αρκτικά περιβάλλοντα. Στόχος είναι να προσδιοριστούν ποιες ποικιλίες ταιριάζουν καλύτερα στις αναδυόμενες κλιματικές συνθήκες του Βορρά.
«Θέλουμε να δούμε πώς ανταποκρίνεται η βρώμη σε ακραία περιβάλλοντα – κρύο, χιόνι, άνεμο, βροχή και ξηρασία. Η αποστολή μας είναι να προσαρμόσουμε την καλλιέργεια σε αυτό το νέο κλιματικό σύνορο», εξηγεί η Grannar Smári Hilmarsson, επικεφαλής της OatFrontiers στην Ισλανδία.
Το έργο ξεκίνησε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Η ερευνήτρια Helga Rún Jóhannesdóttir μελετά την απόδοση και τις ιδιότητες των σπόρων στο εργαστήριο: «Η βρώμη είναι μια πολύ ανθεκτική καλλιέργεια. Ακόμα και υπό κακές συνθήκες, μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα», σημειώνει.

Η πρακτική πτυχή της μελέτης επιβεβαιώνεται από τον αγρότη Örn Karlsson από τη νότια Ισλανδία, ο οποίος καλλιεργεί βρώμη για ανθρώπινη κατανάλωση χωρίς τη χρήση χημικών προϊόντων προστασίας καλλιεργειών.
«Για να αναπτυχθεί καλά, η βρώμη χρειάζεται τουλάχιστον 110 ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 10°C. Οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες από ό,τι σε θερμότερες χώρες, αλλά το προϊόν είναι βιολογικό. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε με μια σουηδική ποικιλία, αλλά αναμένουμε ακόμη καλύτερες στο μέλλον — αυτός είναι ο κύριος στόχος του έργου», λέει ο Karlsson.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,6 εκατομμύρια ευρώ, με το 60% να χρηματοδοτείται από την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ και το υπόλοιπο να παρέχεται από ιδιωτικούς και δημόσιους εταίρους. Συμμετέχουν δέκα οργανισμοί από πέντε χώρες.
Οι ερευνητές στοχεύουν να προσδιορίσουν εάν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί μια καθολική ποικιλία βρώμης κατάλληλη για ολόκληρο τον Βορρά ή εάν κάθε περιοχή θα απαιτεί τη δική της. Τα τελικά αποτελέσματα του OatFrontiers αναμένεται να δημοσιευτούν μέχρι το τέλος του 2026.

