Η μείωση τιμών σε δημητριακά και ζάχαρη κράτησαν σταθερό το δείκτη τροφίμων του FAO

Κοινοποίηση

Γενικότερα, η τιμή του FFPI ήταν κατά 8,2 μονάδες (6,9%) υψηλότερα από την αντίστοιχη για το ίδιο διάστημα την περυσινή χρονιά, αλλά κατά 33,1 μονάδες (20,7%) χαμηλότερα από την κορυφαία τιμή του τον Μάρτιο του 2022.



Η τιμή του δείκτη τιμών δημητριακών του FAO βρέθηκε στους 109,7 μονάδες τον Μάρτιο, ήτοι κατά 2,9 μονάδες (2,6%) χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο και κατά 1,2 μονάδες (1,1%) χαμηλότερα από τον Μάρτιο του 2024. Οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών μειώθηκαν τον Μάρτιο, με τις ανησυχίες για την ποιότητα των καρπών μερικών εκ των κορυφαίων εξαγωγέων του Βόρειου Ημισφαιρίου να υποχωρούν, ενώ η αβεβαιότητα που έχουν φέρει οι εμπορικές εντάσεις φαίνεται να είχε αντίκτυπο στις τάσεις της αγοράς. Ωστόσο, η πτώση της τιμής του δείκτη μετριάστηκε από την κινητικότητα των νομισμάτων, την μεγαλύτερη προμηθευτική πίεση στη Ρωσία και την αφαίρεση των ποσοστώσεων στο σιτάρι από την Τουρκία. Έτσι, έπειτα από πολλούς μήνες με αυξητικές τάσεις, οι παγκόσμιες τιμές αραβοσίτου έπεσαν τον Μάρτιο, λόγω των βελτιωμένων συνθηκών στη Βραζιλία έπειτα από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, την έναρξη της συγκομιδής στην Αργεντινή, της μικρότερης ζήτησης στην αγορά της Κίνας, αλλά και ανησυχίες σχετικά ε αλλαγές εμπορικών πολιτικών σε πολλές χώρες. Πτωτικά κινήθηκε και η τιμή του δείκτη ρυζιού του FAO που μειώθηκε κατά 1,7 μονάδες.

Από την άλλη ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO ανήλθε στους 118 πόντους τον Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση μιας μονάδας (0,9%) από την αναθεωρημένη τιμή του Φεβρουαρίου, και 3,1 μονάδων (2,7%) από την αντίστοιχη τιμή πέρυσι. Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών του χοιρινού κρέατος, λόγω των αυξημένων ποσοστώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από την αναγνώριση της Γερμανίας ως απαλλαγμένης από τον αφθώδη πυρετό, γεγονός που ώθησε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βόρεια Ιρλανδία να αφαιρέσουν τις απαγορεύσεις εισαγωγών που είχαν επιβάλει. Η αυξανόμενη ζήτηση συνέβαλε στη σταθεροποίηση της αγοράς, ενώ η άνοδος του ευρώ απέναντι στο δολάριο βοήθησε στις ανοδικές τάσεις. Προς τα πάνω κινήθηκαν και οι τιμές αιγοπροβάτων, ενόψει και της αυξημένης ζήτησης λόγω του Πάσχα. Σταθερές παρέμειναν οι τιμές πουλερικών, με τα παγκόσμια αποθέματα και τη ζήτηση να βρίσκονται σε ισορροπία.

Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, ο δείκτης του FAO παρέμεινε σταθερός στις 148.7 μονάδες τον Μάρτιο, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αλλά κατά 24,6 μονάδες (19,9%) ψηλότερος από την αντίστοιχη αξία του πριν από ένα έτος. Η σταθερότητα του δείκτη αντανακλά την πτώση των παγκόσμιων τιμών τυριού, η οποία εν πολλοίς αντισταθμίστηκε από την αύξηση των ποσοστώσεων βουτύρου και σκόνης γάλακτος. Οι παγκόσμιες τιμές βουτύρου κινήθηκαν ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα (+3,9% σε σχέση με το Φεβρουάριο, χάρη στις ισχυρές πωλήσεις στα καταστήματα μεταπώλησης και την αυξημένη παγκόσμια ζήτηση εν μέσω εποχικών μειώσεων αποθεμάτων στην Ωκεανία και μειωμένης παραγωγής στην Ευρώπη.

Ανοδικά κινήθηκε και η τιμή του δείκτη φυτικών ελαίων που ανήλθε στους 161,8 μονάδες τον Μάρτιο, κατά 5,8 μονάδες ψηλότερα σε σχέση με τον Φεβρουάριο (+3,7%), όντας σημαντικά ψηλότερη από την αντίστοιχη για το 2024 (+23,9%). Η διαρκής άνοδος του δείκτη σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αυξημένες τιμές για ηλιέλαιο, φοινικέλαιο, αραβοσιτέλαιο και λάδι σόγιας. Οι διεθνής τιμές φοινικέλαιου ανέβηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων σε κορυφαίες παραγωγικές χώρες της Νοτιοανατολικές Ασίας. Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες ποσοστώσεις λαδιού σόγιας αυξήθηκε, χάρη και στην σημαντική ζήτηση για εισαγωγές, ειδικά στις ΗΠΑ.

Η τιμή του δείκτη ζάχαρης ανήλθε στους 116,9 πόντους τον Μάρτιο, όντας 1,6 πόντους (1,4%) χαμηλότερος από το Φεβρουάριο και 16,5 πόντους (12,3%) χαμηλότερος από το 2024. Η πτώση οφείλεται κυρίως σε σημάδια μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης.

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα