Η μεσογειακή διατροφή γράφει συνταγή και για την οικονομία

Κοινοποίηση

Το συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το ίδρυµα Καπετάν Βασίλη και Κάρµεν Κωσταντακοπούλου και το Κέντρο Μεσογειακής ∆ιατροφής Torribera και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα βήµα επανακαθορισµού του διατροφικού µοντέλου διεθνώς µε γνώµονα τη µεσογειακή διατροφή και τα πλεονεκτήµατά της, τόσο για υγεία των ανθρώπων όσο και για την οικονοµική ευηµερία των λαών.&nbsp

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τέθηκαν για πρώτη φορά στο δηµόσιο διάλογο τα ευρήµατα µελέτης του Χάρβαρτ σύµφωνα µε την οποία η µεσογειακή δίαιτα και διατροφή εξασφαλίζουν σηµαντικά πλεονεκτήµατα, όπως:

  •   Καλύτερη διατήρηση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου που σχετίζεται µε τη µνήµη και τη µάθηση.
  •   Επιβράδυνση γήρανσης του εγκεφάλου.
  •   Πρόληψη χρόνιων νοσηµάτων.

Η πολιτιστική εξέλιξη της µεσογειακής δίαιτας

Στα πλαίσια του συνεδρίου που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως πρωτοβουλία του Culinary Institute of America και του Πανεπιστηµίου της Βαρκελώνης, αναδείχθηκε µεταξύ άλλων και η πολιτιστική εξέλιξη της µεσογειακής διατροφής, µε εισηγητές ιστορικούς και αρχαιολόγους. Παράλληλα, αναδείχθηκε η σηµασία του µεσογειακού µοντέλου στην αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής και τη βιώσιµη διαχείριση των φυσικών πόρων, µε την παρουσίαση των ευρηµάτων της έκθεσης EAT-Lancet να διεγείρει προβληµατισµούς για το µέλλον της διατροφής και του πλανήτη.

«Πρέπει να αλλάξουµε τον τρόπο που λειτουργούµε, τρώµε και ζούµε. Ο µετασχηµατισµός είναι πλέον απολύτως αναγκαίος», ήταν το µήνυµα που θέλησαν να περάσουν οι οµιλητές υπογραµµίζοντας τη σηµασία της φυτικής διατροφής ως κεντρικό στοιχείο του µεσογειακού προτύπου.

Ισορροπία µεταξύ παράδοσης και καινοτοµίας

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ακόµα οι τρεις βασικοί άξονες της µεσογειακής διατροφής: το ελαιόλαδο, το κρασί και το ψωµί. Πιο συγκεκριµένα αναδείχθηκε η θέση τους στο σύγχρονο τραπέζι και κυρίαρχο συµπέρασµα είναι ότι πρέπει να βρεθεί η ισορροπία µεταξύ παράδοσης και καινοτοµίας.

Παράλληλα, πραγµατοποιήθηκαν θεµατικά εργαστήρια (workshops) µε γευσιγνωσίες ελαιολάδου, παρουσίαση των δηµητριακών ολικής άλεσης, δηµιουργία φυτικών πιάτων και εντυπωσιακές µαγειρικές επιδείξεις από διεθνείς σεφ.

Η µεσογειακή διατροφή φάρµακο για την υγεία

Στη δεύτερη ηµέρα του συνεδρίου το ενδιαφέρον στράφηκε στη γαστρονοµική δηµιουργικότητα και τη διαπολιτισµική ανταλλαγή. Πιο συγκεκριµένα, συζητήθηκαν οι γεύσεις της Ανατολικής Μεσογείου και η διαχρονική ανταλλαγή επιρροών ανάµεσα στους λαούς της περιοχής, ενώ ειδικές συνεδρίες εστίασαν στην καινοτοµία της επαγγελµατικής κουζίνας και την προσαρµογή της µεσογειακής διατροφής σε µεγάλες δοµές, όπως νοσοκοµεία και εκπαιδευτικά ιδρύµατα.

Παρουσιάστηκαν επίσης νέες επιστηµονικές προσεγγίσεις στη διατροφή και την υγεία, µε αναφορές στη διαχρονική έννοια του «φαγητού ως φάρµακο» και τη σηµασία της επαναξιολόγησής της στη σύγχρονη εποχή.

Τον επίλογο του συνεδρίου έγραψε ο Ramón Estruch, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήµιο της Βαρκελώνης και Πρόεδρος του Επιστηµονικού Συµβουλίου του Κέντρου Μεσογειακής ∆ιατροφής Torribera, ο οποίος πραγµατοποίησε µια σύνοψη των όσων συζητήθηκαν στα πλαίσια του διηµέρου και ανανέωσε το ραντεβού για το επόµενο συνέδριο που θα πραγµατοποιηθεί στη Βαρκελώνη. «Μάθαµε για τη µεσογειακή διατροφή και τη µαγειρική, αλλά µιλήσαµε και για τον πολιτισµό και τους ανθρώπους. Είναι χαρά µας που τον επόµενο χρόνο το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στη Βαρκελώνη, στις 19–20 Οκτωβρίου 2026» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Ξενοφών Κάππας, ∆ιευθυντής του Ιδρύµατος Καπετάν Βασίλη & Κάρµεν Κωνσταντακόπουλου, ανέφερε: «Ήταν ένα µεγάλο ταξίδι για εµάς. Η µεσογειακή διατροφή είναι ουσιαστικά “χτίσιµο γεφυρών”. Και το “Βαρκελώνη–Καλαµάτα” είναι µια ακόµη γέφυρα. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά εδώ ακούστηκαν λύσεις· τώρα είναι στο χέρι µας να τις υλοποιήσουµε».

Εµπειρία γνωριµίας µε την γαστρονοµία και τους ανθρώπους της Καλαµάτας

Το Φεστιβάλ Μεσογειακής Γεύσης σφράγισε το διήµερο, στην Κεντρική Αγορά Καλαµάτας, προσφέροντας στο παγκόσµιο κοινό του συνεδρίου µια µοναδική εµπειρία γνωριµίας µε τους ανθρώπους, τα προϊόντα και τη γαστρονοµική καρδιά της πόλης. Παραγωγοί, σεφ και συµµετέχοντες ανέδειξαν τη γευστική και πολιτισµική ποικιλία της Μεσογείου µέσα από δηµιουργίες Ελλήνων και διεθνών σεφ, οινοποιών και ελαιοπαραγωγών. Εκλεκτές πρώτες ύλες, µουσική, χαµόγελα και ανταλλαγή ιδεών συνέθεσαν ένα πολύχρωµο µωσαϊκό που αποτύπωσε ιδανικά τη διαπολιτισµική διάσταση της µεσογειακής διατροφής.

Η ενεργή εµπλοκή της τοπικής κοινωνίας

Η ενεργή συµµετοχή της τοπικής κοινωνίας αποτέλεσε αναπόσπαστο κοµµάτι του Tomorrow Tastes Mediterranean 2025. Εκπαιδευτικοί φορείς και οργανισµοί της Καλαµάτας συνέβαλαν ουσιαστικά µε δράσεις και συνεργασίες, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις – όπως τα βιωµατικά εργαστήρια storytelling για επαγγελµατίες της γαστρονοµίας και παραγωγούς, καθώς και η δράση του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) για παιδιά και οικογένειες µε τίτλο «Έξυπνα Μεσογειακά Σνακ που τα Παιδιά θα Λατρέψουν» – ανέδειξαν τον εκπαιδευτικό, κοινωνικό και συµµετοχικό χαρακτήρα του συνεδρίου.

Το διήµερο 13 και 14 Οκτωβρίου στην Καλαµάτα αποτέλεσε «τροφή για σκέψη» γύρω από την αξία και το µέλλον της µεσογειακής διατροφής, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι την επιστήµη, την πολιτική, τον επιχειρηµατικό κόσµο και την κοινωνία των πολιτών. Με το κλείσιµο του συνεδρίου κατέστη σαφές σε όλους τους παρευρισκόµενους πως η µεσογειακή διατροφή αποτελεί έναν δρόµο προς ένα πιο υγιές και βιώσιµο µέλλον για τον άνθρωπο, τις τοπικές κοινωνίες και τον πλανήτη. Σε αυτό το εγχείρηµα πρωταγωνιστικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο µπορεί να διαδραµατίσει όχι µόνο η Ελλάδα, αλλά και η Μεσσηνία.

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα