Από τον Οκτώβριο το Facebook και το Instagram δεν θα δέχονται πολιτικές διαφημίσεις, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι πήρε αυτή την απόφαση εξαιτίας της νέας νομοθεσίας της ΕΕ (TTPA), η οποία επιχειρεί να επιβάλει διαφάνεια στις πολιτικές εκστρατείες.
Ο ιδιοκτήτης των Facebook και Instagram ισχυρίζεται ότι οι νέοι κανονισμοί για τη διαφάνεια είναι «μη λειτουργικοί», ασκώντας κριτική στις Βρυξέλλες. Είπε ότι δεν θα επιτρέπει πλέον διαφημίσεις που σχετίζονται με «πολιτικά, εκλογικά και κοινωνικά ζητήματα» σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram.
Ο Κανονισμός για τη Διαφάνεια
Η απόφαση του ιδιοκτήτη της Meta έρχεται λίγο πριν από την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για τη Διαφάνεια και τη Στόχευση της Πολιτικής Διαφήμισης (TTPA). Ο Κανονισμός εισάγει όρους για τον τρόπο με τον οποίο οι διαδικτυακές πλατφόρμες προβάλλουν πολιτικό περιεχόμενο στους χρήστες.
Η νομοθεσία έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει ανησυχίες σχετικά με τη χειραγώγηση πληροφοριών και την ξένη παρέμβαση στις εκλογές. Επίσης, αφορά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για πολιτική διαφήμιση. Η εταιρεία του Ζάκερμπεργκ στο παρελθόν είχε βρεθεί εγκαλούμενη για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, όταν δεδομένα χρηστών του Facebook αξιοποιήθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, που είχε οδηγήσει πρώτη φορά τον Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.
Ο νέος Κανονισμός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των Βρυξελλών για την προστασία της δημοκρατικής διαδικασίας και τον περιορισμό της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Αν και είναι ήδη σε ισχύ, οι περισσότερες διατάξεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τον Οκτώβριο.
Η αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες
Η νέα αυτή κίνηση της Meta είναι συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό ανάμεσα στον διαδικτυακό κολοσσό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σύγκρουση έχει ενταθεί από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο.
Η Meta είναι μία από τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που επικρίνουν το ψηφιακό εγχειρίδιο κανόνων της ΕΕ. Οι κανόνες αυτοί, αλλά και η προσπάθεια της ΕΕ να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών αυτών από τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη, είναι ένα από τα σημεία σύγκρουσης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την κυβέρνηση Τραμπ.
Για την εταιρεία του Ζάκερμπεργκ, ο Kανονισμός TTPA εισάγει «σημαντικές λειτουργικές προκλήσεις και νομικές αβεβαιότητες» και ως εκ τούτου αποφάσισε να μην επιτρέπει πλέον τέτοιες διαφημίσεις στις πλατφόρμες του στην ΕΕ. Ωστόσο, ο περιορισμός ισχύει μόνο για τις διαφημίσεις. Άτομα ή υποψήφιοι μπορούν να δημοσιεύουν ή να συζητούν πολιτικά θέματα στις πλατφόρμες του της Meta.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η διαδικτυακή πολιτική διαφήμιση είναι ζωτικό μέρος της σύγχρονης πολιτικής. Διότι συνδέει τους ανθρώπους με σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους πολιτικούς που τους εκπροσωπούν και διασφαλίζοντας ότι οι υποψήφιοι έχουν έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο να προσεγγίσουν το κοινό τους», ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτησή της.
Η απόφαση της Meta έρχεται σε συνέχεια παρόμοιας απόφασης της Google. Η άλλη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας δήλωσε πέρυσι ότι θα σταματούσε την πολιτική διαφήμιση πριν τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός.
«Για άλλη μια φορά, βλέπουμε το ρυθμιστικό καθεστώς της Ευρώπης να αφαιρεί αποτελεσματικά δημοφιλή προϊόντα και υπηρεσίες από την αγορά, μειώνοντας τις επιλογές και τον ανταγωνισμό», υποστηρίζει η Meta. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει αρκετές έρευνες σχετικά με το εάν η Meta παραβιάζει τον Νόμο περί Ψηφιακών Αγορών και τον Νόμο περί Ψηφιακών Υπηρεσιών της ΕΕ.
«Όχι» και στον κανονισμό για την τεχνητή νοημοσύνη
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Meta δήλωσε επίσης ότι δεν θα υπογράψει τον κώδικα πρακτικής της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη. Πρόκειται για ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών που βοηθούν τις εταιρείες να ακολουθούν τους κανόνες του Νόμου περί Τεχνητής Νοημοσύνης σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη γενικής χρήσης, οι οποίοι τίθενται σε ισχύ στις αρχές Αυγούστου.
Η Meta δήλωσε ότι ο κώδικας εισήγαγε νομικές αβεβαιότητες και υπερβαίνει κατά πολύ το πεδίο εφαρμογής του Νόμου περί Τεχνητής Νοημοσύνης. Ωστόσο, άλλοι κορυφαίοι αμερικανικοί όμιλοι, όπως η OpenAI και η Anthropic, έχουν δεσμευτεί να τον υπογράψουν.