Σε μερικώς διαφοροποιημένο πολιτικό περιβάλλον διεξάγεται η συζήτηση περί ευθυνών για τα Τέμπη, που αναμένεται να κορυφωθεί εντός των επόμενων δύο-τριών εβδομάδων με την παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο δικαστικό συμβούλιο για πλημμέλημα. H κυβέρνηση, μετά τον απόλυτο αιφνιδιασμό του περασμένου Φεβρουαρίου, αποτρέπει τη διαμόρφωση μιας μονοθεματικής ατζέντας με επίκεντρο την τραγωδία αναλαμβάνοντας αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες, με τελευταία την πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου για τη μονιμότητα στο Δημόσιο. Παράλληλα, η πίεση προς το Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο και τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης έχει υποχωρήσει: Η Ν.Δ., έπειτα από αρκετές παλινωδίες και επικοινωνιακά σφάλματα, έχει οριστικοποιήσει την τακτική της που συνοψίζεται στη θέση ότι λάθη και παραλείψεις έχουν υπάρξει, αλλά, στον αντίποδα, δεν προκύπτει προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών του δυστυχήματος, ούτε απόπειρα «προστασίας» του πρώην υπουργού Μεταφορών παρά το «βαρύ» πολιτικό όνομα που διαθέτει. Παράλληλα, η αποδοχή των θεωριών περί ξυλολίου και μπαζώματος έχει υποχωρήσει, όπως προκύπτει από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Επίσης, το πρώτο κύμα της πολιτικής αντιπαράθεσης με αιχμή τα Τέμπη συνέπεσε με το εξαιρετικά επιβαρυμένο κλίμα που δημιούργησαν για την κυβέρνηση τα ογκώδη συλλαλητήρια για την τραγωδία, ενώ η τρέχουσα περίοδος είναι σαφώς λιγότερο συναισθηματικά φορτισμένη. Τέλος, ενώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η κυβέρνηση βρέθηκε απομονωμένη, με τα κόμματα της –κεντροαριστερής– αντιπολίτευσης να συντονίζονται για την κατάθεση της πρότασης μομφής, πλέον αυτό δεν ισχύει: Αντιθέτως, οι θέσεις που διατυπώνουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας για τα πολιτικά πρόσωπα που πρέπει να μπουν στο κάδρο των ευθυνών είναι αποκλίνουσες.

ΠΑΣΟΚική αισιοδοξία
Την εκτίμηση ότι είναι θέμα χρόνου το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει σε ανοδική τροχιά και, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της Πλεύσης Ελευθερίας, να επιστρέψει στη δεύτερη θέση μεταφέρει σε συνομιλητές του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μάλιστα στη Χαριλάου Τρικούπη κυριαρχεί η πεποίθηση πως εάν ο αντισυστημισμός των τελευταίων μηνών συνεχίσει να υποχωρεί –σε συνδυασμό με την απομάκρυνση της τραγωδίας των Τεμπών από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας–, το ΠΑΣΟΚ θα αρχίσει να αναδεικνύεται και πάλι ως «απειλή» για τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η κυβέρνηση έχει ορατά σημεία φθοράς και πολύ δύσκολα θα υπερβεί το 30% σε πραγματικές εκλογικές συνθήκες: Οπως λέγεται, με δεδομένη τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, και τις μετακινήσεις μεταξύ των κομμάτων κατά και μετά τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, η εκτίμηση ψήφου που εμφανίζει εσχάτως τη Ν.Δ. να κινείται πάνω από τον συγκεκριμένο πήχυ είναι εξαιρετικά επισφαλής. Υπό το ανωτέρω πρίσμα, ο Ν. Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να μεταβάλει στρατηγική. Θα εστιάσει στην προγραμματική αντιπολίτευση με αιχμή το πρόβλημα της ακρίβειας, ενώ στα σκαριά βρίσκεται μια μεγάλη εκδήλωση για την τοπική αυτοδιοίκηση. Πάντως, η εκδήλωση δεν αναμένεται να αποτελέσει «γέφυρα» για την επαναπροσέγγιση του Ν. Ανδρουλάκη με τον Χ. Δούκα, καθώς από τη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν πως η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ δεν περνάει μέσα από πρόσωπα, αλλά σχετίζεται με τη δυνατότητα των στελεχών του να ανταποκριθούν στους ρόλους που τους έχουν ανατεθεί από το κόμμα ή από το σώμα των ψηφοφόρων. Τέλος, από τα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ δίδονται απαντήσεις και για την κριτική που ασκείται στη Χαριλάου Τρικούπη για το περιεχόμενο της πρότασης σύστασης Προανακριτικής που κατέθεσε για τα Τέμπη. Για το γεγονός ότι έχουν περιληφθεί συνολικά οκτώ πολιτικά πρόσωπα υποστηρίζεται πως ο «κατάλογος» είναι ευρύς προκειμένου το δικαστικό συμβούλιο να έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει για ποιους θα πρέπει η διαδικασία προς το Ειδικό Δικαστήριο να δρομολογηθεί και για ποιους όχι.

Το τετ α τετ στις Βρυξέλλες
Μετά μια περίοδο κριτικής και αμφισβήτησης για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο πεδίο του κράτους δικαίου, ο «έλεγχος» που αναμένει η Αθήνα, μέσω της έκθεσης της Κομισιόν στις αρχές Ιουλίου, εκτιμάται ότι θα είναι θετικός, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία η χώρα μας κατάφερε να κλείσει επιτυχώς δύο από τις έξι συστάσεις που είχε διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φθάνοντας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με τη σύσταση της Ε.Ε. για συμμετοχή του δικαστικού σώματος στον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων και αναφορικά με τον πληρέστερο έλεγχο των «πόθεν έσχες».
Τα θέματα του κράτους δικαίου, όπως επίσης και ζητήματα της Δικαιοσύνης και της ελευθερίας του Τύπου, συζητήθηκαν σε επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησαν οι Ακης Σκέρτσος και Παύλος Μαρινάκης στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντήσουν τον αρμόδιο επίτροπο ΜακΓκραθ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση, αναλυτική αναφορά έγινε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο κομμάτι της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και στην καλή νομοθέτηση, ενώ ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στον τομέα των ΜΜΕ, όπου η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο.
Ο πρώτος πυλώνας που αναδείχθηκε αφορά το κομμάτι του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ και των κρατικών ενισχύσεων και διαφημίσεων, τις οποίες μπορούν να λάβουν μόνο ΜΜΕ που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Εντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις τήρησης της νομοθεσίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Μάλιστα, στον κοινοτικό επίτροπο μεταφέρθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί προς ψήφιση νομοσχέδιο με περαιτέρω βελτιώσεις στη λειτουργία των μητρώων. Ο δεύτερος σχετίζεται με την επιλογή διοίκησης σε ΕΡΤ και ΑΠΕ, που για πρώτη φορά έγινε μέσα από ανοιχτό διαγωνισμό, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.