Σε αυτή τη νέα εποχή της µελισσοκοµίας, η επιχείρηση Εµµέλια του Νίκου Ραχούτη αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα ισορροπίας ανάµεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη αγροτική επιχειρηµατικότητα.
Η Εµµέλια, είναι ένα οικογενειακό εγχείρηµα µε ρίζες στην αγάπη για τη φύση, που εξελίχθηκε σε σύγχρονη και δυναµική µονάδα παραγωγής ελληνικού µελιού υψηλής ποιότητας. Ο Νίκος Ραχούτης εκπροσωπεί τη 2η γενιά µελισσοκόµων, συνεχίζοντας την παράδοση των γονιών του, αλλά µε δικό του σύγχρονο στίγµα και όραµα, στη Χώστια Βοιωτίας, ένα χωριό στους πρόποδες του Ελικώνα.
Αφήνοντας πίσω του την επαγγελµατική του ζωή στην Αθήνα, το 2013, ο Νίκος Ραχούτης έκανε το µεγάλο βήµα επιστροφής στο χωριό του, συνειδητά, ώστε να δηµιουργήσει κάτι δικό του, αυθεντικό και βιώσιµο. Η κληρονοµιά της οικογένειάς του, που τον συντρόφευε από τα παιδικά του χρόνια, σήµερα αριθµεί πάνω από 500 µελίσσια. Ο ίδιος, επένδυσε στη γνώση και µε τη στήριξη του προγράµµατος Αγροανέλιξη της Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά, ανέπτυξε εµπορικά την επιχείρησή του.
Ενεργός στη θεωρία και την πράξη, ο Νίκος Ραχούτης δεν είναι µόνο µελισσοκόµος, αλλά και εκπαιδευτής στο πρόγραµµα «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα», ενώ συνεργάζεται µε πανεπιστήµια για αναλύσεις και πειραµατικές εφαρµογές.
Τα αρώματα των πεδινών θυμαριών αγκαλιάζουν τις ελάτες του βουνού
Στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας, ανάµεσα στον Ελικώνα και τον Κορινθιακό, γεννιέται το θυµαρίσιο µέλι Εµµέλια, ένα αυθεντικό ελληνικό µέλι µε υψηλή περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους θυµαριού και πλούσιο, χαρακτηριστικό άρωµα. Εκεί όπου η αρωµατική ένταση των πεδινών θυµαριών αγκαλιάζει τις κόκκινες ελάτες του βουνού, δηµιουργείται και το σπάνιο ελατοθύµαρο Εµµέλια, ένας µοναδικός συνδυασµός φύσης και υψοµέτρου. Την παλέτα των γεύσεων ολοκληρώνει το µέλι πεύκου, ένα µελιτώδες µεσογειακό µέλι που αποτελεί και το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής.
Η µελισσοκοµία Εµµέλια δεν περιορίζεται µόνο στην περιοχή του Ελικώνα, αλλά δραστηριοποιείται σε πλούσια οικοσυστήµατα σε όλη την Ελλάδα από τη Βόρεια Εύβοια, µέχρι τη λίµνη Πλαστήρα, Μακεδονία, το Πήλιο, την Καλαµπάκα, το Άργος και την Άνδρος, όπου συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια µε µελισσοκοµείο του νησιού, παράγοντας µοναδικά µέλια θυµαριού και ερείκης.
Με κάθε ποικιλία να έχει τη δική της ιστορία, το δικό της µικροκλίµα και µοναδικά χαρακτηριστικά το εύρος του προϊοντικού καταλόγου της Εµµέλιας κυµαίνεται από το έντονο µέλι βελανιδιάς Καλαµπάκας, µέχρι το φίνο θυµάρι της Άνδρου και της Στερεάς Ελλάδας. Εξαιρετικοί συνδυασµοί όπως έλατο-θυµάρι από τον Ελικώνα, βελανιδιά-καστανιά από τη λίµνη Πλαστήρα και πεύκο-ερείκη από τη Βόρεια Εύβοια προσφέρουν πλούσια αρώµατα, υψηλή διατροφική αξία και ξεχωριστή υφή.
Ωστόσο, η λίστα δεν περιορίζεται µόνο στα µέλια, αφού η Εµµέλια παράγει φυσικά προϊόντα µε βάση το κερί, την πρόπολη και το µέλι, όπως κεραλοιφές, σαπούνια ελαιόλαδου, lip care, βάµµα πρόπολης και ακατέργαστα προϊόντα κυψέλης.
Όλα τα προϊόντα Εµµέλια διατίθενται µέσω ηλεκτρονικού καταστήµατος, ενώ η προσωπική σύσταση παραµένει η πιο πολύτιµη µορφή επικοινωνίας. Γι’ αυτό, το φυσικό κατάστηµα στο χωριό Χώστια και οι συµµετοχές σε εκθέσεις έχουν σηµαντικό ρόλο στην επαφή µε τους πελάτες.