Η Προβηγκία αναδεικνύεται σε παγκόσμιο ηγέτη στην παραγωγή και εξαγωγή ροζέ οίνου υψηλής ποιότητας

Κοινοποίηση

Οι Ρωμαίοι ακολούθησαν περίπου 400 χρόνια αργότερα, ονομάζοντας την περιοχή Provincia Romana και επεκτείνοντας την αμπελουργία σε όλη τη Γαλλία. Γύρω στο 100 π.Χ., οι οινοποιοί στη Massilia (σημερινή Μασσαλία) άρχισαν να χρησιμοποιούν μια σύντομη εκχύλιση πριν από τη ζύμωση, παράγοντας ανοιχτόχρωμα κρασιά που έμοιαζαν με τα σημερινά ροζέ. Αυτά τα ελαφριά κρασιά έγιναν γρήγορα δημοφιλή μεταξύ της ελίτ.

Η εξειδίκευση της Προβηγκίας στον ροζέ οίνο έχει τις ρίζες της στη μακρά ιστορία της, το ευνοϊκό κλίμα και το στρατηγικό μάρκετινγκ. Ενώ η περιοχή παρήγαγε πάντα κόκκινα, λευκά και ροζέ κρασιά, η σαφής στροφή προς τα ροζέ άρχισε στα τέλη του 20ού αιώνα. Αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν σε αυτή την αλλαγή. Το μεσογειακό κλίμα παρέχει άφθονη ηλιοφάνεια και μετριάζεται από τον άνεμο Mistral, ο οποίος συμβάλλει στη διατήρηση της φρεσκάδας και της υγείας των σταφυλιών.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο τουρισμός αυξήθηκε δραματικά τη δεκαετία του 1960 και του 1970. Οι επισκέπτες ανακάλυψαν τα δροσιστικά ροζέ κρασιά της Προβηγκίας, τα οποία συνδυάζονταν καλά με τα τοπικά τρόφιμα και τον χαλαρό τρόπο ζωής. Η τεχνολογική πρόοδος στην οινοποίηση επέτρεψε τον ακριβέστερο έλεγχο της θερμοκρασίας και το ήπιο πάτημα, με αποτέλεσμα την παραγωγή ροζέ κρασιών υψηλότερης ποιότητας. Μέχρι τις δεκαετίες του 1990 και 2000, οι παραγωγοί προώθησαν το ροζέ στην αγορά ως ένα προϊόν υψηλής ποιότητας που συνδέεται με τον ελεύθερο χρόνο και την εκλέπτυνση. Οι συνεχείς βελτιώσεις στη διαχείριση του αμπελώνα και την οινοποίηση αύξησαν περαιτέρω την ποιότητα.

Σήμερα, η Προβηγκία αναγνωρίζεται ως ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ροζέ υψηλής ποιότητας. Η περιοχή είναι γνωστή για τα ανοιχτόχρωμα κρασιά της με ζωηρή φρεσκάδα. Η επιτυχία της Προβηγκίας την έχει καταστήσει μία από τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας.

Παράλληλα, η γεωγραφία της Προβηγκίας εκτείνεται από τα ιταλικά σύνορα μέχρι τον ποταμό Ροδανό και βόρεια μέχρι το Briançon στις Άλπεις. Η περιοχή απολαμβάνει ένα κλασικό μεσογειακό κλίμα με ήπιους χειμώνες και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια. Υπάρχουν περισσότερες από 3.000 ώρες ηλιοφάνειας κάθε χρόνο, διπλάσιες από όσες απαιτούνται για την πλήρη ωρίμανση των σταφυλιών. Ωστόσο, ο πολύς ήλιος μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ωρίμανση αν δεν γίνει προσεκτική διαχείριση. Ο άνεμος Mistral είναι ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό- δροσίζει τα σταφύλια και αποτρέπει τη σήψη, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει τα αμπέλια αν είναι αρκετά δυνατός. Πολλοί από τους καλύτερους αμπελώνες βρίσκονται σε πλαγιές με νότιο προσανατολισμό που προσφέρουν κάποια προστασία από τον άνεμο.

Τα εδάφη της Προβηγκίας είναι ποικίλα. Οι παράκτιες περιοχές, όπως η Cassis, έχουν ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά εδάφη, ενώ οι εσωτερικές περιοχές διαθέτουν έδαφος πλούσιο σε χαλαζία και μίγματα πηλού και αμμόλιθου. Αυτή η ποικιλία επιτρέπει τη δημιουργία πολλών τύπων σταφυλιών και στυλ κρασιού.

Εν συνεχεία, η Προβηγκία παράγει κυρίως ροζέ (περίπου το 89% της συνολικής παραγωγής), με μικρότερες ποσότητες λευκών (6%) και ερυθρών (5%) κρασιών. Οι βασικές ποικιλίες σταφυλιών περιλαμβάνουν το Grenache, το Mourvèdre και το Rolle (επίσης γνωστό ως Vermentino). Οι κυριότερες ονομασίες είναι Côtes de Provence, Côteaux Varois en Provence και Côteaux d’Aix-en-Provence. Άλλες αξιοσημείωτες περιοχές περιλαμβάνουν το Bandol -διάσημο για τα ροζέ με βάση το Mourvèdre με δυνατότητες παλαίωσης- και το Cassis, το οποίο είναι γνωστό για τα λευκά κρασιά του με βάση τα ορυκτά.

Ένα τυπικό ροζέ Côtes de Provence έχει απαλό ροζ ή σομόν χρώμα με αρώματα κόκκινων μούρων όπως βατόμουρο και φράουλα, φραγκοστάφυλο, βατόμουρο, βότανα της Προβηγκίας όπως θυμάρι και δάφνη, καθώς και ορυκτές νότες από ασβεστολιθικά εδάφη. Στο στόμα αυτά τα κρασιά είναι ξηρά, τραγανά, ζωηρά και ισορροπημένα από φρέσκια οξύτητα. Τα στυλ κυμαίνονται από ελαφριές εκδόσεις ιδανικές για καλοκαιρινή κατανάλωση μέχρι πιο δομημένα παραδείγματα που μπορούν να παλαιώσουν.

Τα ροζέ κρασιά της Προβηγκίας είναι ευέλικτα στο τραπέζι και ταιριάζουν καλά με τη μεσογειακή κουζίνα, όπως πιάτα με θαλασσινά, ψητά πουλερικά ή λαχανικά.

Ο οικονομικός αντίκτυπος της παραγωγής κρασιού στην Προβηγκία είναι σημαντικός. Η περιοχή παράγει περίπου 166 εκατομμύρια φιάλες ετησίως- το 91% είναι ροζέ (περίπου 151 εκατομμύρια φιάλες). Η Προβηγκία αντιπροσωπεύει έως και το 45% της συνολικής γαλλικής παραγωγής ροζέ κρασιού AOP και περίπου το 5% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία 15 χρόνια, κατά περίπου 500% – με περισσότερες από 55 εκατομμύρια φιάλες να αποστέλλονται στο εξωτερικό κάθε χρόνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για το ροζέ της Προβηγκίας (37% των εξαγωγών), ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες.

Συνοψίζοντας, αυτός ο συνδυασμός υψηλής ποιότητας, ισχυρής επωνυμίας και διεθνούς ζήτησης έχει καταστήσει το ροζέ της Προβηγκίας σημαντική δύναμη στις παγκόσμιες αγορές κρασιού. Οι έμποροι οίνου σε όλο τον κόσμο το βλέπουν ως μια κερδοφόρα κατηγορία που απευθύνεται τόσο σε περιστασιακούς πότες όσο και σε γνώστες.

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα