Στο μεταξύ, ενώ η Μόσχα προετοιμάζει εντατικά το μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί και το οποίο θα παραδοθεί στο Κίεβο, άγνωστος παραμένει ο τόπος και ο χρόνος των επικείμενων συνομιλιών, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να απορρίπτει το Βατικανό ως τόπο συνάντησης, τονίζοντας πάντως ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προγραμματισμένες άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες, «αδειάζοντας» επί της ουσίας τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ ο οποίος μετά το κρίσιμο τηλεφώνημα με τον Ρώσο πρόεδρο θριαμβολογούσε κάνοντας λόγο για «άμεσες και απευθείας συνομιλίες».
Στο μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τραμπ έχει κατά καιρούς παραδεχτεί ότι ο Πούτιν μπορεί να «παίζει» μαζί του και μάλιστα έχει απειλήσει με κυρώσεις ή δασμούς εάν εκείνος συνεχίσει να εμποδίζει την ειρηνευτική διαδικασία, αναφέρει το πρακτορείο Axios.
Υπάρχουν όμως και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, που μιλώντας στον αμερικανικό ιστότοπο, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει απτά βήματα προς μια συμφωνία.
Προς το παρόν, ο Τραμπ έχει παραχωρήσει στον Πούτιν πολλά από αυτά που ήθελε ο Ρώσος πρόεδρος: ουδεμία εκεχειρία, τέλος στις κυρώσεις, γένεση ενδοΝΑΤΟϊκού ρήγματος και μεγάλο περιθώριο ελιγμών.
Υπάρχει όμως ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ του Τραμπ και των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τα επίπεδα πίεσης στον Πούτιν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα, όταν ο Πούτιν απέρριψε εκ νέου την πρόταση του Τραμπ για κατάπαυση πυρός. Είχαν μείνει με την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα συμμετείχαν, αλλά ο Τραμπ αρνήθηκε.
Μάλιστα, ο σεβασμός του Τραμπ προς τον Πούτιν μετά την πρόσφατη μεταξύ τους συνομιλία προβλημάτισε τους ηγέτες των συμμαχικών χωρών, οι οποίοι συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη μαζί του, αμέσως μετά.
Και όσο η Μόσχα συνεχίζει να επιβραδύνει την ειρηνευτική διαδικασία, την οποία ο Τραμπ υποσχόταν ότι θα εξασφάλιζε σε 24 ώρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πιο διατεθειμένος να αποχωρήσει εντελώς, παρά να επιτεθεί σκληρά στον Πούτιν, τονίζει το δημοσίευμα.
Η τακτική του μέχρι στιγμής είναι «μαστιγίο και καρότο»: όχι όμως με ισόποσες δόσεις για τους αποδέκτες. Για να σύρει τον Ζελένσκι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ τον «εξευτέλισε» στο Οβάλ Γραφείο και «πάγωσε» προσωρινά την ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών και τις αποστολές οπλισμού.
Με τον Πούτιν όμως, αρκέστηκε κυρίως στα «καρότα», όπως η υπόσχεση για άρση κυρώσεων και η βελτίωση των οικονομικών δεσμών, με πολύ λίγα «μαστίγια», τονίζει το Axios.
Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος, θεωρεί ότι ήταν η διπλωματία του Τραμπ έναντι του Πούτιν που έπεισε τον Ρώσο πρόεδρο να πει ότι θα υποβάλει το επικείμενο ειρηνευτικό υπόμνημα, κάτι που δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει πριν.
Κλιμάκωση από τον Πούτιν
Σύμφωνα με αναλυτές του CNNi, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κλιμακώνει τις κινήσεις του στο μέτωπο της Ουκρανίας ενώ η Ρωσία είναι έξαλλη εδώ και πολύ καιρό, κυρίως γιατί ο τότε πρόεδρος Μπάιντεν επέτρεψε στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα των ΗΠΑ, συγκεκριμένα να επιτεθεί στο INS, για να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία. Αυτό, όπως άλλωστε είχε πει ο Ρώσος πρόεδρος, είναι μια «κόκκινη γραμμή» η οποία πλέον έχει ξεπεραστεί.
Παράλληλα, όπως ανέφερε στο Open ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, «η μετατόπιση της πολιτικής του Τραμπ στην Ουκρανία θα καταλήξει να ευνοεί τη Ρωσία», κάνοντας λόγο για «επιτυχημένη προσπάθεια χειραγώγησης του Τραμπ στο θέμα της Ουκρανίας από τον Πούτιν», με σκοπό να αποχωρήσει από τη διαδικασία για μια εκεχειρία.
Προετοιμασίες των Ρώσων κοντά στο Χάρκοβο
Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται εκ νέου κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για επικείμενη επίθεση στo Χάρκοβο – τη λεγόμενη «πόλη-φρούριο» της Ουκρανίας, αναφέρει το Sky News.
Ύστερα από την εκδίωξη των ουκρανικών στρατευμάτων από την περιοχή του Κουρσκ, τα υπολείμματα της ρωσικής δύναμης των 50.000 στρατιωτών έχουν στρατοπεδεύσει λίγα χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Αν και αναλυτές αναμένουν μια μεγάλη ρωσική προέλαση, αυτή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί πλήρως.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ρωσία διαθέτει ένα «παράθυρο» τεσσάρων μηνών για να σημειώσει στρατηγικό ρήγμα στην ουκρανική άμυνα πριν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες και εξαντληθούν τα αποθέματα σοβιετικών αρμάτων μάχης.
«Ζώνη ασφαλείας» από τη Μόσχα και εδαφικές απαιτήσεις για εκεχειρία
Παράλληλα, την ώρα που οι διεθνείς εκκλήσεις για ειρήνη εντείνονται και ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να βομβαρδίζει το Κίεβο, ο Πούτιν ανακοίνωσε το σχέδιό του για δημιουργία ζωνών ασφαλείας στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.
Μετά τις περιοχές Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα ο Πούτιν φαίνεται να έχει βάλει στο στόχαστρο τις βορειοανατολικές παραμεθόριες περιοχές Σούμι, Τσερνίχιβ και Χάρκοβο, και μάλιστα καθώς η Δύση συνεχίζει να πιέζει τη Μόσχα να δεχθεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών.
Στο μεταξύ, ο βρετανικός Guardian έδωσε στη δημοσιότητα μία από τις ελάχιστες ρητές προτάσεις που βασίζονται σε ένα σχέδιο των ΗΠΑ, για την ειρήνευση στην περιοχή.
Επί της ουσίας, βάσει του σχεδίου αυτού, ζητείται από την Ουκρανία να αποδεχτεί τη νομική αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και την de facto αναγνώριση της κατοχής μεγάλων τμημάτων αρκετών περιφερειών στην ανατολική χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε πως η Ρωσία απαιτεί από τις ουκρανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν πέντε περιφέρειες ως προϋπόθεση όχι για την ειρήνη, αλλά για την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Νέο πακέτο κυρώσεων ετοιμάζει η Κομισιόν
Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το ρωσικό πετρέλαιο, οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream καθώς και η αποκοπή περισσότερων από 20 τραπεζών από το SWIFT, το διεθνές σύστημα πληρωμών, βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου κυρώσεων προκειμένου να ασκηθεί περαιτέρω πίεση προς τη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο που κήρυξε κατά της Ουκρανίας. Επί του ρωσικού πετρελαίου εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του πλαφόν και επί των αγωγών Nord Stream, η απαγόρευσή τους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, προκειμένου η ΕΕ να πιέσει τη Ρωσία, διαβουλεύεται με τα κράτη μέλη της σχετικά με νέες πιθανές κυρώσεις, αν και δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των πιθανών περιορισμών, όπως δήλωσαν πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Προκειμένου να επικυρωθούν κυρώσεις απαιτείται η υποστήριξη όλων των κρατών μελών, ενώ οι κυρώσεις θα μπορούσαν να τροποποιηθούν πριν προταθούν και υιοθετηθούν επίσημα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΕ εξετάζει επίσης πρόσθετες απαγορεύσεις συναλλαγών στις τράπεζες και νέους εμπορικούς περιορισμούς αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ, καθώς επιδιώκει να περιορίσει περαιτέρω τα έσοδα της Ρωσίας και την ικανότητά της να αποκτήσει την απαραίτητη τεχνολογία για την κατασκευή όπλων. Στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων που συζητείται, η Κομισιόν σχεδιάζει επίσης να προτείνει τη μείωση του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου της G7 σε περίπου 45 δολάρια.
Αυτή η κίνηση θα απαιτούσε πιθανότατα την υποστήριξη των ΗΠΑ. Το κατώτατο όριο τιμής, το οποίο απαγορεύει στους παρόχους υπηρεσιών της G7 να μεταφέρουν και να εμπορεύονται αργό που πωλείται πάνω από το ανώτατο όριο, έχει καθοριστεί επί του παρόντος στα 60 δολάρια. Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση του ανώτατου ορίου κατά τη συνάντησή τους στον Καναδά αυτή την εβδομάδα.
Οι συζητήσεις λαμβάνουν χώρα καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει παροτρύνει τη Μόσχα και το Κίεβο να διεξαγάγουν απευθείας συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο Τραμπ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι έχει απειλήσει αρκετές φορές να το πράξει. Στο μεταξύ, παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις που θεσπίστηκαν επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν.