Η ταυτότητα του χιώτικου αμπελώνα αναδεικνύεται από κάθε σταγόνα των κρασιών της Amades Rootings

Κοινοποίηση

του Ηλία Ανδρεάκη

Παρόντες στην πρώτη παρουσίαση των προϊόντων ήταν διάφορα μέλη της οικογένειας Φωτεινού όπως η Κορνηλία Σπυρογιάννη, η οποία τόνισε ότι «Κεντρική μας φιλοσοφία είναι όλες μας οι ενέργειες, οι υπηρεσίες και τα προϊόντα να έχουν ισχυρή εδαφική ταυτότητα, να εκφράζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τόπου στον οποίο δημιουργήθηκαν, όπως οι ελιές και τα αμπέλια που φύτρωσαν, ρίζωσαν και μεγάλωσαν εδώ. Στη γη της Χίου. Στη γη των Αμάδων».

Στα σχαριά η δημιουργία οινοποιείου και ελαιοτριβείου

 «Ίσως και εντός του 2025 θα ξεκινήσει η διαδικασία για την κατασκευή του οινοποιείου και του ελαιοτριβείου μας. Το πρώτο μπορεί να χρειαστεί περίπου 1,5-2 χρόνια για να κατασκευαστεί. Στόχος για μας είναι να αναδείξουμε το χωριό μας στη Χίο», δήλωσε αποκλειστικά στην Agrenda η Κορνηλία Σπυρογιάννη, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «Το 2024 ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω της κλιματικής αλλαγής και αναγκαστήκαμε να τρυγήσουμε από πολύ νωρίς. Ωστόσο από άποψη όγκου αναμένουμε η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη και είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια».

Ιδιαίτερες γεύσεις με άρωμα Χίου

O Παντελής Ζωγράφος, επικεφαλής της ομάδας γεωπόνων της Amades Rootings, μίλησε για την καλλιέργεια της αμπέλου και ιδιαίτερα για τον ενιαίο οικογενειακό αμπελώνα της οικογένειας Φωτεινού. Η εταιρεία καλλιεργεί τοπικές και αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες, όπως το Φωκιανό, το Μπεγλέρι, ο Αυγουστιάτης, το Μαυροτράγανο και το Ασύρτικο, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις παραδοσιακές αξίες της αμπελουργίας. «Η προσπάθειά μας είναι συλλογική. Οι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί μας έχουν την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος για τον τόπο τους. Θέλουμε να μεταδώσουμε τη φλόγα αυτή και έξω από τις Αμάδες, σε όλη τη Χίο. Να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε νέους ανθρώπους με όνειρα και κέφι για δουλειά, που θα έχουν κινητήριο μοχλό τους τον σεβασμό και την αγάπη για τη γη και τους καρπούς της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παντελής Ζωγράφος τονίζοντας τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας.

Η γευσιγνωσία ξεκίνησε με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Amades Rootings Aegean Throuba, από τον Γεωπόνο Γευσιγνώστη και Εξειδικευμένο Σύμβουλο Αγροτικού και Αγροδιατροφικού Κλάδου Κώστα Λύρη, ο οποίος στάθηκε στην μοναδικότητα της ποικιλίας Θρούμπα Χίου τονίζοντας ότι ««Η Θρούμπα Χίου, αποτελεί έναν από τους γαστρονομικούς θησαυρούς της Χίου. Η θρούμπα ή κουρμάδα, όπως την λένε οι ντόπιοι, είναι ελιά διπλής ιδιότητας, επιτραπέζια και ελαιοποιήσημη, και δεν κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο λόγω του μικρού όγκου παραγωγής της. Έχει τη μοναδική ιδιότητα να αποκτά τη γλυκιά της γεύση με φυσικό τρόπο, χωρίς καμία επεξεργασία. Αποτελεί τη βασική επιτραπέζια ελιά στη Χίο. Πρόκειται για ελιά φυσικής ωρίμανσης που ωριμάζει επάνω στο δέντρο και μαζεύεται κυρίως με τα χέρια ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του καρπού. Καταναλώνετε φρέσκια ή διατηρείται σε άλμη χωρίς συντηρητικά.

Επίσης ανάλογα με την χρήση μαζεύεται τον Οκτώβριο, ακόμα πράσινη και γίνεται τσακιστή ή οδηγείται προς ελαιοποίηση. Η θρούμπα Χίου παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. Με τους σωστούς χειρισμούς, δίνει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με μοναδική πολυπλοκότητα. Χαρακτηριστικά είναι τα αρώματα πικραμύγδαλου, το γρασίδι και τα αρωματικά βότανα που κυριαρχούν στο οργανοληπτικό της προφίλ και το κάνουν μοναδικό, ώστε να συνοδεύει πιάτα υψηλής γαστρονομικής αξίας. Είναι μια ποικιλία που δεν έχει αναδειχθεί ακόμα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι κρύβει μεγάλες εκπλήξεις. Σας προσκαλούμε και σας προκαλούμε να τις ανακαλύψετε!»

Μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας πρόσφερε και ο Καθηγητής Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και σύμβουλος οινολόγος της οικογένειας Φωτενός, Δρ Γεώργιος Κοτσερίδης. Παρουσίασε 4 διαφορετικές μονοποικιλιακές ετικέτες Amades Rootings, εσοδείας 2024, από τις ποικιλίες, Μπεγλέρι, Φωκιανό, Αυγουστιάτη, και Μαυροτράγανο, ενώ έκπληξη αποτέλεσε ο Αυγουστιάτης του 2022, που είχε εμφιαλωθεί κατά την πρώτη πειραματική οινοποίηση της οικογένειας Φωτεινός. Ο Δρ Κοτσερίδης, αναφέρθηκε επίσης στη φημισμένη λευκή ποικιλία του Αιγαίου, το Ασύρτικο, η οποία καλλιεργείται στους αμπελώνες του κτήματος και αναμένεται να δώσει τα επόμενα χρόνια εξαιρετικά αποτελέσματα σύμφωνα με την εμπειρία που αποκτήθηκε από τις πρώτες δοκιμές που έχουν γίνει.

Η εκδήλωση και η γευσιγνωσία αποτελούν το εφαλτήριο της συνεργασίας με την κάβα Alfa Sigma, η οποία μέσα από την αποκλειστική διανομή των προϊόντων Amades Rootings, στοχεύει να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο ποιοτικών συνεργασιών και σημείων πώλησης, προβάλλοντας την αυθεντικότητα και την καινοτομία του εγχειρήματος της οικογένειας Φωτεινός, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και σε επισκέπτες από το εξωτερικό.

Ιστορικός Ελαιώνας

 Ο ελαιώνας Φωτεινού αποτελείται από 2.500 περίπου ελαιόδεντρα αναπτυσσόμενα σε διαφορετικά σημεία της ευρύτερης περιοχής των Αμάδων. Η καλλιέργεια, είναι αυστηρά βιολογική και περιλαμβάνει τις ποικιλίες Θρούμπα Χίου, Κορωνέικη και Picual, ενώ μεγάλη ποσότητα του παραγόμενου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου Amades Rootings, προέρχεται από ελαιόδεντρα ηλικίας άνω των 60 ή και των 100 ετών.

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα