Ιδρύεται Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Θάνο Ντόκο

Κοινοποίηση

Τη δημιουργία μιας νέας δομής ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα εξοπλιστικά.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τον σύγχρονο κίνδυνο των υβριδικών απειλών, ανέφερε πως «έχει σημασία» ότι «την επιτελική ευθύνη για την παρακολούθηση αυτών των σύνθετων υβριδικών απειλών, δίπλα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, θα την έχει και η Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας», ανακοινώνοντας έτσι πως η θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας θα αναβαθμιστεί «σε μία μικρή, ευέλικτη αλλά οργανωμένη δομή υπό την προσωπική μου παρακολούθηση».

Η μετάφραση των ανωτέρω είναι πως ο κ. Θάνος Ντόκος, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας μέχρι σήμερα, θα έχει πλέον αναβαπτισμένο ρόλο, καθώς θα αναλάβει θέση γενικού γραμματέα, αποκτώντας μάλιστα μία νέα δομή με στελέχη που θα τον υποστηρίζει σε σχέση με τη σημερινή θέση του που είναι μονοπρόσωπη.

Ο κ. Ντόκος θα συνεχίσει να δίνει απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό και όχι στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η έδρα του νέου ειδικού γραμματέα θα είναι στο παλιό υπουργείο Εσωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την απόφαση, σημείωναν πως ο κ. Ντόκος «δεν θα αλλάξει ουσιαστικά αντικείμενο», αλλά αυτό που έκανε μέχρι σήμερα θα είναι πλέον πιο θεσμοθετημένο, θα αποκτήσει δομή και θα ενταχθεί «στο κράτος».

Οι αρμοδιότητες

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι και παλαιότερα είχε γίνει συζήτηση για τη δημιουργία μιας τέτοιας δομής που θα αντιμετωπίζει τις υβριδικές απειλές που εξαπλώνονται παγκοσμίως, αλλά τότε δεν είχε προχωρήσει. Σήμερα κρίθηκε, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, απαραίτητη η δημιουργία της δομής, καθώς αυτού του είδους οι απειλές είναι πλέον όλο και συχνότερες και πιο ισχυρές. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, οι αρμοδιότητες του κ. Ντόκου θα κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτον, την υποστήριξη του ΚΥΣΕΑ.

Δεύτερον, την εκπόνηση και τη διαμόρφωση στρατηγικής εθνικής ασφάλειας.

Τρίτον, την εκτίμηση κινδύνων εθνικής ασφάλειας, υβριδικών απειλών και ανθεκτικότητας, ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως στο ΝΑΤΟ.

Οι υβριδικές, άλλωστε, απειλές είναι σήμερα πάσης φύσεως και εκδηλώνονται «είτε με τη μορφή μεταναστευτικών ροών είτε κυβερνοεπιθέσεων, είτε με τη μορφή εκστρατείας παραπληροφόρησης για τη χειραγώγηση της κοινωνίας», όπως είπε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του, τονίζοντας πως «η τεχνολογία γίνεται όπλο παρέμβασης, συχνά για να διαταραχθεί η εσωτερική ισορροπία των κοινωνιών».


Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος και στη μεγάλη εικόνα και στο τι επιδιώκει από τη δημιουργία της νέας δομής, είπε ότι σκοπός αυτής της αλλαγής και της αναβάθμισης του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, είναι στη διάρκεια των επόμενων ετών «η Ελλάδα πια να μπορεί να διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα της Ευρώπης στην πράξη, ως μέρος, σαφώς, της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία επισήμανση που την κάνει συχνά τελευταία. Από τη μία ανέφερε πως η Ελλάδα τιμά τη στρατηγική συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ταυτόχρονα έχει σταθερά το βλέμμα της στην ευρωπαϊκή άμυνα. «Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Ελλάδα θα μπορέσει να αποτελέσει έναν κεντρικό βραχίονα της ευρωπαϊκής στρατηγικής άμυνας στον 21ο αιώνα», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας το σκεπτικό και το δόγμα της Ελλάδας στην εξωτερική της πολιτική.

Πηγή

Περιεχόμενα [hide]

Διαβάστε Περισσότερα

Το περιεχόμενο της έκθεσης είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να δοθεί στη δημοσιότητα

Ανακοίνωση εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με αφορμή δημοσιεύματα σε σχέση με τη στάση του προέδρου του συλλόγου, Δημήτρη Βερβεσού, για...

Tελευταία Nέα