Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρήγαγε συνολικά το 2024 περίπου 6 εκατ. τόνους ζυμαρικών συνολικής αξίας 9,1 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2023 παρατηρείται αύξηση της αξίας της παραγωγής κατά 3%, την ώρα που ο όγκος τους μειώθηκε κατά 5%.
Από την ποσότητα αυτή, περισσότερα από τα δύο τρίτα (69%) παράχθηκαν στην Ιταλία, με τον όγκο των ζυμαρικών που παρασκευάστηκε στη γειτονική χώρα να ανέρχεται στους 4,1 εκατ. τόνους. Στη δεύτερη θέση με τεράστια διαφορά ακολούθησε η Ισπανία με μόλις 367.000 τόνους (6% του συνόλου), με την πρώτη τριάδα από άποψη παραγωγής να συμπληρώνει η Γερμανία με 290.000 τόνους (5% του συνόλου).
Κυρίαρχο το ενδοκοινοτικό εμπόριο
Οι εξαγωγές ζυμαρικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθαν το 2024 σε 2,9 εκατ. τόνους, ενώ οι εισαγωγές άγγιξαν τους 1,7 εκατ. τόνους.
Η Ιταλία παρουσιάζεται κυρίαρχη και στο κομμάτι των εξαγωγών. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτήν οφείλονται παραπάνω από τα τρία τέταρτα του συνόλου των εξαγωγών της ΕΕ (77%) με 2,2 εκατ. τόνους, ενώ η Ισπανία είναι η δεύτερη σημαντικότερη εξαγωγέας με 131.000 τόνους (5% του συνόλου).
Η πλειονότητα των εξαγωγών (55%) πραγματοποιήθηκε ενδοκοινοτικά, με το υπόλοιπο 45% να καταλήγει σε προορισμούς εκτός της ΕΕ. Οι κορυφαίοι προορισμοί εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο (25% του συνόλου των εξαγωγών) και οι ΗΠΑ (23% του συνόλου).
Από άποψη εισαγωγών, στην πρώτη θέση βρέθηκε το 2024 η Γερμανία, με 468.000 τόνους (28% του συνόλου) με τη Γαλλία να ακολουθεί με 372.000 τόνους (22% του συνόλου).

