Ιλιγγος στο περιστρεφόμενο «2» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κοινοποίηση

Στις 25 του μήνα έκλεισαν δύο χρόνια από την ολοκλήρωση ενός κύκλου του διπολισμού στη Μεταπολίτευση, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκοψε πρώτος το νήμα με 23 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτοτε η Νέα Δημοκρατία παίζει χωρίς αντίπαλο. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, όποτε στηθούν οι κάλπες, το «ντέρμπι» θα δοθεί για τη δεύτερη θέση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου έχουν ένα κοινό. Δεν βαρύνονται από κυβερνητικό παρελθόν, χωρίς όμως να είναι εντελώς «άφθαρτοι». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ηγείται του κινήματος που βρέθηκε στην εξουσία για περισσότερα από είκοσι χρόνια μεταπολιτευτικά και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν πρόεδρος της Βουλής το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κόμματα είναι οι διεκδικητές της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το κλίμα να έχει αντιστραφεί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στην ανοιξιάτικη «επέλαση» της Ζωής Κωνσταντοπούλου φαίνεται να μπαίνει ένα «φρένο», με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ανακτά το τελευταίο διάστημα έστω και οριακά το προβάδισμα. Το «ντέρμπι» αποτυπώνεται και στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με τα νούμερα και των δύο να εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τη Νέα Δημοκρατία. Την Πέμπτη στην πρόθεση ψήφου η Metron Analysis έδειξε το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στο 10,2%, χάνοντας 0,3% σε σχέση με τον Μάιο, και την Πλεύση Ελευθερίας στο 9,6% (-1%). Αντίστοιχα, η MRB αποτύπωσε τη Χαριλάου Τρικούπη στο 11% και το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου στο 10,7%.

Ιλιγγος στο περιστρεφόμενο «2»-1

Νέα «σφήνα» Τσίπρα

Τι μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες; Το φημολογούμενο «κόμμα Τσίπρα», το οποίο αν δημιουργηθεί πριν από τις εθνικές κάλπες θα έχει ως πρώτο στόχο να καθαρίσει την υπόθεση «δεύτερη θέση». Ο πρώην πρωθυπουργός «ξαναχτύπησε» την Παρασκευή με την επιστολή του προς τον Κώστα Τασούλα, με την οποία ζήτησε τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που έγινε μετά το δημοψήφισμα. Δείχνει κατ’ αρχάς για άλλη μία φορά πως είναι παρών. Σε μια περίοδο που το Μαξίμου πιέζεται από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και από την κόντρα Γεωργιάδη – Δένδια, πραγματοποιεί μια παρέμβαση με έντονο αντιπολιτευτικό χρώμα μετά από καιρό, «πετώντας το μπαλάκι» στα κόμματα. Υποστηρίζει ουσιαστικά πως ο ίδιος δεν έλεγε «άλλα μέσα και άλλα έξω» από το Προεδρικό Μέγαρο το 2015, αφήνοντας αιχμές για διαφορετική στάση των πολιτικών αρχηγών εκείνο το καλοκαίρι μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Ενδεχομένως αυτή να είναι η αφετηρία νέων, πιο δυναμικών κινήσεων και το «σήμα» περαιτέρω ενεργοποίησής του. Ακολουθεί άλλωστε και ένα βιβλίο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται.

Τι μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες; Το φημολογούμενο «κόμμα Τσίπρα», το οποίο αν δημιουργηθεί πριν από τις εθνικές κάλπες θα έχει ως πρώτο στόχο το πλασάρισμα πίσω από τη Ν.Δ.

«Μάχη» για δύο

Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως έχουν μια «μπετοναρισμένη» βάση. Το γεγονός ότι το ποσοστό των ευρωεκλογών δεν χάθηκε είναι θετικό, όμως τώρα αναζητούν ένα ρυθμό αύξησης των ποσοστών τους ώστε να μην είναι πλέον θέμα ερμηνείας ποιος είναι δεύτερος. Η επαναφορά της «δικομματικής κανονικότητας» ίσως αποτελεί για έναν κόσμο το κίνητρο για να συνταχθεί ξανά με τον «πράσινο ήλιο». Από την ηγετική ομάδα εκπέμπεται μια σιγουριά πως είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να καταρτίσει κυβερνητικό πρόγραμμα και μπροστά τους έχουν θέσει δύο ορόσημα: την 3η του Σεπτέμβρη, οπότε ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματος για την περιφερειακή ανάπτυξη και το δημογραφικό, και τη ΔΕΘ, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αναπτύξει στο Βελλίδειο μια ομιλία με πολλά στοιχεία κυβερνησιμότητας. Hδη επισημαίνουν πως με την παρουσία του στον ΣΕΒ έβαλε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν για τα εργασιακά, τα φορολογικά μέτρα και τις σχέσεις εργαζομένων και εργοδοτών.

Για τη Χαριλάου Τρικούπη αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία και πιστεύουν ότι σε μια σειρά από δίπολα που αναδεικνύονται, η «γαλάζια» παράταξη δεν έχει το πάνω χέρι. Ούτε στην εξωτερική πολιτική, όπου έχει καταγραφεί ένα μπαράζ αιφνιδιασμών, ούτε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, τα οποία ονομάζουν «κολέγια με άλλη ταμπέλα». Για τα ζητήματα διαφθοράς τονίζουν ότι η κυβέρνηση είναι βουτηγμένη στα σκάνδαλα. Oσον αφορά νέες μεταγραφές στελεχών, σημειώνουν πως όλα σταθμίζονται και θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή. Eχει φουντώσει η φημολογία το τελευταίο διάστημα για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Ευάγγελου Αποστολάκη και της Αθηνάς Λινού.

Να αποδείξει πως ο θόρυβος που προκάλεσε στην αντιπολίτευση δεν ήταν «πυροτέχνημα», αλλά μεγάλη «έκρηξη» θα επιχειρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου το επόμενο διάστημα. Με το κόμμα της να πιστεύει πως η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει τη συνταγματική θητεία της, η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ετοιμάζει δύο «εκπλήξεις». Συνδέονται τόσο με το μεγάλο κάλεσμα που έχει κάνει η πρόεδρος όσο και με το κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο έχει εξαγγείλει πως ετοιμάζει. Είναι αρκετό αυτό για να αποδείξει ότι δεν έχει πιάσει κάποιο «ταβάνι»;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου ετοιμάζει απαντήσεις για όσους την κατηγορούν πως είναι μονοθεματική και το μόνο που έχει να επιδείξει είναι μια πολύ έντονη δραστηριότητα για τα Τέμπη. Από στατιστικά στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα, με αφορμή τα δύο χρόνια κοινοβουλευτικού βίου του κόμματος, θα γίνει σαφές, όπως υποστηρίζουν, ότι η Πλεύση Ελευθερίας είναι η δύναμη που έχει κάνει τις πιο πολλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις – προτάσεις στα περισσότερα θέματα παρά το γεγονός πως διαθέτει μόλις έξι βουλευτές. Επισημαίνουν, μάλιστα, πως τα δικά τους στοιχεία και η επαφή που έχουν με τον κόσμο δεν δείχνουν κάποια τάση κάμψης των ποσοστών τους.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα