Σοβαρή διπλωματική κρίση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν μετά από αιματηρή επίθεση ενόπλων σε τουρίστες στο Κασμίρ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στην πόλη Pahalgam της ινδοκρατούμενης περιοχής του Κασμίρ και είναι η πιο πολύνεκρη των τελευταίων δέκα ετών σε βάρος αμάχων στην περιοχή.
Η Ινδία ανακοίνωσε ότι ανακαλεί όλες τις βίζες Πακιστανών πολιτών και ζητά να εγκαταλείψουν τη χώρα πριν τη λήξη τους. Συνέστησε επίσης στους Ινδούς υπηκόους να επιστρέψουν άμεσα από το Πακιστάν.
Το Πακιστάν ανταπάντησε ανακοινώνοντας την αναστολή του διμερούς εμπορίου και το κλείσιμο του εναέριου χώρου του σε ινδικές αεροπορικές εταιρείες.
Την Τετάρτη, η Ινδία είχε επίσης αναστείλει σημαντική συμφωνία κοινής διαχείρισης υδάτων, την οποία το Πακιστάν χαρακτήρισε «υδάτιο πόλεμο».
Πολιτική και διπλωματική αστάθεια
Η επίθεση συμπίπτει με την επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου JD Vance στην Ινδία και απειλεί να υπονομεύσει την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός του 2021 κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου στο Κασμίρ.
Ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι η χώρα θα κυνηγήσει τους υπευθύνους της επίθεσης «ως την άκρη της γης», χωρίς να κατονομάσει το Πακιστάν.
Το Πακιστάν αρνείται κάθε εμπλοκή, καταγγέλλοντας την Ινδία για «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών χωρίς αποδείξεις», ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας χαρακτήρισε την ινδική αντίδραση ως «μονομερή, πολιτικά υποκινούμενη και νομικά αβάσιμη».
Ιστορικό συγκρούσεων
Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν δώσει τρεις πολέμους για το Κασμίρ. Το 2019, οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου μετά από επίθεση αυτοκτονίας που αποδόθηκε σε πακιστανική τρομοκρατική οργάνωση. Την ίδια χρονιά, η Ινδία ανακάλεσε το ημιαυτόνομο καθεστώς της ινδοκρατούμενης περιοχής του Κασμίρ, επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας και καταστολής.
Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δεσμεύτηκε δημόσια πως η χώρα του θα τιμωρήσει «κάθε τρομοκράτη και όσους τους στηρίζουν», μετά την πολύνεκρη επίθεση στην ινδοκρατούμενη πλευρά του Κασμίρ, η οποία κόστισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένας νεόνυμφος και ένας επιχειρηματίας σε διακοπές.
Η επίθεση σημειώθηκε την Τρίτη κοντά στην τουριστική περιοχή Pahalgam, με στόχο αμάχους – κυρίως επισκέπτες. Πρόκειται για μια από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον πολιτών στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Διπλωματικά και στρατηγικά μέτρα από την Ινδία
- Η Ινδία απάντησε δυναμικά αφού έκλεισε το βασικό χερσαίο συνοριακό πέρασμα με το Πακιστάν.
- Απέλασε Πακιστανούς στρατιωτικούς διπλωμάτες
- Ανέστειλε τη συμφωνία για την κατανομή των υδάτων του ποταμού Ινδού — μια ιστορική συμφωνία που θεωρείται θεμέλιο της ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών
Το Πακιστάν αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ως αβάσιμες και πολιτικά υποκινούμενες.
Έρευνα και υπόνοιες για τρομοκρατική οργάνωση
Η αστυνομία έχει ήδη κατονομάσει τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που πιστεύεται ότι συμμετείχαν στην επίθεση. Δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη ανάληψη ευθύνης, αλλά ορισμένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως πίσω από την ενέργεια ενδέχεται να βρίσκεται παρακλάδι της πακιστανικής τρομοκρατικής οργάνωσης Lashkar-e-Taiba, γνωστής για τη δράση της στην περιοχή.
Κασμίρ: Αιώνιο σημείο ανάφλεξης
Το Κασμίρ αποτελεί εστία έντασης εδώ και δεκαετίες, καθώς τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν διεκδικούν την περιοχή στο σύνολό της. Η ινδοκρατούμενη πλευρά έχει γνωρίσει μακρόχρονη ένοπλη εξέγερση, με χιλιάδες θύματα. Παρά την ένταση, επιθέσεις κατά τουριστών θεωρούνται σπάνιες, γεγονός που κάνει την τρέχουσα επίθεση ακόμη πιο ανησυχητική.
Συνεχίζονται οι κηδείες των θυμάτων
Σήμερα πραγματοποιούνται επιπλέον κηδείες των θυμάτων, με τη χώρα να βρίσκεται σε κλίμα εθνικού πένθους και την κοινή γνώμη να ζητά απαντήσεις και τιμωρία για τους υπευθύνους.