ΗΠΑ: Φοιτητές vs καθηγητές για χάρη… του ΑΙ

Κοινοποίηση

Η χρήση AI στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση τον τελευταίο καιρό προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο οφείλει να χρησιμοποιείται, ή αποτελεί ένα μέσο που δημιουργεί απόφοιτους χωρίς ικανότητες και κριτική σκέψη.

Εντούτοις συστήματα AI δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο οι φοιτητές, αλλά και οι ίδιοι οι καθηγητές, διχάζοντας την κοινή γνώμη για την ορθότητα αυτού, την ίδια ώρα που οι φοιτητές καταδικάζονται για την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε εργασίες και εξετάσεις.

Μία μικρή ανακάλυψη

Τον Φεβρουάριο, η Έλα Στέιπλετον, τότε τελειόφοιτη στο Πανεπιστήμιο Northeastern, εξέταζε τις σημειώσεις της διάλεξης από ένα μάθημα, όταν παρατήρησε κάτι περίεργο. Ήταν αυτό ένα ερώτημα που είχε θέσει προς το ChatGPT ο καθηγητής της;

Στα μισά του εγγράφου, το οποίο ο καθηγητής της είχε συντάξει για ένα μάθημα σχετικά με τα μοντέλα ηγεσίας, υπήρχε μια οδηγία προς το ChatGPT να «επεκταθεί σε όλους τους τομείς. Να είσαι πιο λεπτομερής και συγκεκριμένο». Ακολουθούσε ένας κατάλογος θετικών και αρνητικών ηγετικών χαρακτηριστικών, το καθένα με έναν πεζό ορισμό και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Η Στέιπλετον έστειλε μήνυμα σε έναν συμφοιτητή της.

«Είδες τις σημειώσεις που έβαλε στο Canvas;» έγραψε, αναφερόμενη στην πλατφόρμα λογισμικού του πανεπιστημίου για τη φιλοξενία του υλικού των μαθημάτων. «Τις έφτιαξε με το ChatGPT».

«OMG αποκλείεται», απάντησε ο συμφοιτητής της. «Τι στο καλό;»

Η Στέιπλετον αποφάσισε να ψάξει λίγο ακόμα. Επανεξέτασε τις παρουσιάσεις διαφανειών του καθηγητή της και ανακάλυψε και άλλα αποκαλυπτικά σημάδια Τεχνητής Νοημοσύνης: παραμορφωμένο κείμενο, περίεργες φωτογραφίες υπαλλήλων γραφείου και πρωτοφανή ορθογραφικά λάθη.

Δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένη με όσα βρήκε. Δεδομένου του κόστους και της φήμης της σχολής, περίμενε μια υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Αυτό το μάθημα ήταν απαραίτητο για το δευτερεύον επιχειρηματικό μάθημα. Η ύλη του καθηγητή απαγόρευε «ακαδημαϊκά ανέντιμες δραστηριότητες», συμπεριλαμβανομένης της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης ή chatbots.

«Μας λέει να μην τα χρησιμοποιούμε και μετά τα χρησιμοποιεί ο ίδιος», είπε.

Η Στέιπλετον υπέβαλε επίσημη καταγγελία στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του Northeastern, αναφέροντας την αδήλωτη χρήση της ΑΙ καθώς και άλλα ζητήματα που είχε με τον τρόπο διδασκαλίας του και ζήτησε την επιστροφή των διδάκτρων για το συγκεκριμένο μάθημα. Ως το ένα τέταρτο του συνολικού λογαριασμού για το εξάμηνο, αυτό θα ήταν πάνω από 8.000 δολάρια.

Όταν το ChatGPT κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022, προκάλεσε πανικό σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, επειδή έκανε την εξαπάτηση απίστευτα εύκολη. Οι φοιτητές που καλούνταν να γράψουν μια εργασία ιστορίας ή μια λογοτεχνική ανάλυση μπορούσαν να το κάνουν με το εργαλείο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ορισμένα σχολεία το απαγόρευσαν, ενώ άλλα ανέπτυξαν υπηρεσίες ανίχνευσης ΑΙ.

Και τώρα; Τώρα οι φοιτητές διαμαρτύρονται σε ιστότοπους όπως το Rate My Professors για την υπερβολική εμπιστοσύνη των καθηγητών τους στην ΑΙ και εξετάζουν προσεκτικά το υλικό των μαθημάτων για λέξεις που το ChatGPT τείνει να χρησιμοποιεί υπερβολικά, όπως «κρίσιμο» και «εμβαθύνω». Εκτός από την υποκρισία, προβάλλουν και ένα οικονομικό επιχείρημα: Πληρώνουν, συχνά αρκετά πολλά χρήματα, για να διδαχθούν από ανθρώπους, όχι από έναν αλγόριθμο που θα μπορούσαν και αυτοί να συμβουλεύονται δωρεάν.

Χρήσιμο εργαλείο θεωρούν το ΑΙ οι καθηγητές

Από την πλευρά τους, οι καθηγητές δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τα chatbots ΑΙ ως εργαλείο για την παροχή καλύτερης εκπαίδευσης. Καθηγητές που έδωσαν συνέντευξη στους New York Times δήλωσαν ότι τα chatbots εξοικονομούσαν χρόνο, τους βοηθούσαν με τον υπερβολικό φόρτο εργασίας και χρησίμευαν ως αυτοματοποιημένοι βοηθοί διδασκαλίας.

Ο αριθμός των καθηγητών που το χρησιμοποιεί, αυξάνεται. Σε μια εθνική έρευνα σε περισσότερους από 1.800 διδάσκοντες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πέρυσι, το 18% περιέγραψε τον εαυτό του ως συχνό χρήστη εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε μια επαναληπτική έρευνα φέτος, το ποσοστό αυτό σχεδόν διπλασιάστηκε, σύμφωνα με την Tyton Partners, την ομάδα συμβούλων που διεξήγαγε την έρευνα. Μάλιστα, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις OpenAI και Anthropic δημιούργησαν πρόσφατα εταιρικές εκδόσεις των chatbots τους που έχουν σχεδιαστεί για πανεπιστήμια.

Τα πανεπιστήμια φαίνεται ότι αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τις μεταβαλλόμενες τάσεις. Τώρα οι καθηγητές είναι αυτοί που ταλαιπωρούνται μέσα από τις παγίδες της τεχνολογίας και την περιφρόνηση των φοιτητών τους.

Βασικό εργαλείο ή βοηθός;

Το περασμένο φθινόπωρο, η Μαρί, 22 ετών, έγραψε ένα δοκίμιο τριών σελίδων για ένα διαδικτυακό μάθημα ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Southern New Hampshire. Έψαξε για τον βαθμό της στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της σχολής και ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη που είχε λάβει Α. Αλλά σε μια ενότητα για σχόλια, η καθηγήτρια της είχε κατά λάθος δημοσιεύσει ένα τμήμα από συζήτηση με το ChatGPT. Περιελάμβανε τον τρόπο βαθμολόγησης που η καθηγήτρια είχε ζητήσει από το chatbot να χρησιμοποιήσει και ένα αίτημα για κάποια «όμορφα σχόλια» για να δώσει στη Μαρί.

«Από τη δική μου οπτική γωνία, η καθηγήτρια δεν διάβασε καν τίποτα από όσα έγραψα», δήλωσε η Μαρί, η οποία ζήτησε να χρησιμοποιήσει το μεσαίο της όνομα και ζήτησε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα της καθηγήτριας. Θα μπορούσε να καταλάβει τον πειρασμό να χρησιμοποιήσει την ΑΙ. Η εργασία στο σχολείο ήταν μια ακόμα δουλειά, μικρής ίσως σημασίας, για πολλούς από τους καθηγητές της, οι οποίοι μπορεί να έχουν εκατοντάδες μαθητές, είπε η Μαρί, και δεν ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση την καθηγήτριά της.

Παρ’ όλα αυτά, η φοιτήτρια ένιωσε αδικημένη και συζήτησε για αυτό με την καθηγήτριά της κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης Zoom. Η καθηγήτρια είπε στη Μαρί ότι όντως διάβαζε τις εκθέσεις των μαθητών της, αλλά χρησιμοποιούσε το ChatGPT ως οδηγό, κάτι που επέτρεπε το πανεπιστήμιο.

Ο Ρόμπερτ ΜακΆουσλαν, αντιπρόεδρος της ΑΙ στο Southern New Hampshire, δήλωσε ότι η σχολή πιστεύει «στη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης να μεταμορφώσει την εκπαίδευση» και ότι υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές τόσο για το διδακτικό προσωπικό όσο και για τους φοιτητές ώστε «να διασφαλιστεί ότι αυτή η τεχνολογία ενισχύει, αντί να αντικαθιστά, την ανθρώπινη δημιουργικότητα και εποπτεία». Ένα «dos and don’ts» για τη σχολή απαγορεύει τη χρήση εργαλείων, όπως το ChatGPT και το Grammarly, «στη θέση της αυθεντικής, ανθρωποκεντρικής ανατροφοδότησης».

«Αυτά τα εργαλεία δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για να «κάνουν τη δουλειά» για αυτούς», δήλωσε ο Δρ ΜακΆουσλαν. «Αντίθετα, μπορούν να θεωρηθούν ως βελτιώσεις στις ήδη καθιερωμένες διαδικασίες τους».

Αφού ένας δεύτερος καθηγητής εμφανίστηκε να χρησιμοποιεί το ChatGPT για να της δώσει ανατροφοδότηση, η Μαρί μεταφέρθηκε σε άλλο πανεπιστήμιο.

Ε δεν είναι και «τέρατα»…

Οι New York Times ήρθαν σε επαφή με δεκάδες καθηγητές των οποίων οι φοιτητές είχαν αναφέρει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε διαδικτυακές κριτικές. Οι καθηγητές είπαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει το ChatGPT για να δημιουργήσουν εργασίες προγραμματισμού πληροφορικής και κουίζ, ακόμη και όταν οι φοιτητές παραπονέθηκαν ότι τα αποτελέσματα δεν έβγαζαν πάντα νόημα. Το χρησιμοποίησαν για να οργανώσουν την ανατροφοδότησή τους προς τους φοιτητές ή για να την κάνουν πιο ευγενική. Ως ειδικοί στους τομείς τους, είπαν, μπορούν να αναγνωρίσουν πότε γίνονται λάθη στα γεγονότα.

Δεν υπήρχε συναίνεση μεταξύ τους ως προς το τι ήταν αποδεκτό. Ορισμένοι αναγνώρισαν ότι χρησιμοποιούν το ChatGPT για να βοηθήσουν στη βαθμολόγηση των εργασιών των φοιτητών- άλλοι καταδίκασαν την πρακτική αυτή. Κάποιοι τόνισαν τη σημασία της διαφάνειας με τους φοιτητές σχετικά με τη χρήση ΑΙ, ενώ άλλοι είπαν ότι δεν αποκάλυψαν τη χρήση της λόγω του σκεπτικισμού των διδασκόμενων απέναντι στην τεχνολογία.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, θεώρησαν ότι η εμπειρία της κας Στέιπλετον στο Northeastern -στην οποία ο καθηγητής της φάνηκε να χρησιμοποιεί ΑΙ για να παράγει σημειώσεις και διαφάνειες στην τάξη- ήταν απολύτως φυσιολογική. Αυτή ήταν η άποψη του Δρ. Πολ Σόβλιν, καθηγητή Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, αρκεί ο καθηγητής να επεξεργαζόταν αυτά που έβγαζε το ChatGPT ώστε να αντικατοπτρίζουν την τεχνογνωσία του.

Το να λέμε ότι ένας καθηγητής είναι «κάποιο είδος τέρατος» επειδή χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για τη δημιουργία διαφανειών «είναι, για μένα, γελοίο», είπε.

Επικουρικό μέσο για τη διδασκαλία

Ο Σινγκιράι Κρίστοφερ Κουαράμπα, καθηγητής επιχειρήσεων στο Virginia Commonwealth University, περιέγραψε το ChatGPT ως έναν συνεργάτη που εξοικονομεί χρόνο. Τα διδακτικά σχέδια μαθήματος που παλαιότερα χρειάζονταν μέρες για να αναπτυχθούν, τώρα χρειάζονται ώρες, είπε. Το χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, για να δημιουργήσει σύνολα δεδομένων για φανταστικές αλυσίδες καταστημάτων, τα οποία οι μαθητές χρησιμοποιούν σε μια άσκηση για να κατανοήσουν διάφορες στατιστικές έννοιες.

Άλλοι καθηγητές, όπως ο Ντέιβιντ Μαλάν στο Χάρβαρντ, είπε ότι η χρήση της ΑΙ σήμαινε ότι λιγότεροι φοιτητές έρχονταν στις ώρες γραφείου για διορθωτική βοήθεια. Ο Δρ Μαλάν, καθηγητής πληροφορικής, έχει ενσωματώσει ένα προσαρμοσμένο chatbot ΑΙ σε ένα δημοφιλές μάθημα που διδάσκει για τις βασικές αρχές του προγραμματισμού υπολογιστών. Οι εκατοντάδες φοιτητές του μπορούν να απευθύνονται σε αυτό για βοήθεια με τις εργασίες τους στον προγραμματισμό.

Ο ίδιος χρειάστηκε να πειράξει το chatbot για να βελτιώσει την παιδαγωγική του προσέγγιση, έτσι ώστε να προσφέρει μόνο καθοδήγηση και όχι τις πλήρεις απαντήσεις. Η πλειονότητα των 500 φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα το 2023, την πρώτη χρονιά που προσφέρθηκε, δήλωσε ότι το βρήκαν χρήσιμο.

Αντί να αφιερώνουν χρόνο σε «πιο τετριμμένες ερωτήσεις σχετικά με την εισαγωγική ύλη» κατά τη διάρκεια των ωρών γραφείου, αυτός και οι βοηθοί του δίνουν προτεραιότητα στις αλληλεπιδράσεις με τους φοιτητές σε εβδομαδιαία γεύματα και hackathons – «πιο αξιομνημόνευτες στιγμές και εμπειρίες», δήλωσε ο Δρ Μαλάν.

Η Κέιτι Πιρς, καθηγήτρια επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ανέπτυξε ένα προσαρμοσμένο AI chatbot εκπαιδεύοντάς το σε versions παλαιών εργασιών που είχε βαθμολογήσει. Τώρα μπορεί να δίνει στους φοιτητές ανατροφοδότηση για τα γραπτά τους που μιμείται τη δική της ανά πάσα στιγμή, μέρα ή νύχτα. Ήταν ευεργετικό για τους μαθητές που διαφορετικά διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια, είπε.

«Θα υπάρξει ένα σημείο στο άμεσο μέλλον που μεγάλο μέρος από αυτό που κάνουν οι βοηθοί διδασκαλίας των μεταπτυχιακών φοιτητών θα μπορεί να γίνει από την ΑΙ;» διερωτήθηκε. «Ναι, οπωσδήποτε».

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα