Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και του Ιράν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση των «έμμεσων» διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά στην πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ.
Οι αντιπροσωπείες δεν βρίσκονταν στο ίδιο δωμάτιο
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν τόνισε ότι οι συνομιλίες έγιναν σε «εποικοδομητική ατμόσφαιρα και βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό» και δήλωσε ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές «μίλησαν για αρκετά λεπτά παρουσία του υπουργού Εξωτερικών του Ομάν κατά την αποχώρησή τους από τον χώρο των διαπραγματεύσεων».


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί.
Ποιοι ήταν επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ιράν
Ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ ήταν επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, ενώ των Ιρανών ηγείτο ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.
Ο ίδιος συνοδευόταν από τον αναπληρωτή του για πολιτικές υποθέσεις Ματζίντ Ταχτ-Ραβαντσί, τον αναπληρωτή του για διεθνείς υποθέσεις Καζέμ Γκαριμπαμπαντί και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Εσμαήλ Μπαγκαΐ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ μπιν Χαμάντ αλ-Μπουσάιντι ενήργησε ως επικεφαλής διαμεσολαβητής, μεταφέροντας μηνύματα μεταξύ των αντιπροσωπειών που κάθονταν σε διαφορετικά δωμάτια.
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι συνομιλίες ήταν «θετικές και εποικοδομητικές».
«Τα θέματα αυτά είναι πολύ περίπλοκα και η άμεση επικοινωνία του Ειδικού Απεσταλμένου Γουίτκοφ σήμερα ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός για την επίτευξη ενός αμοιβαία επωφελούς αποτελέσματος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι πλευρές συμφώνησαν να «συναντηθούν ξανά το επόμενο Σάββατο».


Ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.
Αν και ο Τραμπ και οι αξιωματούχοι του είχαν επιμείνει ότι οι συνομιλίες θα ήταν «άμεσες» και «στο ίδιο δωμάτιο», η Τεχεράνη είχε τονίσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ήταν έμμεσες.
Ο διπλωματικός συντάκτης του Al Jazeera, Τζέιμς Μπέις, επικαλέστηκε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την οποία και από τις δύο πλευρές ζητήθηκε να συντάξουν ένα έγγραφο με θέσεις, στο οποίο θα παραθέτουν τους τομείς που θεωρούν σημαντικούς για τη συζήτηση και τις κόκκινες γραμμές τους.
Το Ιράν έχει τονίσει ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στο πυρηνικό του πρόγραμμα και όχι στις στρατιωτικές του δυνατότητες ή στον «άξονα αντίστασης» στον οποίο ηγείται στην περιοχή και όπου συμμετέχουν μια σειρά οργανώσεις με τις οποίες σχετίζεται η Τεχεράνη.
Η «προειδοποίηση» του Τραμπ πριν από τις συνομιλίες
Λίγο πριν από τις συνομιλίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «προειδοποίησε» εκ νέου την Τεχεράνη για στρατιωτική δράση εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
«Θέλω να μην έχουν πυρηνικό όπλο. Θέλω το Ιράν να είναι μια θαυμάσια, σπουδαία, ευτυχισμένη χώρα, αλλά δεν μπορούν να έχουν πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Air Force One καθ’ οδόν προς τη Φλόριντα το βράδυ της Παρασκευής.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λίβιτ επανέλαβε επίσης μια φράση που επιλέγει να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Τραμπ, λέγοντας ότι «θα γίνει κόλαση» αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Αμερικανού προέδρου.
«Ήμασταν πολύ σαφείς ότι το Ιράν δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και νομίζω ότι αυτό οδήγησε σε αυτή τη συνάντηση», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.
«Πραγματική και δίκαιη» συμφωνία
Το Ιράν και ο ανώτατος ηγέτης του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχουν τονίσει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες και ότι το Ιράν δεν θα καθόταν απευθείας στο τραπέζι με Αμερικανούς αξιωματούχους, επειδή ο Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του 2015 που είχε συνάψει το Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2018, κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος.
Παραμένει ασαφές αν ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θα είναι άμεσος ή θα διεξαχθεί με παρόμοιο τρόπο με τις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου υπό διαμεσολάβηση.
Πριν από τις συνομιλίες, υψηλόβαθμος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ δήλωσε ότι η Τεχεράνη επιδιώκει μια «πραγματική και δίκαιη» συμφωνία με την Ουάσινγκτον.
«Η Τεχεράνη απέχει πολύ από το να στήνει ένα σόου και να μιλά απλώς μπροστά στις κάμερες, επιδιώκει μια πραγματική και δίκαιη συμφωνία, σημαντικές και εφαρμόσιμες προτάσεις είναι έτοιμες», ανέφερε ο Αλί Σαμχανί στο Χ την Παρασκευή.
Η ανάρτηση στο Χ:
שר החוץ האיראני בדרכו לעמאן עם סמכות מלאה לנהל משא ומתן עקיף עם ארה»ב. רחוקה מלשוחח ולדבר מול המצלמות, בטהרן מנסים להגיע להסכם אמיתי והוגן. הצעות חשובות וניתנות לפעולה מוכנות. אם וושינגטון תתקשר בהסכם בכנות, הדרך להסכם תהיה קלה.
— علی شمخانی (@alishamkhani_ir) April 11, 2025
Τι προέβλεπε η συμφωνία του 2015
Η συμφωνία του 2015 έθετε αυστηρά όρια στον εμπλουτισμό ουρανίου, στα αποθέματα πυρηνικού υλικού και στην έρευνα και ανάπτυξη του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει τις πιο σκληρές κυρώσεις τους, αφού αθέτησαν τη συμφωνία το 2018. Οι κυρώσεις αυτές έγιναν ακόμα χειρότερες από τον διάδοχο του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, επιφέροντας βαριά πλήγματα στην οικονομία και σε 90 εκατομμύρια Ιρανούς, γράφει το Al Jazeera.