ΗΠΑ και Ουκρανία συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις – Πολύ πιο σκληροί όροι

Κοινοποίηση

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται για συμφωνία ως προς τα δικαιώματα εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, την οποία ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί ως έναν τρόπο για να «ανακτήσει» τα χρήματα από την προηγούμενη αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, όπως μεταφέρουν οι New York Times.

Ουκρανική αντιπροσωπεία βρέθηκε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον για ένα νέο γύρο συνομιλιών σχετικά με μια συμφωνία που θα έδινε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα σημαντικό μερίδιο στους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας.

Πρόκειται για την τελευταία ανατροπή σε μια κόντρα όπου Κίεβο και την Ουάσινγκτον παζαρεύουν για μια συμφωνία που ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και που ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ελπίζει ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση αμυντικών εγγυήσεων για τη χώρα του.

Πάλι από το μηδέν – Θα διαπραγματευτούν οι τεχνοκράτες

Οι συνομιλίες θα είναι η πρώτη προσωπική συνάντηση από τότε που ο Λευκός Οίκος παρουσίασε ένα αναθεωρημένο σχέδιο συμφωνίας που αναβίωσε σκληρά αιτήματα τα οποία το Κίεβο είχε απορρίψει νωρίτερα, επαναφέροντας τις διαπραγματεύσεις στο σημείο μηδέν.

Οι συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν την Παρασκευή και να διαρκέσουν δύο ημέρες, θα είναι κυρίως τεχνικές και δεν θα συμμετέχουν κορυφαίοι αξιωματούχοι, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Κίεβο.

Επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας είναι ο Τάρας Κάτσκα, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για το εμπόριο, και περιλαμβάνει εκπροσώπους από τα υπουργεία Οικονομίας και Δικαιοσύνης. Δεν είναι γνωστό ποιοι θα αποτελέσουν την αμερικανική αντιπροσωπεία.

Οι σπάνιες γαίες αποτελούν σημαντικό μέρος της συμφωνίας.

Χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία

Η νέα πρόταση, την οποία εξέτασαν οι New York Times, επανέρχεται στην αρχική απαίτηση του κ. Τραμπ να επιστρέψει η Ουκρανία στις ΗΠΑ τα δισεκατομμύρια που έχει λάβει σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από την εισβολή της Ρωσίας πριν από τρία χρόνια.

Όπως και σε προηγούμενες προτάσεις, η Ουκρανία θα πρέπει να συνεισφέρει τα μισά έσοδά της από φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων γαιών, πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και υποδομών όπως λιμάνια και αγωγοί, σε ένα επενδυτικό ταμείο που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.

Τα κέρδη από το ταμείο θα επανεπενδύονταν σε ουκρανικά έργα φυσικών πόρων, αν και το ακριβές μερίδιο των κερδών αυτών παραμένει ασαφές.

Το νέο σχέδιο επαναλαμβάνει επίσης τις προηγούμενες εκδόσεις παραλείποντας κάθε αναφορά σε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, μια διάταξη για την οποία το Κίεβο πίεζε επί μακρόν και κατάφερε να συμπεριλάβει σε ένα σχέδιο τον περασμένο μήνα, αλλά στην οποία η Ουάσινγκτον αντιστεκόταν επί μακρόν.

Σκληροί όροι  – Πρώτα θα αποπληρωθούν οι ΗΠΑ και… με τόκο

Η νέα πρόταση περιλαμβάνει αυστηρότερους όρους από τα προηγούμενα σχέδια: Η Ουάσιγκτον θα διεκδικήσει όλα τα κέρδη από το ταμείο μέχρι το Κίεβο να επιστρέψει τουλάχιστον το ισοδύναμο της αμερικανικής βοήθειας που έλαβε κατά τη διάρκεια του πολέμου συν 4% ετήσιο τόκο.

Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν ένα «δικαίωμα πρώτης προσφοράς» σε νέα έργα και την εξουσία να ασκούν βέτο στις πωλήσεις ουκρανικών πόρων σε τρίτες χώρες.

Και κατά το πρώτο έτος της συμφωνίας, η Ουκρανία θα απαγορευόταν να προσφέρει σε τρίτους επενδυτικά σχέδια με καλύτερους οικονομικούς ή χρηματοπιστωτικούς όρους από αυτούς που προσφέρονται στις ΗΠΑ.

Το ταμείο θα ελέγχεται από τη Διεθνή Εταιρεία Χρηματοδότησης Ανάπτυξης, μια κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνη για επενδύσεις σε εταιρείες και έργα στο εξωτερικό. Ο οργανισμός θα διορίζει τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου – η Ουκρανία δύο – και θα επιβλέπει κάθε έργο στο οποίο επενδύονται τα κέρδη από το ταμείο.

Η τελευταία συνάντηση δεν πήγε καλά, οπότε τώρα θα συναντηθούν χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Γιατί ο Τραμπ αναβιώνει σκληρούς όρους;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο με σκληρές οικονομικές απαιτήσεις που ο κ. Ζελένσκι προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν «γενιές Ουκρανών» για να τις αποπληρώσουν.

Μετά από έντονες συνομιλίες, το Κίεβο κατάφερε να αμβλύνει ορισμένες από τις πιο σκληρές απαιτήσεις της Ουάσινγκτον και κατέληξε σε μια συμφωνία που θεωρούσε πιο αποδεκτή. Αλλά η συμφωνία κατέρρευσε μετά από μια καταστροφική συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ των Τραμπ και Ζελένσκι.

Η πανωλεθρία οδήγησε τις ΗΠΑ να αναστείλουν για λίγο τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Έκτοτε, το Κίεβο κινείται προσεκτικά για να αποφύγει την οργή του Λευκού Οίκου.

Τώρα, τα αιτήματα που είχαν αποσυρθεί, όπως ότι η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει τον έλεγχο του ταμείου και ότι η Ουκρανία θα αποπληρώσει προηγούμενη αμερικανική βοήθεια, επανεμφανίστηκαν στην τελευταία πρόταση. Αντιθέτως εξαφανίστηκαν οι εγγυήσεις ασφαλείας.

Η Ουκρανία το αντιλαμβάνεται ως βάση διαπραγμάτευσης

Αξιωματούχοι στο Κίεβο λένε ότι θεωρούν τα νέα αιτήματα ως εναρκτήρια προσφορά για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρέι Σιμπίχα, δήλωσε ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, παρέχοντας προνομιακή μεταχείριση στις αμερικανικές επιχειρήσεις. «Αυτή είναι μια βασική αρχή για την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο Σιμπίχα αυτή την εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν απέρριψαν ευθέως τις νέες αμερικανικές απαιτήσεις, έχοντας κατά νου ότι οι προηγούμενες αρνήσεις επιβάρυναν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας. Αντιθέτως, έχουν πλαισιώσει τον νέο γύρο συνομιλιών ως εποικοδομητικές συζητήσεις.

«Αυτός ο διάλογος αντικατοπτρίζει τα στρατηγικά συμφέροντα και των δύο εθνών και την κοινή μας δέσμευση για την οικοδόμηση μιας ισχυρής, διαφανούς εταιρικής σχέσης», δήλωσε τη Δευτέρα η Γιούλια Σβιρύντενκο, υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας.

Το Κίεβο αναζητά συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με τα ορυκτά και να «προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας». Κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ανέφερε ότι 2,7 εκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί για την πρόσληψη συμβούλων με εμπειρία στη διαχείριση του δημόσιου χρέους και δικηγόρων.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα