Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διεμήνυσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε άλλο βήμα «πολύ σύντομα» εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου την ίδια ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μοιάζει να παίζει καθυστερήσεις.
Όλα κρέμονται σε ένα σχοινί. Οι κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα, από τους δύο σημαντικότερους παίκτες, μοιάζουν ιδιαίτερα προσεκτικές. Ο Τραμπ, από τον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι «θα σταματήσουμε να συμμετάσχουμε» στις προσπάθειες διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία, εάν είτε η Ρωσία είτε η Ουκρανία καθιστούν πολύ δύσκολο το τέλος της σύγκρουσης.
Σκληρό διπλωματικό πόκερ για την ειρήνη – Όλα τα σενάρια ανοιχτά
Ωστόσο, φρόντισε να μην κλείσει καμία πόρτα και πιστός στην τακτική «καρότο και μαστίγιο» πρόσθεσε ότι δεν θέλει να πει ότι αποχωρεί από τις συνομιλίες. Τόνισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως υπάρχει μια καλή ευκαιρία για να μπει τέλος στη σύγκρουση. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ημερών, αλλά θέλουμε να το λύσουμε γρήγορα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι Ρώσοι παίζουν με τις ΗΠΑ, προσθέτει: «Κανείς δεν παίζει μαζί μου. Προσπαθώ να βοηθήσω», λέγοντας ότι «έχουμε πολύ καλές πιθανότητες» να επιτευχθεί συμφωνία. Κατέληξε με τη διαπίστωση πως «η κατάσταση κορυφώνεται αυτή τη στιγμή».
Άναψε το φιτίλι ο Ρούμπιο
Οι δηλώσεις Τραμπ πραγματοποιούνται μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος απείλησε νωρίτερα ότι η Ουάσινγκτον «θα προχωρήσει σε άλλο βήμα» εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ειρήνη «δεν είναι δυνατή».
Ο Ρούμπιο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν να τελειώσει ο πόλεμος, εάν δεν φανεί σύντομα ένας σαφής δρόμος προς την ειρήνη, τότε θα αποχωρήσουν από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για την ειρήνη, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι ρωσικές… καθυστερήσεις
Το Axios στέκεται στις συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας αναφέροντας ότι έχουν δείξει ελάχιστη σαφή πρόοδο και η υπόσχεση του προέδρου Τραμπ για μια ταχεία ειρηνευτική συμφωνία δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα.
Αναλύοντας το παρασκήνιο στέκεται στη συνάντηση του απεσταλμένου του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη Παρασκευή (10/4), στην Αγία Πετρούπολη.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι εμφανίστηκε με μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για τις απαιτήσεις του Πούτιν σχετικά με μια ειρηνευτική διευθέτηση. Ωστόσο, δεν έλαβε την έγκριση του Πούτιν για ένα σχέδιο εκεχειρίας 30 ημερών, για το οποίο ο Τραμπ πιέζει εδώ και έξι εβδομάδες ως πρώτο βήμα προς τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και το οποίο έχει υπογράψει η Ουκρανία.
Ένας ακόμη γύρος συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ουκρανών αξιωματούχων αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.
Πρέπει να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία για να συμφωνήσει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε ο πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία στο Sky News.
Το περίγραμμα του σχεδίου των ΗΠΑ
Στο μεταξύ, τις δικές τους προτάσεις, προκειμένου να καταστεί δυνατή μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν υποβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκρίνοντας μεταξύ άλλων τη χαλάρωση των κυρώσεων στη Μόσχα σε περίπτωση διαρκούς κατάπαυσης του πυρός.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, και τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, το περίγραμμα του σχεδίου των ΗΠΑ κοινοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Παρίσι την Πέμπτη.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η πρόταση θα «παγώσει» ουσιαστικά τον πόλεμο, με τα ουκρανικά εδάφη που τώρα κατέχονται από τη Ρωσία να παραμένουν υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Οι φιλοδοξίες του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι επίσης εκτός συζήτησης.
Η τακτική της Μόσχας
Η Μόσχα από την πλευρά της δεν δείχνει να ανησυχήσει ιδιαίτερα για την απειλή του Ρούμπιο να αποσύρει τις ΗΠΑ από τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Αυτό θα άλλαζε βέβαια αν ο Λευκός Οίκος απειλούσε να εγκαταλείψει τις προσπάθειες αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με το Κρεμλίνο, αλλά δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Φαίνεται ότι η Μόσχα έχει καταφέρει με επιτυχία να «σπάσει» στα δύο τις συζητήσεις με την Ουάσινγκτον και να καταστήσει ξεχωριστό ζήτημα τον πόλεμο και ξεχωριστό τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Έτσι, ακόμη και αν οι ευρύτερες ειρηνευτικές συνομιλίες αποτύχουν, οι διμερείς γέφυρες της Ρωσίας με την κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσουν να ενισχύονται.