ΗΠΑ: Θα ξοδέψουν ένα τρισ. δολάρια σε πυρηνικά όπλα την επόμενη δεκαετία – Οι εσωτερικές αντιδράσεις

Κοινοποίηση

Οι ΗΠΑ αναμένεται να δαπανήσουν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια την επόμενη δεκαετία σε πυρηνικά όπλα έτσι ώστε να διατηρήσουν και να βελτιώσουν το οπλοστάσιό τους.

Δεν διαφωνούν όλοι στην παραγωγή περισσότερων πυρηνικών όπλων, με την εταιρεία Fuse να επιχειρεί να επωφεληθεί

Το Axios γράφει ότι αυτό θα είναι περισσότερο ανά έτος (95 δισεκατομμύρια) από ό,τι δαπανούν σε πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Το αμερικάνικο σάιτ, σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι αυτή η εντυπωσιακή εκτίμηση από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου θα αξιοποιηθεί από τους επικριτές της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ που θα την κατηγορήσουν ότι ξοδεύει στα τυφλά.

Τα συνολικά πυρηνικά σχέδια των υπουργείων Άμυνας και Ενέργειας για το 2025-34 ανέρχονται σε 946 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως σημειώνει το Axios, αυτή η εκτίμηση για περισσότερα κεφάλαια για πυρηνικά όπλα έρχεται την περίοδο που ο πλανήτης παρακολούθησε τη σύγκρουση των πυρηνικών κρατών Ινδίας και Πακιστάν και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ λέει ότι χρειάζεται νέα σιλό για τους πυραύλους Sentinel, οι οποίοι έχουν ήδη καθυστερήσει και είναι υπερκοστολογημένοι.

«Τεράστιες δαπάνες»

«Οι τεράστιες δαπάνες που καταγράφονται σε αυτή την έκθεση δεν είχαν προβλεφθεί στην αρχή του προγράμματος πυρηνικού εκσυγχρονισμού», δήλωσε ο Γκρεγκ Μέλο, διευθυντής της ομάδας μελέτης του Λος Άλαμος, η οποία παρακολουθεί τους χώρους και τις δραστηριότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας.

«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στον ‘ηρωικό τρόπο παραγωγής’ των πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε.

«Ακόμα κι αν το Κογκρέσο έριχνε 100 ή 200 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον στα πυρηνικά όπλα, το σύστημα που τα παράγει δεν θα ‘ανταποκρινόταν στο καθήκον’ για χρόνια, αν όχι καθόλου», είπε ο ίδιος.

Το Axios γράφει ότι σήμερα παρατηρείται μια σύγκρουση μεταξύ όπλων που παράγονται μαζικά, όπως drones και βλήματα πυροβολικού, με σεβαστά και σπάνια χρησιμοποιούμενα αποθέματα όπλων.

Σύμφωνα με το CBO, τα προγράμματα απόκτησης πυρηνικών εξοπλισμών αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 12% των προγραμματισμένων δαπανών αγοράς του υπουργείου Άμυνας για την επόμενη δεκαετία.

Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να κάνει «δύσκολες επιλογές σχετικά με το ποια προγράμματα θα συνεχίσει».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ελέγχου Όπλων, Ντάριλ Κίμπολ, σε άρθρο του αυτό τον μήνα δήλωσε ότι οι «ιλιγγιώδεις» τιμές αφαιρούν πόρους από «άλλες πιο πιεστικές ανθρώπινες ανάγκες και προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας».

Οι επικριτές της κυβέρνησης Τραμπ θα αντιταχθούν στα σχέδια του για αυξημένες δαπάνες για πυρηνικά όπλα.

Τι επιζητά η εταιρεία Fuse

Ωστόσο, λέει το Axios, υπάρχουν επιχειρηματίες που πιστεύουν ότι η παραγωγή τέτοιων όπλων μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι η πραγματικά μεγάλη ανάγκη για την αμερικανική κυβέρνηση, ειδικά στο θέμα της πυρηνικής αποτροπής, να εξετάσει ευκαιρίες συνεργασίας» με τον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε ο Τζέι Σι Μπτέιτς, ιδρυτής της Fuse, στο Axios.

Η Fuse επιδιώκει να γίνει η «νέα βασική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας», όπως το έθεσε ο Μπτέιτς. Στους συμβούλους του περιλαμβάνονται η Λίζα Γκόρντον – Χάγκερτι, πρώην επικεφαλής της NNSA, και ο απόστρατος ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ, κάποτε επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης.

«Η τρέχουσα τάση θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος και να καθυστερεί τα χρονοδιαγράμματα», δήλωσε ο Μπτέιτς, «και δεν έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε αυτό ως χώρα».

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα