Ηράκλειο: «Το γεωλογικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί να επεκταθεί» λέει ο Λέκκας για τις ρωγμές στις Βούτες

Κοινοποίηση

Με τον φόβο ότι θα αναγκαστούν να αφήσουν τον τόπο τους και τις κατοικίες τους, ζουν οι κάτοικοι του χωριού Βούτες στο Ηράκλειο, καθώς εντελώς ξαφνικά άρχισαν να παρουσιάζονται από την περασμένη Τετάρτη, ρηγματώσεις μήκους 150 μέτρων στα σπίτια τους, στις αυλές, στους δρόμους και στην εκκλησία.

Στην περιοχή έφτασε εσπευσμένα το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, έπειτα από εντολή που δόθηκε από το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Παπαευσταθίου, κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη και με στόχο να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή και που οφείλονται οι ρηγματώσεις σε δρόμους αλλά και κατοικίες.

Συνοδευόμενος από το δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, και στελέχη του Δήμου, ο κ. Λέκκας είδε από κοντά της ρηγματώσεις, διευκρινίζοντας ότι η αποτύπωση και ο έλεγχος ξεκίνησαν απόψε, ωστόσο θα συνεχιστεί και αύριο με την συνδρομή κατάλληλων μηχανημάτων.

«Είναι ένα γεωλογικό καθαρά φαινόμενο»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για ένα γεωλογικό φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. «Έχουμε να κάνουμε με δύο εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων η καθεμία. Είναι σε διαφορετικά σημεία στο χωριό. Αυτές έχουν προκαλέσει αστοχίες σε κατασκευές, οικίες, δημόσιους χώρους αλλά και δίκτυα. Είναι ένα γεωλογικό καθαρά φαινόμενο, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Έχει εμφανιστεί εδώ και μία εβδομάδα περίπου. Διευρύνονται οι διαρρήξεις αυτές, οι οποίες υπάρχουν στο έδαφος και βεβαίως απόψε μαζί με τον δήμαρχο, τον κ. Καλοκαιρινό και με τους επιτελείς στον Δήμο κάναμε μία ευρύτατη αυτοψία, όσο μας επέτρεπαν οι συνθήκες. Αυτή η αυτοψία ουσιαστικά θα συνεχιστεί και πάλι αύριο το πρωί από τις 7:00. Θα προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τις διαρρήξεις αυτές οι οποίες υπάρχουν στον χώρο, να δούμε, να προσεγγίσουμε τα αίτια στα οποία οφείλονται αυτές οι διαρρήξεις, να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή και στη συνέχεια να δούμε πώς μπορούμε να επέμβουμε».

Σε ερώτηση για το εάν είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επεκταθεί αυτό το φαινόμενο σε γειτονικές περιοχές ο κ. Λέκκας απάντησε: «Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε μπορεί να επεκταθεί. Αυτό θα το δούμε και αύριο και τις επόμενες μέρες κατά πόσο θα επεκτείνεται ή όχι το φαινόμενο. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποιες κατασκευές οι οποίες έχουν πάθει μεγάλες αστοχίες από την από την διάρρηξη. Αυτές οι κατασκευές ήταν όμως παλιές και δεν κατοικούνται, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε ορισμένες κατασκευές, οι οποίες κατοικούνται, η σύσταση είναι για απόψε να μην κατοικηθούν, να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος. Έτσι ώστε να μπορέσουμε αύριο να έχουμε μία πολύ καλή εικόνα για να δούμε στη συνέχεια τι δράση θα πάρουμε. Βεβαίως το αν θα είναι η κατοικίες ασφαλείς ή όχι, αυτό είναι θέμα της ΔΑΕΦ, η οποία θα αποστείλει μηχανικούς έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί να αξιολογήσουν κατά πόσο μία κατασκευή κινδυνεύει ή όχι».

«Δίνουμε μάχη με τον χρόνο»

Από πλευράς του ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι το αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει στην ουσία υποβληθεί, ενώ έγγραφα θα υποβληθεί αύριο.

«Βεβαίως είναι στην κρίση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας δια του Προέδρου του ΟΑΣΠ που βρίσκεται μαζί μας σήμερα, να εκτιμήσει εάν αυτό θα συμβεί. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει μία πρακτική διάσταση στην κήρυξη αυτή. Δηλαδή όλες οι διαδικασίες μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και να ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για ένα φαινόμενο το οποίο όπως ακούσατε βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνεπώς, πρέπει να προλάβουμε. Δηλαδή είναι προφανές ότι δίνουμε μία μάχη με το χρόνο ακόμα και αν η διεύρυνση αυτών των διαρρήξεων δεν είναι ορατή κάθε δευτερόλεπτο. Όμως χρόνος δεν μπορεί να χαθεί και φυσικά πάνω από όλα μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί η ασφάλεια της ζωής, η ασφάλεια των ανθρώπων και από κει και πέρα βεβαίως οι περιουσίες αλλά και ο δημόσιος χώρος ο οποίος έχει υποστεί βλάβες».

«Πρέπει να δούμε αν τα σπίτια είναι κατοικήσιμα»

«Θα πρέπει να δούμε και αν τα σπίτια που έχουν τις ρωγμές, είναι κατοικήσιμα. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στο χωριό μας οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, ούτε καν να έχουμε κάποια ιδέα, για το τι ακριβώς συμβαίνει, και αν θα σταματήσει, γιατί τώρα το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη» επεσήμανε στο enikos.gr ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Χαράλαμπος Αλογδιανάκης και προσθέτει πως «κανένας κάτοικος δεν θέλει να φύγει από το χωριό, αλλά να μάθουμε τι γίνεται και να αποκατασταθούν οι ζημιές».

Παράλληλα, πιθανότατα λόγω των ρηγμάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας, υπέστη ζημιές και ένας αγωγός της ΔΕΥΑΗ, χωρίς ωστόσο να προκληθούν προβλήματα αναφορικά με την υδροδότηση. «Βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τα σημεία που έχουμε τις ρωγμές, αλλά είναι πιθανό να έσπασε λόγω αυτού».

Στο enikos.gr μίλησαν και κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι τονίζουν πως φοβούνται κυρίως λόγω της άγνοιας που έχουν για το φαινόμενο, ενώ οι σκέψεις που μοιράζονται μεταξύ τους, αφορούν κυρίως την επόμενη ημέρα, καθώς δεν γνωρίζουν εάν θα έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν στα σπίτια τους ή όχι.

«Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μία διαρροή νερού, και νομίζαμε ότι ευθύνεται αυτό, αλλά δεν ξέρουμε. Οι ρωγμές είναι σε μεγάλη έκταση, κυρίως του παλιού οικισμού, και όσο περνάει η ώρα μεγαλώνουν, διευρύνονται. Για παράδειγμα σε ένα τουλάχιστον σπίτι, οι ρωγμές ξεκινάνε από το πάτωμα, συνεχίζουν στους τοίχους και φτάνουν μέχρι την ταράτσα. Είναι λογικό να υπάρχει φόβος, κυρίως ότι θα μας πουν να φύγουμε, και οι περισσότεροι δεν ξέρουμε και δεν έχουμε πού να πάμε» εξηγεί ο κ. Γιώργος.



Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Ρέθυμνο: Φωτιά σε μονοκατοικία – Νεκρά δύο σκυλιά

Στις φλόγες τυλίχθηκε ένα σπίτι στο Ρέθυμνο με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο δύο σκυλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, cretapost, όλα συνέβησαν τη νύχτα...

Tελευταία Nέα