Στην Ιταλία, ένα νομοσχέδιο για τη γυναικοκτονία εγκρίθηκε ομόφωνα στη Γερουσία, με 161 ψήφους υπέρ. Αμέσως μετά, ακούστηκαν χειροκροτήματα στην αίθουσα. Και ο πρόεδρος Ignazio La Russa δήλωσε εξαιρετικά χαρούμενος με αυτό το αποτέλεσμα, που δείχνει, όπως είπε, ότι «η Γερουσία ξέρει πώς να εκφράζεται σε σημαντικά θέματα χωρίς διάκριση».
Το νομοσχέδιο θα πάει τώρα στην ιταλική Βουλή για τελική έγκριση.
Το πρώτο «πράσινο φως» έφτασε στις αρχές Ιουλίου από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Το νομοσχέδιο εισάγει το έγκλημα της γυναικοκτονίας στην ιταλική νομοθεσία, που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.
Η σύγκλιση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε ένα κοινό κείμενο δεν ήταν καθόλου δεδομένη, σημειώνουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αλλά τελικά επικράτησε η επιθυμία να ενωθούν σε ένα σημαντικό θέμα που αποτελεί μάστιγα τα τελευταία χρόνια και στην Ιταλία.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το κείμενο, μια κυβερνητική πρωτοβουλία, εισάγει το άρθρο 577 του ποινικού κώδικα που ρυθμίζει το έγκλημα της γυναικοκτονίας και τιμωρεί με ισόβια κάθειρξη οποιονδήποτε προκαλεί το θάνατο γυναίκας, «διαπράττοντας την πράξη με κίνητρα διάκρισης ή μίσους προς το θύμα ως γυναίκα ή εάν το έγκλημα αποσκοπεί στην καταστολή της άσκησης των δικαιωμάτων, ελευθεριών ή προσωπικότητας της γυναίκας».
Περιλαμβάνει επίσης κανόνες για τις σωφρονιστικές παροχές για όσους καταδικάζονται για γυναικοκτονία, καθώς και για ό,τι ενισχύει τις υποχρεώσεις εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Μελόνι: Ανεξάρτητο έγκλημα στο ιταλικό Ποινικό Δίκαιο η γυναικοκτονία
«Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ομόφωνη έγκριση, στη Γερουσία, του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που στοχεύει να εισαγάγει το έγκλημα της γυναικοκτονίας ως ανεξάρτητο έγκλημα στο σύστημά μας», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.
Υπογράμμισε ότι «η Ιταλία είναι από τα πρώτα έθνη που ακολούθησαν αυτό το μονοπάτι, για το οποίο είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση μιας αφόρητης πληγής» και ευχαρίστησε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, «που στήριξαν ενιαία αυτή την πρόταση και συνέβαλαν στη βελτίωσή της. Τώρα, το κείμενο περνά στη Βουλή και ελπίζω ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί γρήγορα».