Kαμπανάκια Κίνας για ακρωτηριασμό της αλυσίδας εφοδιασμού

Κοινοποίηση

«Οι εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα κυριαρχούνται από βιομηχανικά αντί για καταναλωτικά αγαθά και οι δασμοί θα πλήξουν τους Αμερικανούς κατασκευαστές», προειδοποιεί το Πεκίνο ενώ πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για ακρωτηριασμό της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.

Το Πεκίνο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει στα «επιπλέον αντίμετρά» του, ωστόσο τον περασμένο μήνα επέβαλε δασμούς 15% στις εισαγωγές άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το αργό πετρέλαιο, τα γεωργικά μηχανήματα, τα οχήματα μεγάλου κινητήρα και τα φορτηγά έχουν επίσης δασμούς 10%.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η κινεζική απάντηση στοχεύει την εκλογική βάση υποστήριξης του Τραμπ, δηλαδή τις αγροτικές περιοχές της Αμερικής. «Η Κίνα είναι περισσότερο εκτεθειμένη στον κίνδυνο συρρίκνωσης του παγκόσμιου εμπορίου»

«Η διπλωματία του Πεκίνου αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης αλλά η ιστορία δείχνει ότι οι δασμοί συνήθως αυξάνονται γρήγορα και μειώνονται αργά», προειδοποιεί εκπρόσωπος του Oxford Economics.

Η Κίνα είναι περισσότερο εκτεθειμένη στον κίνδυνο συρρίκνωσης του κόσμου εμπορίου από οποιοδήποτε άλλο έθνος, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης στηρίζεται σε εμπορικό πλεόνασμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Kaiyuan Securities αναμένει ότι οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν τις κινεζικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 30%, και να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη κατά 1,3%.

«Είναι ολόπλευρος αποκλεισμός κατά της Κίνας», είπε ο Yuan Yuwei, διαχειριστής hedge fund προσθέτοντας ότι η άνοδος της αξίας του χρυσού βραχυκύκλωσε τις μετοχές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ.

Εγκλωβισμένοι οι βιομήχανοι της Νοτιοανατολικής Ασίας

Πριν από την επανεκλογή του Τραμπ τον Νοέμβριο, πολλοί Κινέζοι οι κατασκευαστές μετέφεραν ήδη ορισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής προς τη Νοτιοανατολική Ασία και άλλες περιοχές.

Τα νέα τους εργοστάσια αντιμετωπίζουν δασμούς 46% στο Βιετνάμ, 36% στην Ταϊλάνδη και τουλάχιστον 10% οπουδήποτε αλλού.

«Η Κίνα δεν μπορεί να βγει από αυτή την αποπληθωριστική κατάσταση ανά πάσα στιγμή σύντομα. Αυτή η νέα αύξηση των δασμών σίγουρα επιδεινώνει την κατάσταση ενώ το σοκ της εξωτερικής ζήτησης ανατροφοδοτείται εσωτερικά, καθώς οι παραγωγοί πιέζονται να μειώσουν το κόστος», εξηγεί αναλυτής.

Το Γαλλικό Πρακτορείο διαπιστώνει ότι οι δασμοί της «ημέρας απελευθέρωσης» ανεβάζουν τις εισφορές στα κινεζικά προϊόντα στο 54 τοις εκατό, αφού προστίθεται 34% στο ποσοστό 20% που επιβλήθηκε τον περασμένο μήνα. Οι πωλήσεις κινεζικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ανήλθαν συνολικά σε περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια — 16,4 τοις εκατό των εξαγωγών της χώρας.

Οι αμερικανικοί δασμοί απειλούν επίσης να βλάψουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας καθώς παλεύει με μια μακροχρόνια κρίση χρέους στον τομέα των ακινήτων και τη σταθερά χαμηλή κατανάλωση, ύφεση που το Πεκίνο είχε προσπαθήσει να επιβραδύνει με ευρεία δημοσιονομική τόνωση πέρυσι.

Το εμπορικό έλλειμμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες ύψους 270,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει προκαλέσει εδώ και καιρό την οργή του Τραμπ.

Οι δασμοί τίθενται σε ισχύ σταδιακά, με αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων την Πέμπτη και πλήρη επιβάρυνση από τις 9 Απριλίου, ενώ ήδη η Κίνα υπόκειται σε ειδικούς δασμούς για τις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι νέοι δασμοί θα ροκανίσουν σημαντικό κομμάτι από το ΑΕΠ της χώρας, για το οποίο υπήρχε στόχος αύξησης κατά 5%.

 ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα