Κάνουν σημαία το «αποτύχαμε» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κοινοποίηση

Το «αποτύχαμε» του πρωθυπουργού για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί αυτή τη στιγμή το ισχυρότερο πολιτικό «όπλο» στη σύγκρουση που ετοιμάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση. Η παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδιάζεται ήδη να αποτελέσει το βασικό «σλόγκαν» στον δρόμο προς τις εκλογές, όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν. Εν αναμονή και νέων αποκαλύψεων η εβδομάδα που έρχεται είναι κρίσιμη, καθώς οι δυνάμεις της μειοψηφίας στην Κεντροαριστερά θα πρέπει να καταλήξουν πώς θα κινηθούν 97 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας που συμφωνούν στη γρήγορη απόδοση ευθυνών. Εκτιμούν πως το τοπίο μπορεί να αλλάξει και η «γαλάζια» παράταξη να οδηγηθεί στη ΔΕΘ με μεγάλη φθορά. Παρ’ όλα αυτά το «πείραμα» της συλλογικής αντιμετώπισης του ζητήματος και του ενιαίου μετώπου πολύ δύσκολα θα επιχειρηθεί και αυτή τη φορά.

Το ΠΑΣΟΚ, εκτός απροόπτου, στα τέλη της εβδομάδας θέλει να έχει έτοιμη την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Μπορεί στο κείμενο που θα συνταχθεί οι ποινικές ευθύνες να αφορούν μόνο τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, ο πυρήνας της πρότασης, όμως, θα καταγγέλλει το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο γνώριζε τι γινόταν, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο ισχυρισμός θα βασιστεί κυρίως στην επιστολή που είχε στείλει ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Βαγγέλης Σημανδράκος προς τον Γιάννη Μπρατάκο, τότε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ. Το αδίκημα που περιγράφεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η απιστία και συνεπώς από τη στιγμή που τις εκταμιεύσεις τις πραγματοποιούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό που θα μπορούσε να αποδοθεί είναι η ηθική αυτουργία και συνέργεια σε απιστία.


Από τη Χαριλάου Τρικούπη απευθύνονται στα κόμματα προκειμένου να υπερψηφίσουν την πρόταση που θα καταθέσουν οι 33 βουλευτές του. Επιχειρούν να αναδείξουν για άλλη μία φορά ότι είναι ο μοναδικός εναλλακτικός κυβερνητικός πόλος, κατηγορώντας το Μαξίμου πως αντί για αξιοκρατία και εκσυγχρονισμό έφερε τη διαφθορά και το πελατειακό κράτος. Η αντεπίθεση από το «πράσινο στρατόπεδο» έχει αποφασιστεί να ξεκινήσει από την περιφέρεια, καθώς θα οργανωθούν κλιμάκια στελεχών που θα περιοδεύσουν ανά την Ελλάδα με κύριο θέμα τον αγροτικό τομέα. Επόμενο βήμα, αφού διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει παραγραφή, είναι οι εκλογές, με το ΠΑΣΟΚ να θέτει πιο επιτακτικά το αίτημα ευελπιστώντας ότι η αποφασιστικότητα που θα έχει επιδείξει θα συνδυαστεί με ενίσχυση των ποσοστών του. Ηδη φαίνεται στις τελευταίες μετρήσεις να επανακτά τη δεύτερη θέση, χωρίς αυτό όμως να οφείλεται σε δική του σημαντική άνοδο, αλλά στην πτώση της Πλεύσης Ελευθερίας.


Πού κοιτάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ χαμογέλασαν ύστερα από πολύ καιρό, καθώς είδαν στη δημοσκόπηση της Pulse να ανεβαίνουν κατά μία μονάδα. Η σειρά που βάζουν όσον αφορά τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν συμπίπτει με αυτή του ΠΑΣΟΚ: προανακριτική επιτροπή, παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές. Δεν θα την… πατήσουν πάλι να ξαναβγούν στη «γύρα» προκειμένου να αναζητήσουν τις τέσσερις υπογραφές που τους λείπουν για τη σύσταση της επιτροπής. Θα συντάξουν ένα κείμενο χωρίς ανοιχτή πρόσκληση –μη θέλοντας να συμπεριλάβουν το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και ειδικότερα του Στέφανου Κασσελάκη– και θα απευθυνθούν μόνο στη Νέα Αριστερά. Ηδη έχουν υπάρξει επαφές με τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον Σωκράτη Φάμελλο και στους άλλους αρχηγούς. Στην Πατησίων εξακολουθούν να προβάλλουν τη θέση «πρόταση που καταψηφίζεται σημαίνει ότι για το ίδιο πρόσωπο και για τα ίδια αδικήματα δεν μπορεί να επανέλθει παρά μόνο αν προκύψουν νέα στοιχεία». Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πρώην συντρόφων θα συνεχιστούν μέσα στην εβδομάδα και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και σε σχέση με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Στην Πλεύση Ελευθερίας επιθυμούν να προχωρήσουν με προανακριτική επιτροπή, ωστόσο επιμένουν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (παρουσία των αρμοδίων πρώην υπουργών – πρώην προέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ), αλλά και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με κλήση όλων των φορέων του αγροτικού κόσμου. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν λέει «όχι» και στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ ζητεί και προ ημερησίας στη Βουλή για το θέμα. Θα επιχειρήσει να γίνουν διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα.

Πηγή

Περιεχόμενα [hide]

Διαβάστε Περισσότερα

Αίγυπτος: Δεκατέσσερις τραυματίες από πυρκαγιά σε πύργο τηλεπικοινωνιών στο Κάιρο

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (7/7) σε ένα κτήριο τηλεπικοινωνιών στο κέντρο του Καΐρου, ανακοίνωσε το υπουργείο...

Tελευταία Nέα