Σε ποινή 30 μηνών με αναστολή και 50.000 ευρώ χρηματική ποινή καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατίας» και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, που βρέθηκε κατηγορούμενος ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες».
Ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο Θύμιος Γεωργόπουλος, γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 29.02.2024. «Το μόνο που έπεσε στην αντίληψή μου ήταν όταν εξελέγη και θέλησα να τον ενημερώσω σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα του κόμματος και να του προτείνω λύσεις, η αντίδρασή του ήταν θα σε καλύψω εγώ. Το έκανε από την προσωπική του περιουσία. Σε τηλέφωνο που έκανε σχετικά με το αν πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι, του απάντησα ότι αναμένουμε την κρατική χρηματοδότηση. Εκείνος μου είπε ότι δεν με διασφαλίζει αυτό και θα στείλω εγώ χρήματα να καλυφθεί το προσωπικό. Του είπα ότι είναι παράνομο και χρήματα δεν θα δοθούν στο κόμμα, αλλά αν θέλει μπορεί να δώσει στα δύο Μέσα», είπε ο μάρτυρας.
Οπως περιέγραψε, η κρατική χρηματοδότηση μπήκε και τα χρήματα του επεστράφησαν στις 5 Ιανουαρίου. «Ο λόγος αποπομπής μου ήταν ότι δεν έδειξα εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου όταν μου ζητούσε να προσημειώσω περιουσιακά στοιχεία του κόμματος. Ο κ. Καπνισάκης μου είχε πει: “Δεν έδειξες εμπιστοσύνη και δεν μπορείς να είσαι διευθυντής”. Εγώ δεν είμαι νομικός, το μόνο που ήξερα είναι ότι δεν μπορεί να δανείσει το κόμμα. Αντιτάχτηκα σε αυτό. Ηταν αχρείαστο αυτό που έγινε. Φαίνεται το ποτέ μπήκαν τα χρήματα του κ. Κασσελάκη και πότε αυτά της κρατικής χρηματοδότησης! Πέρασαν δύο ώρες μόνο. Στις 5 του μήνα φώναζα να μου δώσουν τον λογαριασμό να καταθέσω τα λεφτά πίσω και αναγκάστηκα να πω ότι, αν δεν μου δώσουν, θα τα καταθέσω στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».
Μάρτυρας υπεράσπισης
Τη σκυτάλη των καταθέσεων πήρε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, που υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως ο Κασσελακης έχει εταιρεία στην Αμερική.
Πρόεδρος: Κανείς δεν τον ενημέρωσε; Ανέλαβε αρχηγός κόμματος…
Μάρτυρας: Δεν ήξερε ότι απαγορεύεται η δωρεά ή ο δανεισμός στο κόμμα πάνω από 20.000 ευρώ.
Πρόεδρος: Οταν ανέλαβε δεν είχε νομικούς σύμβουλους ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο Τσίπρας δεν είχε νομικούς συμβούλους;
Μάρτυρας: Οταν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ήταν ακόμα κάτοικος Αμερικής. Είναι αναπάντεχη η νίκη του. Από τη μέρα που ανέλαβε μέχρι τη μέρα που φύγαμε όπως φύγαμε, είτε για οικονομικούς λόγους είτε για πολιτικούς δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε. Δεν ενημερώθηκε ποτέ από κανέναν δικηγόρο και δεν ήξερε ως ομογενής ότι δεν επιτρεπόταν. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι κατέθεσε το δάνειο από τον λογαριασμό της εταιρείας.
Απαλλακτική πρόταση
Απαλλακτική ήταν η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, που μεταξύ άλλων ανάφερε στην πρότασή του προς το δικαστήριο ότι «ο κατηγορούμενος δεν περίμενε ότι θα εκλεγεί πρόεδρος κόμματος. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Οτι σε περίπτωση που γνώριζε το καθεστώς, δεν θα ήταν τίποτα να μεταβιβάσει την επιχείρηση στον αδελφό του και έτσι χωρίς καμία νομική επικινδυνότητα θα μπορούσε να αναλάβει το κόμμα. Προέκυψε ότι υπήρξε ζήτημα με την πληρωμή των εργαζομένων στα Μέσα, τέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης και του δανεισμού και επ’ ευκαιρία αυτής της συζήτηση έλαβε γνώση. Ο δε άτυπος νομικός του σύμβουλος δεν γνώριζε τη συμμετοχή του στην εταιρική σύνθεση. Δεν είχε κανένα δόλο κατά την τέλεση της πράξης, προτείνουμε την απαλλαγή του λόγω έλλειψης δόλου».
Η πρόταση δεν υιοθετήθηκε από το δικαστήριο, που τον καταδίκασε σε 30 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και καταβολή 50.000 ευρώ.
«Είναι τιμητική η δίωξη»
Ο ίδιος βρέθηκε νωρίτερα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων για άλλη υπόθεση στην οποία ήταν μάρτυρας και αποχώρησε στη συνέχεια πριν από την εκδίκαση της δίκης του υπόθεσης. «Σήμερα κατέθεσα ως μάρτυρας για γνωστό μου απόδημο Ελληνα που ζει στο Ηνωμένο βασιλείο για τη διαρροή δεδομένων από την κυρία Ασημακοπούλου. Και εγώ δέχθηκα μέιλ από την κ. Ασημακοπούλου, και η ιδέα ότι η διαρροή έγινε με τη συνεισφορά του υπουργείου Εσωτερικών και δεν έχει συμμετοχή η Ασημακοπούλου είναι κατάπτυστη ιδέα. Προσωπικά δεν θα διεκδικήσω οικονομική αποζημίωση», είπε και αναφερόμενος στη δική του υπόθεση σχολίασε: «Είναι τιμητική η δίωξη για μένα. Εχω δωρίσει το μέγιστο ποσό στο κόμμα. Το “Κίνημα Δημοκρατίας” έχει καταθέσει πρόταση για τη διαφάνεια. Εύχομαι η “Αυγή” και το “Κόκκινο” να μπορούν να πληρωθούν».
Ο κ. Κασσελάκης έχει παραπεμφθεί για να δικαστεί μετά την έρευνα για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες». Αφορμή για την έρευνα υπήρξε η δημοσιοποίηση εγγράφων σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας την οποία διαθέτει στις ΗΠΑ ο κ. Κασσελάκης και από την οποία δόθηκαν χρήματα προς το ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καλυφθούν οικονομικές ανάγκες των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημήτρη Νομικό, ο Στέφανος Κασσελάκης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου, με τον κατηγορούμενο να ισχυρίζεται πως δεν είχε γνώση της σχετικής απαγόρευσης από τον νόμο.
Μετά την παροχή εξηγήσεων ασκήθηκε εις βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί δήλωσης και ελέγχου περιουσιακής κατάστασης βουλευτών. Σημειώνεται πως στον σχετικό νόμο αναφέρεται ότι «στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».