Η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα περιλαμβάνει έναν καθολικό δασμό 10% στις εξαγωγές της, αλλά θέλει από την Ουάσινγκτον να δεσμευτεί σε χαμηλότερους δασμούς σε βασικούς τομείς, όπως φαρμακευτικά προϊόντα, αλκοολούχα ποτά, ημιαγωγοί και εμπορικά αεροσκάφη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η ΕΕ πιέζει επίσης τις ΗΠΑ για ποσοστώσεις και εξαιρέσεις, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο δασμός 25% που έχει επιβάλλει η Ουάσιγκτον στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους, καθώς και ο δασμός 50% στο χάλυβα και το αλουμίνιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τα εμπορικά ζητήματα της ΕΕ, θεωρεί αυτή τη συμφωνία ως ελαφρώς ευνοϊκή προς τις ΗΠΑ, αλλά εκτιμά παρόλα ότι είναι κάτι με το οποίο θα μπορούσε να συμφωνήσει, σημείωσαν οι πηγές.
Η προθεσμία
Η ΕΕ έχει προθεσμία μέχρι τις 9 Ιουλίου για να συνάψει εμπορική συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ, προτού οι δασμοί αυξηθούν στο 50%.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επιβάλει δασμούς σε σχεδόν όλους τους εμπορικούς εταίρους της χώρας, δηλώνοντας ότι θέλει να επαναφέρει τη βιομηχανική παραγωγή στο εσωτερικό, να χρηματοδοτήσει την επέκταση των φοροαπαλλαγών και να σταματήσει άλλες χώρες από το να εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ.
Οποιαδήποτε συμφωνία θα καλύπτει επίσης δασμούς και μη δασμολογικά εμπόδια, αγορές βασικών αμερικανικών αγαθών και θα κάνει αναφορά σε τομείς στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες.
Συνεχίζονται οι συνομιλίες
Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, θα ηγηθεί αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσει να δώσει ώθηση τις συνομιλίες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Η Ένωση εξακολουθεί να θεωρεί ότι μια συμφωνία επί της αρχής παραμένει το καλύτερο δυνατό σενάριο, αλλά οι αξιωματούχοι δεν έχουν καταφέρει να διευκρινίσουν για πόσο διάστημα θα ισχύουν τέτοιες προσωρινές ρυθμίσεις καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
Ο στόχος της ΕΕ
Η ΕΕ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα μη δασμολογικά εμπόδια κυρίως μέσω της «ατζέντας απλοποίησης» και έχει προτείνει το ενδεχόμενο στρατηγικών αγορών σε διάφορους τομείς, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο και οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Η Ένωση είναι επίσης ανοιχτή στο να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ όσον αφορά κοινές προκλήσεις οικονομικής ασφάλειας.
Η ΕΕ εκτιμά ότι οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν πλέον εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ ύψους 380 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 70% των συνολικών εξαγωγών της προς την αμερικανική αγορά.