Καθοριστική η συμβολή της τριετούς αμειψισποράς στην ανάπτυξη ακτινιδίων

Ο κ. Έξαρχος προτείνει στους νέους ακτινιδιοπαραγωγούς να μην βιάζονται να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις πίσω από δενδρώδεις καλλιέργειες, και ειδικά πίσω από παλιά ακτινίδια που ξηλώθηκαν πρόσφατα. Όπως επισημαίνει για την επιτυχημένη φύτευση δέντρων είναι κρίσιμη η καλή προετοιμασία του χωραφιού. Ωστόσο, ένα συχνό λάθος ακτινιδιοπαραγωγών είναι ότι χωρίς να έχουν κάνει την προβλεπόμενη τριετή αμειψισπορά με λειμώνια φυτά (τριφύλλι, βίκος) και αγρωστώδη (σιτάρι, κριθάρι). Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και με νέες φυτεύσεις που γίνονται ανάμεσα σε παλιά ακτινίδια, όπου παραγωγοί σκέφτονται να κόψουν τα παλιά πριν καν μεγαλώσουν τα νέα.

Κατά τον κ. Έξαρχο οι λόγοι της αποτυχίας της άμεσης επαναφύτευσης πίσω από δενδρώδεις καλλιέργειες είναι οι εξής:

1) Διατήρηση του μολυσματικού φορτίου στο έδαφος όπως της φυτόφθορας, της αρμιλάριας, του νηματώδους κ.α., μιας και όταν επαναφυτεύουμε άμεσα την ίδια καλλιέργεια (στη συγκεκριμένη περίπτωση ακτινίδια) τα παθογόνα συνεχίζουν να υπάρχουν στο έδαφος.

2) Το συμπιεσμένο έδαφος από τα «πατήματα» των μηχανημάτων της προηγούμενης δενδρώδους καλλιέργειας θα «εμποδίζει» την σωστή ανάπτυξη των νέων φυτών.   Η τριετής αμειψισπορά πετυχαίνει βελτίωση της δομής και του αερισμού του εδάφους με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγιή ανάπτυξη των νεοφυτευμένων ακτινιδίων.

3) Επίσης φυτεύοντας ακτινίδια άμεσα πίσω από αλλά δένδρα αλλά και κυρίως πίσω από παλιά ακτινίδια τα καινούργια φυτά αναπτύσσονται σε ένα έδαφος «εξαντλημένο» σε θρεπτικά στοιχεία και κυρίως σε σίδηρο. Ο λόγος είναι ότι το ριζικό σύστημα της νέας καλλιέργειας αναπτύσσεται ακριβώς στο ίδιο έδαφος με της παλιάς καλλιέργειας που τόσα χρόνια έχει εξαντλήσει τα θρεπτικά συστατικά  από το ίδιο σημείο του εδάφους.

4) Σε πολλές περιπτώσεις η συνεχής καλλιέργεια πολυετών δενδρωδών φυτών μειώνει την γονιμότητα και αυξάνει την αλατότητα του εδάφους με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη του φυτού, ενώ η τριετής αμειψισπορά που θα προηγηθεί θα «ξεκουράσει» το έδαφος.

5) Πιθανότητα ενδοειδικής αλληλοπάθειας στο ακτινίδιο κάτι που η επιστήμη το ψάχνει και μάλλον θα αποδειχθεί στο μέλλον.

Πηγή agronews.gr

Tελευταία Nέα