Σύμφωνα με εμπεριστατωμένες εκτιμήσεις που εκπόνησε το l’ OlivoNews σε συνεργασία με την Ιταλική Ένωση Παραγωγών Ελιάς (AIFO), ο Ιταλικός Νότος είναι αυτός που οδηγεί την αύξηση της παραγωγής, ενώ στα Κεντρικά και Βόρεια, ο δάκος έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, οδηγώντας σε μείωση αποδόσεων και ίσως κάποια θεματάκια με τις ποιότητες.
Βέβαια, όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας, διευκρινίζεται πως τα αγρονομικά στοιχεία ακόμα διαμορφώνονται. Οι παραδοσιακές βροχές του Σεπτεμβρίου στην Απουλία ίσως συνεισφέρουν κάπως στην παραγωγή, οδηγώντας σε λαδιά 320 ή 330.000 τόνων.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν:
Βορράς
Πιεμόντε: 15-20 τόνοι.
Λομβαρδία: 500 τόνοι
Βένετο: 1.600 τόνοι
Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε: 200 τόνοι
Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια: λιγότερο από 100 τόνοι
Λιγουρία: 2.000 τόνοι
Κεντρικά
Τοσκάνη: 15.000 τόνοι (έναντι 20.000 το 2024)
Εμίλια-Ρομάνια: 1.000 τόνοι
Μάρκε: 3.000 τόνοι
Ούμπρια: 4.500 τόνοι
Λάτσιο: 10.000-12.000 τόνοι
Αμπρούτσο: 7.000 τόνοι
Μολίζε: 3.000 τόνοι
Νότος
Καμπανία: 10.000 τόνοι
Απουλία: 150.000-160.000 τόνοι
Μπαζιλικάτα: 4.000 τόνοι
Καλαβρία: 35.000 τόνοι
Σικελία: 35.000 τόνοι (έναντι 26.000 το 2024)
Σαρδηνία: 4.500 τόνοι