Kάτι τρέχει με το ντηλ ΕΕ-Mercosur, η Κομισιόν δεν απέστειλε προς επικύρωση στα κράτη μέλη το κείμενο

Κοινοποίηση

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και οι χώρες της Mercosur έχει εξεταστεί από τη νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει μεταφραστεί, αλλά η υποβολή της στα κράτη μέλη για επικύρωση έχει ανασταλεί. Το κείμενο έχει ήδη μεταφραστεί σε νομική γλώσσα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδίαζε να δημοσιεύσει την νομοθετική της πρόταση τη Δευτέρα 30 Ιουνίου. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες τελικά υποχώρησαν, καθώς το ζήτημα ενέχει σημαντικούς πολιτικούς κινδύνους.

Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι η εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 από την ΕΕ και τις χώρες της Mercosur – Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη – είναι πλέον έτοιμη για επικύρωση, αλλά η μεταφορά της στα κράτη μέλη στο Συμβούλιο έχει ανασταλεί. Το κείμενο έχει εξεταστεί από τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής και έχει μεταφραστεί στις 24 επίσημες γλώσσες, κάτι που είναι αρκετό για να προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης, ανέφεραν οι πηγές στο Euronews. Η συμφωνία έπρεπε να σταλεί για επικύρωση, ανέφερε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να την αναβάλει.

«Ίσως δεν ήθελε να περιπλέξει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ ή ήθελε να περιμένει τις συζητήσεις με τον Μακρόν», πρόσθεσε η ίδια πηγή, λέγοντας ότι θα πρέπει τώρα να μεταφερθεί στα κράτη μέλη τις επόμενες εβδομάδες. Βέβαια, μεσολαβούν τα….μπάνια του λαού και το κλείσιμο πολλών εθνικών κοινοβουλίων.

Η συμφωνία θα δημιουργούσε μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των χωρών της Mercosur και της ΕΕ, αλλά αντιμετωπίζει έντονη αντίσταση από πολλά κράτη μέλη με επικεφαλής τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας, ενώ δισταγμούς εκφράζει και η Ιταλία. Οι κύριες ανησυχίες προέρχονται από τον γεωργικό τομέα, ο οποίος βλέπει τη συμφωνία ως άνοιγμα της πόρτας στον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα προϊόντα της Λατινικής Αμερικής.

«Αυτό για το οποίο πιέζουμε δεν είναι να αλλάξουμε τη συμφωνία ως έχει, αλλά να την ενισχύσουμε με μια πρόσθετη λύση», είχε δηλώσει Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 27 Ιουνίου, προσθέτοντας: «Αρκετά κράτη μέλη υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα. Στόχος είναι να πούμε ότι χρειαζόμαστε μηχανισμούς που θα μας επιτρέψουν να προστατεύσουμε ορισμένες βασικές γεωργικές αγορές εάν αποσταθεροποιηθούν πλήρως από αυτήν την εμπορική συμφωνία – αυτό που συνήθως αναφέρουμε ως ρήτρες διασφάλισης».

Τα μέτρα διασφάλισης θα επιτρέψουν τη μείωση των εισαγωγών από τη Λατινική Αμερική σε περίπτωση διαταραχών στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Υπάρχουν πρόσθετες συζητήσεις μεταξύ μας [των Ευρωπαίων] και θα υπάρξουν και κάποιες με αυτούς [τις χώρες της Mercosur]», είχε προσθέσει τότε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα αρνηθεί την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης του κειμένου. Ωστόσο, η ικανότητα της Γαλλίας να δημιουργήσει μια μειοψηφία αποκλεισμού στο συμβούλιο της ΕΕ παραμένει αβέβαιη. Θα απαιτηθούν τέσσερα κράτη μέλη, που αντιπροσωπεύουν το 35% του πληθυσμού της ΕΕ.

Ένας νομοθέτης δήλωσε ότι η πρόσφατη εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε από την ΕΕ με την Ουκρανία θα μπορούσε να κάνει την Πολωνία να αλλάξει τη θέση της, καθώς έχει άμεσα σύνορα με τη χώρα. Η εν λόγω συμφωνία ορίζει ποσοστώσεις και διασφαλίσεις για τον περιορισμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων προς την ΕΕ, μετά την πλήρη απελευθέρωση του εμπορίου με την Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου το 2022. Θα μπορούσε να κατευνάσει τους Πολωνούς αγρότες που έχουν πληγεί από τον ανταγωνισμό από τα ουκρανικά προϊόντα.

 

 

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα