Καυτός Απρίλιος στο Αιγαίο | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κοινοποίηση

Στην απόφαση να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, στον οποίο αντιδρά η Αγκυρα, έχει καταλήξει η Αθήνα, ενώ ο χρόνος για την επανέναρξη των ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο μετράει αντίστροφα, καθώς δεν αποκλείεται να εκκινήσουν ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό οδικό χάρτη, στα τέλη του μηνός ή στις αρχές Μαΐου εξετάζεται να περατωθεί ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός μέσω του οποίου αποτυπώνονται οι χρήσεις στις θαλάσσιες ζώνες των κρατών-μελών της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Κομισιόν είχε δημοσιεύσει χάρτη που αποτύπωνε τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, αναγνωρίζοντας την επήρεια όλων των νησιών, περιλαμβανομένου του Καστελλορίζου, με την Αγκυρα να αντιδρά εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και στην Κύπρο». Με τα ανωτέρω δεδομένα, ο Απρίλιος αναμένεται να είναι «καυτός» στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ η πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ερωτηματικό, στον απόηχο των θετικών χειρισμών οι οποίοι οδήγησαν τον Σταύρο Παπασταύρου στις ανακοινώσεις για έρευνες από τη Chevron νοτίως της Κρήτης: Υπήρχαν συζητήσεις προκειμένου η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγκυρα να πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου. Ομως, μετατέθηκε για τα τέλη του μηνός. Είναι σαφές πως η ελληνική πλευρά δεν επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί εν μέσω των κοινωνικών αντιδράσεων στην Τουρκία για την προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου. Επίσης, παρότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας παραμένει στην ατζέντα, είναι προφανές πως θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να διεξαχθεί εάν η Αγκυρα επιχειρήσει την παρενόχληση των πλοίων που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες για το καλώδιο, στην περίπτωση που αντιδράσει με οξύτητα στις ανακοινώσεις για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό – ή και στην οριοθέτηση των θαλασσίων πάρκων που επίσης βρίσκεται στα σκαριά. Τέλος, η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή την προσπάθεια της Τουρκίας να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35. Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στην Αγκυρα, στην Αθήνα εκτιμάται πως ο στόχος του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα επιτευχθεί εύκολα. Οπως διαπιστώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον, στο Κογκρέσο το κλίμα για την Τουρκία παραμένει ιδιαίτερα βαρύ. Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ δύσκολα θα προβεί σε μια κίνηση αναβάθμισης της στρατιωτικής ισχύος της Αγκυρας όσο το Ισραήλ προσλαμβάνει την Τουρκία ως μείζονα απειλή.


Η «γαλάζια» Κ.Ο. και τα σενάρια

Η δημοσκοπική σταθεροποίηση και σταδιακή ανάκαμψη αποτελεί τον κεντρικό στόχο του Μεγάρου Μαξίμου στον απόηχο του πρόσφατου ανασχηματισμού. Η κυβέρνηση έχει ως «συν» την «ομογενοποίηση» του δημόσιου λόγου της με την τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη σε θέση αντιπροέδρου, το ότι η τραγωδία των Τεμπών υποχωρεί από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ενώ εκτιμάται πως εκτονωτικά λειτουργεί και η επιλογή του Χρήστου Τριαντόπουλου να ζητήσει να κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Επίσης, στην ανάταξη των ποσοστών της Ν.Δ. εκτιμάται πως μπορεί να συμβάλουν οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στον αντίποδα, αναγνωρίζεται πως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα επικοινωνιακά επισκιάστηκαν από την παραίτηση του Αρίστου Δοξιάδη και τα –υπερβολικά– σχόλια εναντίον του Νίκου Τσάφου. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι δημιούργησαν έναν «πυρήνα» δυσαρεστημένων βουλευτών που μέσω ερωτήσεων στη Βουλή μπορεί να σκιάζουν περιοδικά την κυβερνητική εικόνα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο προσκήνιο επανέρχονται τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. Συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη τονίζουν πως ο πρωθυπουργός παραμένει σταθερός στην πάγια θέση του ότι οι κανόνες του παιχνιδιού δεν πρέπει να αλλάζουν εν πλω. Παράλληλα, ακόμη και οι υποστηρικτές της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με στόχο να μειωθεί ο πήχυς της αυτοδυναμίας, σημειώνουν πως:

Αυτή δεν μπορεί να δρομολογηθεί άμεσα, δηλαδή σε μια περίοδο κατά την οποία η Ν.Δ. βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της δημοσκοπικά από το 2019, διότι η κυβέρνηση θα εξέπεμπε ηττοπάθεια.

Δεν θα πρέπει να αφορά το πολυσυζητημένο εσχάτως όριο του 25% που απαιτείται προκειμένου το πρώτο κόμμα να λάβει το κλιμακωτό μπόνους εδρών.

Oπως λέγεται, η κατάργηση του ορίου του 25% δεν μεταβάλλει τα δεδομένα, καθώς με το συγκεκριμένο ποσοστό το μπόνους που προβλέπεται για το πρώτο κόμμα είναι μόλις 20 έδρες: δηλαδή η Ν.Δ. θα εξέλεγε περί τους 95 με 105 βουλευτές και θα διέ-θετε ως εκ τούτου μια κοινοβουλευτική δύναμη που πρακτικά «ακυρώνει» σχεδόν όλα τα πιθανά σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών.


«Φαγούρα» στην Κεντροαριστερά

Πολλές συζητήσεις στη Χαριλάου Τρικούπη και στην Κουμουνδούρου προκάλεσαν η «φωτογραφική» πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για κοινό ψηφοδέλτιο των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς στις προσεχείς εκλογές και η σπουδή με την οποία την απέρριψε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν πως το «όχι» στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν επιβεβλημένο, καθώς σε αυτή αντιτίθεται μεγάλη μερίδα της βάσης του κόμματος. Ομως, εστιάζουν την κριτική τους στην ένταση της αντίδρασης του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος απαξίωσε πλήρως το άνοιγμα της Κουμουνδούρου, καθώς τη θεωρούν «ασύμβατη» με την πτωτική δημοσκοπική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Ενστάσεις διατυπώνονται και για τον χειρισμό του Σ. Φάμελλου. Οπως λέγεται, με δεδομένη την αρνητική προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ, θα ήταν προτιμότερο στην παρούσα φάση στο «τραπέζι» να τεθούν ευκολότερα υλοποιήσιμοι στόχοι, όπως η συνεργασία των τριών κομμάτων στη Βουλή ή στις μονοεδρικές περιφέρειες και να επιδιωχθεί η ενίσχυση πρωτοβουλιών για διάλογο στη «βάση», όπως τον προωθούν οι Δ. Τεμπονέρας, Αντ. Κοτσακάς και Χ. Τσιόκας. Τέλος, ερωτήματα εγέρθηκαν για το κατά πόσον η πρόταση Φάμελλου έγινε σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα και αποτελεί προπομπό της επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η απάντηση είναι αρνητική. Ομως, όσο το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναπτύσσουν κυβερνητική δυναμική, τα σενάρια περί ολικής επαναφοράς του Αλ. Τσίπρα θα παραμένουν ενεργά.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα