Δίπλα –και κυριολεκτικά και μεταφορικά– βρέθηκαν χθες, Τετάρτη, το απόγευμα, στον εξωτερικό χώρο του ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών) πάνω από το Πάρκο Ελευθερίας, οι Σωκράτης Φάμελλος και Χάρης Δούκας.
Αφορμή, η εκδήλωση του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» που φέρει την κομματική σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τα 80 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κι αν εκ πρώτης όψεως η εκδήλωση έμοιαζε αμιγώς ιστορικού ενδιαφέροντος, οι ομιλητές είχαν εκ των πραγμάτων τα βλέμματά τους στραμμένα στην πυκνή και έντονη πολιτική και γεωπολιτική επικαιρότητα.

Σε αυτό το πνεύμα και με φόντο τις διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις Φάμελλου – Δούκα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, εξέφρασε εκ νέου την ανάγκη «συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων με πολιτική βούληση και προγραμματική βάση» με σκοπό την «ήττα της Δεξιάς», μιλώντας παράλληλα για έναν «πολυμορφικό διάλογο, κοινοβουλευτικό, κινηματικό, επιστημονικό» που θα έχει στρατηγικό ορίζοντα. Το πνεύμα της ομιλίας Φάμελλου ήταν ξανά συμπεριληπτικό. Χαρακτηριστική ήταν μια αποστροφή του λόγου του ότι «το Ινστιτούτο πρέπει να γίνει ένας χώρος δημόσιου διαλόγου για όλες τις προοδευτικές ιδέες».

Ο Χάρης Δούκας με τη σειρά του –ως μέρος ενός πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι καθηγητές Αντώνης Λιάκος, Αθηνά Σκουλαρίκη και Μενέλαος Χαραλαμπίδης– ξεδίπλωσε το πολιτικό του σκεπτικό με κύριο άξονα τα προοδευτικά παραδείγματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος Αθηναίων, και πριν από μερικούς μήνες διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, διέγνωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις σε διεθνή κλίμακα, επισήμανε ότι στην Ε.Ε. «μόλις 5 ή 6 χώρες έχουν προοδευτικές κυβερνήσεις» και έκρουσε το καμπανάκι λέγοντας ότι «τα πράγματα γίνονται όλο και πιο σύνθετα όταν η Ακροδεξιά μπλέκει με τον τραμπισμό». «Σε λίγο θα μπερδευτούμε για το ποιος κέρδισε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», σχολίασε χιουμοριστικά σε ένα σημείο της παρέμβασής του, μιλώντας για τη σύνδεση του τραμπισμού με τη διεθνή ολιγαρχία, αλλά και την εμπέδωση της “τεχνοφεουδαρχίας”», όπως είπε.

Το βασικό μήνυμα του κ. Δούκα, πάντως, ήταν ότι σε αυτό το περιβάλλον οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να δημιουργήσουν «νέα αφηγήματα, διαφορετικά και πιο σύγχρονα», ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο που προωθεί για την αυτοδιοίκηση, εκτιμώντας πως έχει ως σκοπό να ανακόψει περιπτώσεις προοδευτικών υπερβάσεων, όπως αυτή της Αθήνας.
Μεταξύ άλλων, Φάμελλος και Δούκας «συναντήθηκαν» στις αναφορές τους για τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα, ενώ φάνηκε να τους «ενώνει» και το παράδειγμα της ισπανικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ στον οποίο και οι δύο έκαναν επαινετικές αναφορές.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι στο κοινό της εκδήλωσης βρισκόταν ο Κώστας Ζαχαριάδης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Ανοιχτή Πόλη» και μόνιμος «γεφυροποιός», μεταξύ των «προθύμων» της προοδευτικής ενότητας. Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητος ο χαιρετισμός του προέδρου του Ινστιτούτου και πρώην υπουργού, Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος καλωσόρισε το κοινό στην πρώτη δημόσια εκδήλωση «έπειτα από ενάμιση χρόνο σιωπής» στη διάρκεια του οποίου «το Ινστιτούτο βίωσε τον δικό του Γολγοθά», όπως είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την περίοδο Κασσελάκη.