Κοινές αγωνίες για την ανάγκη ενότητας των λεγόμενων «προοδευτικών» δυνάμεων απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, συμφωνίες, μερικές διαφωνίες και κάποιες ενδιαφέρουσες νότες παρασκηνίου χαρακτήρισαν τη χθεσινή σύναξη των Γιαννιτσών στην οποία η τοπική οργάνωση της Νέας Αριστεράς έφερε στο ίδιο τραπέζι την Εφη Αχτσιόγλου, τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Χάρη Καστανίδη.

Και οι τρεις έχουν πολλάκις εκφραστεί υπέρ της αναζήτησης μιας ενότητας μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς, και σε αυτό συνομολόγησαν και το βράδυ της Πέμπτης, ο καθένας με τη δική του οπτική. Αιχμές αυτής της ενότητας –μεταξύ άλλων– το «κίνημα των Τεμπών», όπως ειπώθηκε, αλλά και η –κατά τους ομιλητές– έντονη πίεση της εκλογικής βάσης της ευρύτερης «δημοκρατικής παράταξης» να «κάνουν επιτέλους κάτι μαζί» ώστε να μπει ανάχωμα στην παντοδυναμία Μητσοτάκη.
Στους αστερίσκους, η διαφορετική προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ, σε σύγκριση με τον «όλο» ΣΥΡΙΖΑ, για το άρθρο 16 του Συντάγματος και τα εξοπλιστικά, όπως επισημάνθηκε εμφατικά. Στους κοινούς προβληματισμούς, το γεγονός ότι ο χρόνος πλέον πιέζει, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη ακριβώς στη μέση της τετραετίας. «Είναι ήδη αργά, πρέπει να τρέξουμε», ήταν η κοινή επωδός.
Κι αν πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διαφάνηκε ότι το κλίμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς είναι πλέον άκρως θερμό, ενώ η περίπτωση του ΠΑΣΟΚ έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Αυτό παραδέχτηκε και ο Χάρης Καστανίδης, που συχνά τοποθετείται κριτικά προς την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός εξέφρασε χθες για ακόμη μία φορά την άποψη ότι η στρατηγική Ανδρουλάκη είναι πιθανό να έχει αδιέξοδη κατάληξη.

Ψίθυροι
Τέλος, παρά το κλίμα αβρότητας και συντροφικότητας που χαρακτήρισε τη χθεσινή εκδήλωση, η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι δεν έλειψαν και οι εσωκομματικοί «ψίθυροι» με αποδέκτες τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Δεν έχει περάσει άλλωστε και πολύς καιρός από την εκρηκτική συνεδρίαση της Κ.Ε. της Νέας Αριστεράς, που με μπροστάρηδες τους Τσακαλώτο και Σακελλαρίδη απέρριψε την προοπτική άμεσης εκκίνησης διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τα «πηγαδάκια» δεν έλλειψαν οι αναφορές και στον Στέφανο Κασσελάκη και στη «μεγάλη πληγή», όπως λένε συχνά σε Κουμουνδούρου και Πατησίων, που άφησε η περίοδος ηγεσίας του συνολικά στον χώρο.