Φόρτωση Text-to-Speech…
const els = document.createElement(‘script’);
els.src=”https://elevenlabs.io/player/audioNativeHelper.js”;
els.type=”text/javascript”;
document.getElementById(‘elevenlabs-audionative-widget’).appendChild(els);
Η σημερινή ακρόαση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας (10 π.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής) αποτελεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το επόμενο βήμα προς την Αθήνα, που θα ακολουθήσει η επιλεγμένη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Με δεδομένα τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν και τις επόμενες εβδομάδες, η κ. Γκίλφοϊλ δεν θα πρέπει να αναμένεται στην Ελλάδα πριν από τα τέλη Αυγούστου και, πιθανότερα, τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά της.
Τους επόμενους μήνες θα καταστεί σαφές εάν η Ουάσιγκτον θα προωθήσει μια ατζέντα σκληρής αντικινεζικής στάσης ή κάποια νέα πρόταση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πριν από την κ. Γκίλφοϊλ, και συγκεκριμένα στις αρχές Αυγούστου, καταφθάνει στην Αθήνα ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζος Χακ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη Μαρία Ολσον, η οποία από τον περασμένο Φεβρουάριο εκτελούσε και καθήκοντα πρέσβειρας στην Αθήνα.
Οπως η «Κ» σάς έχει ήδη ενημερώσει, το επόμενο πόστο της κ. Ολσον θα έχει κάποια σχέση με την Τουρκία, ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ασχοληθεί με πολύ διαφορετικό αντικείμενο από αυτό στο οποίο έχει εξειδικευθεί τα τελευταία χρόνια (πριν έλθει στην Αθήνα ήταν επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και Μάλτας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ).
Η άφιξη της κ. Γκίλφοϊλ στην Αθήνα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η νέα πρέσβειρα θα δώσει το στίγμα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ σε αμιγώς διμερές επίπεδο. Από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα οι σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον δεν κινήθηκαν έξω από το σύνηθες λειτουργικό πλαίσιο.
Μάλιστα σε επίπεδο υπηρεσιακό, οι επαφές και η συνεργασία Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πενταγώνου συνεχίζονται πάνω σε ράγες που έχουν τεθεί προ πολλού. Η κ. Γκίλφοϊλ αποτελεί σάρκα εκ της σαρκός του ιδεολογικού πυρήνα του κινήματος MAGA και επί σειρά ετών υπήρξε από τους βασικούς συντελεστές των εκστρατειών του Ντόναλντ Τραμπ.
Επιπλέον, ως πρώην σύντροφος του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, ήταν ουσιαστικά για ένα χρονικό διάστημα από τα πλέον έμπιστα πρόσωπα του 47ου προέδρου των ΗΠΑ.
Δεδομένου ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη από τον προκάτοχό του για ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η ευρωπαϊκή ασφάλεια, για την ελληνική κυβέρνηση είναι ενδιαφέρουσες οι απόψεις που θα κομίσει η κ. Γκίλφοϊλ.
Επιπλέον, τους επόμενους μήνες θα φανεί αν η κ. Γκίλφοϊλ καταφθάνει και με ατζέντα σκληρής αντικινεζικής στάσης ή κάποιας πρότασης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι, αν μη τι άλλο, εξαιρετικά σημαντικό ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών έχουν τεθεί δύο έμπιστα πρόσωπα του κ. Τραμπ.
Πρακτικά, από το 2016 και έπειτα, όταν δηλαδή ήλθε στην Αθήνα ως πρέσβης ο Τζέφρι Πάιατ, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε μια σειρά από επίπεδα αναβαθμίστηκαν κατακόρυφα. Η παραμονή του κ. Πάιατ επί σχεδόν έξι χρόνια οδήγησε σε μια σειρά από εξελίξεις που ενίσχυσαν την παρουσία των Αμερικανών στην Ελλάδα.
Οι πλέον σημαντικές στιγμές ήταν η υπογραφή της πολυετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) το 2021, που οδήγησε σε μια σειρά από επενδύσεις των Αμερικανών σε περιοχές πλην της Σούδας, όπου μέχρι τότε δεν υπήρχε ακόμη παρουσία. Η πλέον ενδεικτική κίνηση ήταν η ανάδειξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε σημείο εισόδου προς τις χώρες της Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι η αξία της Αλεξανδρούπολης έγινε εμφανής μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία. Σημαντική για τη διμερή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ ήταν και η περίοδος του Τζορτζ Τσούνη (2022-25), όταν αποφασίστηκε να προχωρήσει το πρόγραμμα των F-35.