Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ενέργεια και ΝΑΤΟ ψηλά στην ατζέντα της υποψήφιας πρέσβειρας

Κοινοποίηση

Με αναφορές στην προσωπική της διαδρομή, την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και τη στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ–Ελλάδας, η υποψήφια πρέσβειρα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, υπογραμμίζοντας την πρόθεσή της να προωθήσει μια «ανθεκτική και αμοιβαία επωφελή» συνεργασία με την Αθήνα.

«Το να προτείνομαι για την Ελλάδα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας, αποτελεί βαθιά τιμή», είπε η Γκίλφοϊλ, ευχαριστώντας τον πρόεδρο Τραμπ και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο για την εμπιστοσύνη τους. 


Ολόκληρη η συνεδρίαση της Επιτροπής


Απαντώντας σε ερωτήσεις, η υποψήφια πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, επανέλαβε τη δέσμευσή της να προωθήσει τους στόχους της διοίκησης Τραμπ και να εμβαθύνει τη στρατηγική σχέση με την Αθήνα σε όλα τα επίπεδα.

Σχετικά με τη συνεργασία του σχήματος «3+1» (Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, ΗΠΑ), η Γκίλφοϊλ τη χαρακτήρισε «μια σχέση στρατηγικών εταίρων που ενισχύθηκε κατά την προεδρία Τραμπ» και δήλωσε ότι θα εργαστεί ώστε αυτή η συνεργασία να παραμείνει ισχυρή.

Τόνισε τη σημασία της Ελλάδας ως σταθερού συμμάχου σε μια «περίπλοκη γεωπολιτικά περιοχή» με προκλήσεις όπως τα μεταναστευτικά ρεύματα και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας ότι οι Ελληνες εταίροι «ενίσχυσαν τις ΗΠΑ» την περίοδο των πρόσφατων γεγονότων στο Ισραήλ.

Αναφορικά με το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε τη «σαφή δέσμευση» της Ελλάδας να συνεισφέρει στη Συμμαχία, τονίζοντας τον στρατηγικό ρόλο των αμερικανικών βάσεων στη χώρα.

Εξέφρασε την πρόθεσή της να επισκεφθεί τόσο τις βάσεις, όσο και τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου –όπως είπε– να αποκτήσει «ακόμα βαθύτερη κατανόηση του ρόλου τους».

Εκανε επίσης αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά και στην ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σε ερώτηση για τη στήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στον ενεργειακό τομέα, η Γκίλφοϊλ μίλησε για τις δυνατότητες της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και τη σημασία της διμερούς συνεργασίας.

Υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία των υποδομών στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη και διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει ενεργά «τους στόχους και τα πιστεύω του προέδρου Τραμπ» στην περιοχή.

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ενέργεια και ΝΑΤΟ ψηλά στην ατζέντα της υποψήφιας πρέσβειρας-1

«Να τιμάται όποιος αποδεικνύεται ισχυρός σύμμαχος»

Σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και για την εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας, απάντησε με αναφορά στον σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της συμμαχίας.

«Ως πρώην εισαγγελέας, είχα πάντα βαθύ σεβασμό στο κράτος δικαίου», είπε, προσθέτοντας ότι οι θέσεις των ΗΠΑ σταθμίζονται με όσα υποστηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι ΗΠΑ ενεργούν με βάση τα συμφέροντά τους και ταυτόχρονα στέλνουν σαφές μήνυμα διεθνώς.

«Οφείλουμε να φροντίζουμε τους συμμάχους μας και να το δείχνουμε στην πράξη. Πρέπει να τιμάται όποιος έχει αποδείξει ότι είναι ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος», δήλωσε.

«Ο Τραμπ, καλύτερος διαπραγματευτής για την περιοχή»

Σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη, τόνισε ότι θα συνεργαστεί στενά με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να διασφαλίσει ότι η θέση των ΗΠΑ στην περιοχή παραμένει ισχυρή και η σχέση με την Ελλάδα σταθερά αναβαθμισμένη.

Απαντώντας σε ερώτηση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Κόρι Μπούκερ σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμανε ότι πρόκειται για «σημαντικό ζήτημα» και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι «ο καλύτερος διαπραγματευτής» για την εξεύρεση τρόπων ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην περιοχή.

Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι η χώρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε αμυντικές δαπάνες εντός του ΝΑΤΟ.

«Οι σύμμαχοι πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες του ΝΑΤΟ»

Απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή Τζιμ Ρις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές εντάσεις και την προοπτική πώλησης F-35 στην Αγκυρα, η υποψήφια πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα σημείωσε ότι η δική της προσέγγιση θα εστιάσει στη σταθερότητα και την ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών στην περιοχή.

Η Γκίλφοϊλ απάντησε ότι συνεργάζεται στενά με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα Τόμας Μπάρακ και είχε καλή συνεργασία και με τον πρώην πρέσβη στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη.

Υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να προχωρήσει με τη Ρωσία σε συστήματα S-300, κάτι που –όπως είπε– εγείρει ζητήματα ευθυγράμμισης με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ.

«Οι σύμμαχοί μας πρέπει να συντονίζονται με τις ανάγκες της Συμμαχίας», τόνισε.

Επισήμανε ότι η προτεραιότητά της θα είναι η εμβάθυνση των τριμερών συνεργασιών ΗΠΑ–Ελλάδας–Ισραήλ και ΗΠΑ–Ελλάδας–Κύπρου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «πυλώνες σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αν εγκριθεί η υποψηφιότητά μου, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να ενισχύσω αυτές τις σχέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους Ελληνοαμερικανούς της διασποράς, για τους οποίους μίλησε με θερμά λόγια, τονίζοντας τη σημασία των πολιτιστικών και ανθρώπινων δεσμών που ενώνουν τις δύο χώρες.

«Τιμή και ευθύνη» η εκπροσώπηση των ΗΠΑ στην Ελλάδα 

Στην προλογική της ομιλία, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οικογένειά της, με ρίζες από την Ιρλανδία και το Πουέρτο Ρίκο, τονίζοντας ότι θεωρεί χρέος της να συνεχίσει τις αξίες που της μετέδωσαν οι γονείς της.

Η πρώην εισαγγελέας και τηλεοπτική σχολιάστρια μίλησε για τη σταδιοδρομία της ως υπερασπίστρια «όσων δεν είχαν φωνή», σημειώνοντας ότι οι δεξιότητες που απέκτησε –στη διαπραγμάτευση, στην αναζήτηση της αλήθειας και στη δημόσια εκπροσώπηση– θα διοχετευθούν πλήρως στη διπλωματική της αποστολή.

«Είμαι έτοιμη να σταθώ σταθερά δίπλα στους Έλληνες συμμάχους μας και να εκπροσωπήσω με υπερηφάνεια τον πρόεδρο και τον αμερικανικό λαό», ανέφερε.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας σε μια περίπλοκη γεωπολιτικά περιοχή» και τόνισε ότι οι υψηλές αμυντικές δαπάνες της χώρας –που προβλέπεται να φτάσουν έως και το 5% του ΑΕΠ– αποτελούν «ουσιαστική επένδυση στην κοινή ασφάλεια».

Εξήρε την προμήθεια αμερικανικών οπλικών συστημάτων (F-35, Apache, Blackhawk) και το πρόγραμμα συμπαραγωγής φρεγατών, το οποίο –όπως είπε– ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία και ανοίγει ευκαιρίες για τη βιομηχανία των ΗΠΑ.

Αναφερόμενη στον ενεργειακό τομέα, σημείωσε τη σημασία της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης για την εξαγωγή αμερικανικού LNG στην Ευρώπη, ενώ υποσχέθηκε να στηρίξει τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο φυσικού αερίου μέσω του «Κάθετου Διαδρόμου».

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη προώθησης ηλεκτρικών διασυνδέσεων Ελλάδας με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, με στόχο την ενεργειακή διαφοροποίηση της περιοχής.

Η υποψήφια πρέσβειρα δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε τομείς όπως η άμυνα, η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη και η ναυτιλία, αλλά και να ενθαρρύνει ελληνικές επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση να συνεργαστεί με την ελληνική διασπορά και να προωθήσει τη θρησκευτική ελευθερία ως θεμελιώδη δημοκρατική αξία.

«Η σχέση των δύο χωρών μας χτίζεται πάνω σε ανθρώπινους δεσμούς. Είμαι αποφασισμένη να εργαστώ με συνέπεια για να ενισχύσω αυτό το πνεύμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού», κατέληξε.

Ολόκληρη η προλογική ομιλία στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας

Κύριε πρόεδρε Χάγκερτι, αξιότιμα μέλη της Επιτροπής,

Είναι για μένα μεγάλη τιμή. Με βαθιά ταπεινότητα βρίσκομαι σήμερα ενώπιόν σας ως η υποψήφια του προέδρου Τραμπ για τη θέση της πρέσβεως των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη προς τον πρόεδρο για την εμπιστοσύνη του στις ικανότητές μου και προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του. Ευχαριστώ επίσης την Επιτροπή για την ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ και για την προσεκτική εξέταση της υποψηφιότητάς μου.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την οικογένεια και τους στενούς μου φίλους για τη στήριξη και την ενθάρρυνση καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Ενα ξεχωριστό ευχαριστώ και την αγάπη μου στον γιο μου Ρόναν, στον αδελφό μου Τόνι Γκίλφοϊλ και στον Ντόνι για την αταλάντευτη υποστήριξή τους. Ευχαριστώ και τους γονείς μου, που είμαι σίγουρη πως θα ήταν πολύ περήφανοι που με βλέπουν σήμερα εδώ. Η μητέρα μου, Μερσέντες, ήταν δασκάλα ειδικής αγωγής από το Αγιαδίγια του Πουέρτο Ρίκο. Ο πατέρας μου, μετανάστης από την Ιρλανδία, ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες αναζητώντας το Αμερικανικό Ονειρο. Τώρα, θεωρώ χρέος μου να συνεχίσω την αποστολή και τις αξίες που μου μετέδωσαν.

Η υποψηφιότητά μου για να εκπροσωπήσω τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξ ορισμού προνόμιο. Αλλά το να προτείνομαι για την Ελλάδα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας, αποτελεί για μένα μια ιδιαίτερη, βαθιά τιμητική εμπειρία. Τα ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιοίκησης και του κράτους δικαίου, που γεννήθηκαν στην αρχαία Αθήνα, αντηχούν στους αιώνες και ενέπνευσαν γενιές στοχαστών και ηγετών – συμπεριλαμβανομένων και των ιδρυτών του δικού μας έθνους.

Αυτή η βαριά πολιτισμική κληρονομιά, που επηρέασε τον κόσμο και τη διαμόρφωση της δημοκρατίας μας, συντονίζεται με τη δική μου σταθερή αφοσίωση στη δημόσια προσφορά και την αταλάντευτη πίστη στην πρόοδο μέσα από ισχυρές διεθνείς συμμαχίες.

Η πορεία μου έχει καθοριστεί από την προσήλωση στην υπεράσπιση των αδυνάτων και την ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Ως εισαγγελέας στο απαιτητικό περιβάλλον του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Αντζελες, μου εμπιστεύτηκαν να είμαι η φωνή όσων δεν είχαν φωνή και να υπερασπίζομαι τις βασικές αρχές του νομικού μας συστήματος. Αυτή η εμπειρία μού έδωσε εργαλεία όπως η ικανότητα διαπραγμάτευσης, η καθαρή ανάλυση και η αναζήτηση της αλήθειας – αρετές που θεωρώ απαραίτητες στη διπλωματία.

Στη συνέχεια, τα χρόνια μου στα μέσα ενημέρωσης ως νομική αναλύτρια και τηλεοπτική παρουσιάστρια μού επέτρεψαν να αναδεικνύω κρίσιμα ζητήματα, να φέρνω στο φως αδικίες και να υπερασπίζομαι την αλήθεια σε παγκόσμιο ακροατήριο. Η εμπλοκή μου στην πολιτική και η εμπειρία μου με βοήθησαν να αποκτήσω διορατικότητα στις διεθνείς σχέσεις και βαθιά πίστη στην αξία ισχυρών συμμαχιών.

Αν επικυρωθεί ο διορισμός μου, δεσμεύομαι να φέρω όλη αυτή την εμπειρία στην αποστολή μου στην Αθήνα. Είμαι έτοιμη να υπερασπιστώ τα αμερικανικά συμφέροντα με αφοσίωση, να σταθώ σταθερά στο πλευρό των Ελλήνων συμμάχων μας και να εκπροσωπήσω με περηφάνια τον πρόεδρο και τον αμερικανικό λαό.

Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας σε μια περίπλοκη γεωπολιτικά περιοχή. Η αφοσίωσή της στην κοινή μας ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ.

Η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά ανάμεσα στους Συμμάχους με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες και προβλέπεται να αφιερώσει το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα το 2025, με στόχο το 5% σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Συμμαχίας στη Χάγη. Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι απλώς στατιστικά – πρόκειται για ουσιαστική επένδυση στην κοινή μας ασφάλεια.

Σημαντικό μέρος των δαπανών αυτών κατευθύνεται στην προμήθεια αμερικανικής αμυντικής τεχνολογίας: μαχητικά F-35, ελικόπτερα Apache και Blackhawk, και σύγχρονες ναυτικές μονάδες. Το προτεινόμενο κοινό πρόγραμμα συμπαραγωγής φρεγατών κλάσης Constellation καταδεικνύει τη στρατηγική δέσμευση της Ελλάδας στην ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία.

Αν επιβεβαιωθώ, θα είναι βασική μου προτεραιότητα να ενισχύσω περαιτέρω τη συνεργασία των αμυντικών τομέων των δύο χωρών, επιταχύνοντας τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής άμυνας.

Ενέργεια και επενδύσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα και η υπό κατασκευή πλωτή μονάδα στην Αλεξανδρούπολη επιτρέπουν στις ΗΠΑ να εξάγουν περισσότερο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Σήμερα, το 20% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα προέρχεται από τις ΗΠΑ, έναντι μόλις 2% πριν από πέντε χρόνια.

Αν επικυρωθώ, θα συνεργαστώ με την ελληνική πλευρά για την προώθηση επενδύσεων σε βασικούς αγωγούς όπως ο αποκαλούμενος «Κάθετος Διάδρομος» που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Θα υποστηρίξω επίσης τις προσπάθειες της Ελλάδας να κατασκευάσει ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που συμβάλλουν στη διαφοροποίηση και ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Η οικονομική συνεργασία παραμένει θεμέλιο της σχέσης ΗΠΑ–Ελλάδας. Αν επιβεβαιωθώ, θα εργαστώ για την προώθηση των αμερικανικών εμπορικών και επενδυτικών συμφερόντων σε τομείς όπως η άμυνα, η ενέργεια, η ναυτιλία, οι υποδομές, η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, η φαρμακοβιομηχανία, ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή.

Θα επιδιώξω επίσης την ενίσχυση των ελληνικών επενδύσεων στις ΗΠΑ, χτίζοντας μια ισόρροπη και ανθεκτική οικονομική σχέση αμοιβαίου οφέλους.

Πολιτιστικοί δεσμοί και θρησκευτική ελευθερία

Η δύναμη της σχέσης ΗΠΑ–Ελλάδας βασίζεται στους ανθρώπινους δεσμούς. Η ζωντανή Ελληνοαμερικανική και Ορθόδοξη κοινότητα έχει προσφέρει ανεκτίμητη συνεισφορά στο αμερικανικό έθνος και οι δεσμοί πολιτισμού, οικογένειας και κοινών αξιών είναι βαθιοί και διαρκείς.

Είμαι σταθερά προσηλωμένη στην υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας – ενός πυλώνα της δημοκρατίας και βασικής αξίας που μοιραζόμαστε με την Ελλάδα. Αν επιβεβαιωθώ, ανυπομονώ να συνεργαστώ με ελληνικούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, ΜΚΟ, τοπικές αρχές και πολίτες.

Δεσμεύομαι να εργαστώ από κοινού με τη διασπορά για την ενίσχυση των ανθρωπίνων δεσμών που ενώνουν τα έθνη μας με φιλία και αμοιβαίο σεβασμό.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Είμαι έτοιμη να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα