Η Κίνα προχωρά σε νέα αύξηση δασμών στα αμερικανικά προϊόντα, από το 84% στο 125%, ως απάντηση στην αύξηση των δασμών που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η αύξηση των δασμών θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Σάββατο 12 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών.
Κίνα: Δεν θα επιβάλλουμε άλλους δασμούς
Το Πεκίνο δήλωσε ότι δεν θα απαντήσει με δασμούς σε περαιτέρω δασμούς που ενδεχομένως επιβάλουν οι ΗΠΑ.
«Ωστόσο, εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να βλάψουν ουσιαστικά τα συμφέροντα της Κίνας, θα λάβουμε αποφασιστικά αντίμετρα και θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση,
Η Κίνα δηλώνει ότι οι «ασυνήθιστα υψηλοί δασμοί» που επέβαλαν οι ΗΠΑ «παραβιάζουν σοβαρά τους διεθνείς και οικονομικούς εμπορικούς κανόνες, τους βασικούς οικονομικούς νόμους και την κοινή λογική και είναι εντελώς μονομερής εκφοβισμός και εξαναγκασμός».
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου του Πεκίνου δήλωσε ότι οι δασμοί που επιβάλλονται στις κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ «έχουν μετατραπεί σε ένα παιχνίδι αριθμών χωρίς πρακτική σημασία στην οικονομία».
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πρακτική αυτή εκθέτει τις ΗΠΑ για τον «εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό» που επιχειρούν να επιβάλουν. «Θα καταντήσει ανέκδοτο» πρόσθεσε.
Νωρίτερα ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στο πρώτο δημόσιο σχόλιό του εν μέσω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου τόνισε ότι η «χώρα του δεν φοβάται».
Σε συνάντηση που είχε με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στο Πεκίνο δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο και το να πάμε ενάντια στον κόσμο θα οδηγήσει μόνο στην αυτοαπομόνωση».
«Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας βασίζεται στην αυτάρκεια και τη σκληρή δουλειά – ποτέ σε παραχωρήσεις από άλλους, και δεν φοβάται οποιαδήποτε άδικη καταπίεση», πρόσθεσε ο Σι. «Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει το εξωτερικό περιβάλλον, η Κίνα θα διατηρήσει την αυτοπεποίθησή της, θα παραμείνει συγκεντρωμένη και θα επικεντρωθεί στην καλή διαχείριση των δικών της υποθέσεων».
Ο Σι κάλεσε την ΕΕ να συμπλεύσει με την Κίνα για να «αντιταχθούν από κοινού στις μονομερείς πρακτικές εκφοβισμού», αναφερόμενος στους υψηλούς παγκόσμιους δασμούς των ΗΠΑ, και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της παγκοσμιοποίησης.
Το πινγκ πονγκ ΗΠΑ – Κίνας
Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε για πρώτη φορά το σχέδιό του, επέβαλε στην Κίνα δασμούς 34% – ένα υψηλό ποσοστό αλλά σίγουρα το Πεκίνο δεν ήταν από τα πλέον πληττόμενα κράτη.
Το Πεκίνο αντέδρασε με δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα, και από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένα πινγκ πονγκ επιβολής επιπλέον δασμών.
Οι ΗΠΑ απάντησαν αυξάνοντας τους δασμούς σε 104%, οπότε η Κίνα αύξησε τους δικούς της σε 84%.
Στη συνέχεια ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς 125% ενώ όπως διευκρίνισε η διοίκηση των ΗΠΑ οι τρέχοντες δασμοί στα κινεζικά προϊόντα φτάνουν πλέον το 145% λόγω μιας προϋπάρχουσας εισφοράς που επιβλήθηκε σε εταιρείες που παράγουν φαιντανύλη.
Η αντίδραση των αγορών
Πτώση κατέγραψαν επίσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ είχαν ανοίξει με άνοδο, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα ανεβάσει τους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125%, σε νέο στάδιο της κλιμάκωσης των εμπορικών αντίμετρων ανάμεσα στις δύο παγκόσμιες δυνάμεις.
Γύρω στις 11:30 ώρα Ελλάδος, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρούσε κατά 0,77%, του Παρισιού 0,57%, του Μιλάνου 1,06%, ενώ του Λονδίνου κατέγραφε πτώση 0,10%.
Την ίδια στιγμή βουτιά καταγράφει το δολάριο στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του ευρώ εδώ και πάνω από τρία χρόνια μετά τις εμπορικές και οικονομικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που υπονομεύουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ στις αγορές συναλλάγματος.