Κίνα: Μεγάλες φουρτούνες για τον Σι Τζινπίνγκ – Γιατί βάζει στην άκρη ακόμη και τον εμπορικό πόλεμο

Κοινοποίηση

Στην Κίνα, η ανοιξιάτικη ζέστη έχει αρχίσει να δημιουργεί ουρές στα εστιατόρια της υπαίθρου καθώς οι μοντέρνες εμπορικές περιοχές γίνονται όλο και πιο πολυσύχναστες.

Ένας 36χρονος επενδυτής, λέει ότι δεν ενοχλείται από τους δασμούς της Αμερικής. Στέκεται έξω από το μαγαζί ενός φίλου του και λέει ότι οι εισφορές του Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα σημάδι ότι η Αμερική αισθάνεται ότι απειλείται από την άνοδο της Κίνας.

Η δύναμη της Αμερικής μειώνεται, λέει.

Ο εμπορικός πόλεμος είναι παντού στην Κίνα, σύμφωνα με τον Economist.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης διατυμπανίζουν την υποστήριξη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην «πολυμέρεια και τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες».

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει άλλες χώρες ότι θα προβεί σε αντίποινα εάν υποκύψουν στις αμερικανικές πιέσεις να επιβάλουν δασμούς στην Κίνα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η εκστρατεία «γοητείας» και αφοπλισμού της Κίνας έχει αποτέλεσμα.

Εξωτερική και εσωτερική πολιτική

Στις 22 Απριλίου αναφέρθηκε ότι στον Σι θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα επιστολή από τον Ισίμπα Σιγκέρου, τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, με στόχο τη διατήρηση σταθερών σινοϊαπωνικών εμπορικών δεσμών.

Ωστόσο, για τον άνθρωπο που διοικεί την Κίνα, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εσωτερική εικόνα.

Οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο «δεν βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που μπορεί να τον κρατούν ξύπνιο τη νύχτα», λέει ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Μέρος αυτού του υπολογισμού σχετίζεται με τις οικονομικές συνέπειες του εμπορικού πολέμου εντός της Κίνας.

Η οικονομία της Κίνας

Το άλλο είναι λιγότερο αξιοσημείωτο, αλλά κρίσιμο. Καθώς η οικονομία παλεύει με πρωτοφανή εμπόδια, η ανελέητη εκστρατεία του Σι για την εξάλειψη της διαφθοράς και την ενίσχυση της αφοσίωσης στο κόμμα δημιουργεί αναταράξεις.

Οι αξιωματούχοι έχουν εκμεταλλευτεί στοιχεία που φαίνεται να δείχνουν την ικανότητα της Κίνας να αντέξει τους δασμούς.

Στις 16 Απριλίου ανακοίνωσαν ανάπτυξη πρώτου τριμήνου 5,4% σε ετήσια βάση, καλύτερη από τις προβλέψεις και μπροστά από τον στόχο για το σύνολο του έτους που είναι περίπου 5%.

Το ποσοστό αυτό ενισχύθηκε από τα κίνητρα και την προκαταβολή των εξαγωγών ενόψει των δασμών: ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων που επεξεργάστηκαν αυξήθηκε κατά 10% σε ετήσια βάση τις επτά ημέρες έως τις 20 Απριλίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρόλα αυτά, οι οικονομολόγοι αναμένουν απότομη επιβράδυνση.

Πλησιάζει πτώση;

Οι δείκτες εμπορευματικής δραστηριότητας υποδηλώνουν ότι έρχεται πτώση, σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs. Πριν από την «ημέρα της απελευθέρωσης», η ubs προέβλεπε ανάπτυξη 4% το 2025. Τώρα υπολογίζει 3,4%, εφόσον παραμείνουν οι εισφορές.

Οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι ανήσυχοι για την κοινωνική σταθερότητα και ο Σι θα παρακολουθεί πώς μια επιβράδυνση των εξαγωγών και της βιομηχανίας θα μπορούσε να επηρεάσει την εύθραυστη δημόσια εμπιστοσύνη.

Υπάρχουν σημάδια νευρικότητας. Μια έρευνα της Morgan Stanley μετά την έναρξη της κλιμάκωσης των δασμών αυτόν τον μήνα διαπίστωσε ότι το 44% από περισσότερους από 2.000 ερωτηθέντες σε πόλεις σε όλη την Κίνα ανησυχούσαν ότι οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους, με πολλούς να επικαλούνται τους δασμούς.

Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η τράπεζα άρχισε να διεξάγει τέτοιες δημοσκοπήσεις το 2020, εν μέσω της πανδημίας.

Όσον αφορά το σχετικό διαπραγματευτικό χαρτί που έχει η Κίνα με την Αμερική, η αποδυνάμωση της εγχώριας εμπιστοσύνης πρέπει να σταθμιστεί σε σχέση με το μακελειό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 22 Απριλίου εμφανίστηκαν αναφορές ότι ο Σκοτ Μπέσεντ, ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε τους επενδυτές σε ιδιωτική συνάντηση ότι τελικά θα επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Παρ’ όλα αυτά, προς το παρόν ο Σι είναι πιθανό να δώσει περισσότερα κίνητρα προκειμένου να στηρίξει τους καταναλωτές.

«Έχουμε την ικανότητα και την αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσουμε τις εξωτερικές προκλήσεις», σύμφωνα με αξιωματούχο της στατιστικής υπηρεσίας.

Το Πολιτικό Γραφείο θα συνεδριάσει στα τέλη Απριλίου, γεγονός που μπορεί να είναι η στιγμή για περισσότερα μέτρα για την τόνωση της στέγασης και της κατανάλωσης καθώς και της βιομηχανίας.

Ο στρατός της χώρας στο επίκεντρο

Σε αυτή τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου μπορεί να φανεί η άλλη εγχώρια εμμονή του Σι: μια ατελείωτη εκκαθάριση του στρατού.

Ένα από τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου έχει να εμφανιστεί δημοσίως από τις αρχές Μαρτίου. Πρόκειται για τον στρατηγό Χε Γουίντονγκ, έναν από τους δύο αντιπροέδρους της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.

Απουσίαζε από μια δραστηριότητα φύτευσης δέντρων στο Πεκίνο στις αρχές Απριλίου, στην οποία συμμετείχαν ο Σι και άλλα μέλη της Επιτροπής.

Η κρατική τηλεόραση δεν τον έδειξε σε διάσκεψη για τη διπλωματία στις 8 και 9 Απριλίου.

Ο συνάδελφός του αντιπρόεδρος, ήταν εκεί μαζί με άλλα μέλη του Πολιτικού Γραφείου.

Εάν ο στρατηγός Χε έχει απομακρυνθεί, θα είναι το πιο υψηλόβαθμο ένστολο μέλος της επιτροπής που απολύεται από το 1967.

Αυτό θα έδειχνε ότι οι στρατιωτικές εκκαθαρίσεις του  Σι δεν έχουν τελειώσει.

Ένας πόλεμος ηγεμονίας

Η αλληλεπίδραση μεταξύ των οικονομικών συνεπειών του εμπορικού πολέμου και των ενδείξεων αναταραχής στην κορυφή του κόμματος είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της Κίνας.

Σε ένα σενάριο, ο εμπορικός πόλεμος την αναγκάζει να απελευθερώσει την οικονομία της, ενισχύοντας την κατανάλωση αντί για τις κρατικές επενδύσεις και χαλαρώνοντας τις επιχειρήσεις.

Θα μπορούσε να προσεταιριστεί τους γείτονές της. Αλλά σε ένα πιο τεταμένο περιβάλλον θα μπορούσε να υιοθετήσει μια πιο εθνικιστική στροφή προκειμένου να συσπειρώσει το κοινό.

Αυτό το σκέλος είναι ήδη ορατό. Στις 15 Απριλίου ο επικεφαλής της κινεζικής κατασκοπείας, Τσεν Γιξίν, προειδοποίησε ότι η Κίνα πρέπει να «κερδίσει αποφασιστικά τον ολοκληρωμένο πόλεμο κατά της ηγεμονίας».

Οι δραστηριότητες της Κίνας στη γκρίζα ζώνη που αποσκοπούν στον εκφοβισμό της Ταϊβάν λειτουργούν με εντατικούς ρυθμούς.

Το μέλλον της Κίνας

Περισσότερο από τον έξω κόσμο, ή ακόμη και από το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Κίνας, αυτό που ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία για τον Σι είναι η δική του θέση και κληρονομιά.

Αυτό θα κριθεί το 2027, όταν θα πραγματοποιηθεί το επόμενο συνέδριο του κόμματος, στο οποίο πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι θα επιδιώξει μια τέταρτη θητεία ως επικεφαλής του κόμματος.

Οι επόμενοι 24 μήνες μπορεί να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη δοκιμασία του.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα