Η δικογραφία που έφτασε πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των πρώην υπουργών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, φέρνει ξανά την υπόθεση των Τεμπών στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας. Και κινητοποιεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς σε ένα καταγεγραμμένα ρευστό τοπίο όλα τα κόμματα επιδιώκουν το αυτονόητο: να αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη και να περιορίσουν περαιτέρω απώλειες.
Η κυβέρνηση κατάφερε τις τελευταίες εβδομάδες να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και επιθυμεί να ξεπεράσει τον σκόπελο της νέας δικογραφίας, έχοντας στο τραπέζι το προηγούμενο της παραπομπής του Χρήστου Τριαντόπουλου και της επί της ουσίας παράκαμψης της Προανακριτικής. Ενώ, όμως, στην περίπτωση Τριαντόπουλου ήταν δεδομένο ότι το αίτημα για σύσταση Προανακριτικής θα αφορούσε πλημμέλημα, τώρα η αντιπολίτευση προεξοφλεί αίτημα για κακούργημα.
Η κυβερνητική πλειοψηφία, από την πλευρά της, προσανατολίζεται στο να καταθέσει δική της πρόταση παραπομπής για πλημμέλημα, η οποία εφόσον κατατεθεί θα είναι αυτή που θα προχωρήσει, ακριβώς διότι η Ν.Δ. έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει και δεν θα αποδεχθούμε πολιτικά παιχνίδια από την αντιπολίτευση», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος. Βεβαίως, οι αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές, καθώς και από την κυβέρνηση λένε ότι θα πρέπει πρώτα να μελετηθεί η ογκωδέστατη δικογραφία πριν καταλήξουν στην πρότασή τους, στο αδίκημα που θα αφορά και στη διατύπωση που θα γίνει.

Η πρόταση παραπομπής από πλευράς Ν.Δ. θα μπορούσε να αφορά παράβαση καθήκοντος, που είναι πλημμέλημα. Τυχόν παραπομπή του Κώστα Καραμανλή για κακούργημα, εκτός των άλλων, θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτούσε νέο εσωκομματικό μέτωπο και έντονες αντιδράσεις.
Ηδη, πάντως, αναπτύσσεται δημοσίως το σκεπτικό στο οποίο αναμένεται να βασιστεί η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παρέπεμψε στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του 112 και στην εισαγγελική αναφορά πως, αν είχε ολοκληρωθεί πιο νωρίς, πιθανόν θα είχαν σωθεί ζωές στο Μάτι, για να θέσει το ερώτημα εάν θα έπρεπε όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί να δικαστούν για κακούργημα διότι δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως κάποιο έργο. «Θεωρώ πως όχι», πρόσθεσε. Παράλληλα, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η παραπομπή για πλημμέλημα δεν εμποδίζει αναβάθμιση της κατηγορίας εάν το κρίνει η Δικαιοσύνη από την έρευνα που θα διεξαγάγει.
Στο ΠΑΣΟΚ προεξοφλούν ότι η πρότασή τους δεν μπορεί να μην αφορά κακούργημα, καθιστώντας σαφές ότι από τη στιγμή που διαθέτουν τις αναγκαίες 30 ψήφους βουλευτών, θα προχωρήσουν μόνοι.
Τις προσεχείς ημέρες θα αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της αντιπολίτευσης και, παράλληλα, θα αξιολογηθεί ο αντίκτυπος των εξελίξεων στην κοινή γνώμη, πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ιδανικά επιθυμεί με βήματα ανάλογα με αυτά που έγιναν στην υπόθεση Τριαντόπουλου να στείλει την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη και να μην επιτρέψει μια πολύμηνη διαδικασία στη Βουλή, που θα συντηρεί το θέμα στην επικαιρότητα σε καθημερινή βάση.
«Μόνο κακούργημα»
Στο ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, προεξοφλούν ότι η πρότασή τους δεν μπορεί να μην αφορά κακούργημα. Οπως λένε, από τη στιγμή που διώκονται οι υφιστάμενοι για κακούργημα, δεν μπορεί ο πολιτικός προϊστάμενος να έχει διαφορετική αντιμετώπιση. Παραπέμπουν στις διώξεις που έχουν ασκηθεί για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και ανεβάζουν τους τόνους, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην ακολουθήσει την τακτική που ακολούθησε στην περίπτωση Τριαντόπουλου.

Η Χαριλάου Τρικούπη φρόντισε από την πρώτη στιγμή να ξεκόψει κάθε συζήτηση για μέτωπα και κινήσεις συνεργασίας και κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τη στιγμή που διαθέτει περισσότερες από τις αναγκαίες 30 ψήφους βουλευτών που απαιτούνται για την πρόταση Προανακριτικής, θα προχωρήσει μόνο του. Είναι, άλλωστε, νωπές οι μνήμες από την εσωκομματική αναταραχή που προκάλεσε η συμπόρευση με τα υπόλοιπα κόμματα και ιδιαίτερα με την Πλεύση Ελευθερίας στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. «Εκεί χρειάζονταν 50 ψήφοι και δεν τις είχαμε», λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Η δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου αμέσως μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή ότι «θα πρέπει άμεσα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι αρχηγοί τους να συνεννοηθούν προκειμένου να καταθέσουμε πρόταση για σύσταση και λειτουργία Προανακριτικής» προκάλεσε έντονη ενόχληση στο ΠΑΣΟΚ, που θεώρησαν ότι η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας διεκδικεί ρόλο ηγετικό και συντονιστικό, κάτι που δεν τους άρεσε και που δεν σκοπεύουν να διευκολύνουν ή να υπηρετήσουν.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει προοπτική συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ, προσανατολίζονται στη σύνταξη δικής τους πρότασης (προαναγγέλλουν ότι θα είναι σκληρή προς κάθε κατεύθυνση) και σε προσπάθεια να αποκατασταθούν δίαυλοι επικοινωνίας με τη Νέα Αριστερά, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός ψήφων για να κατατεθεί στη Βουλή. Κινούνται, παράλληλα, προς τους ανεξάρτητους βουλευτές σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν από αυτή τη δεξαμενή τις τέσσερις ψήφους που λείπουν για τη συμπλήρωση των 30.