Στον Σταθμό Λαρίσης δεν περίμεναν το απόγευμα της Κυριακής τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, αλλά ούτε αιφνιδιάστηκαν. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου έχουν συνηθίσει τις απροειδοποίητες επισκέψεις κυβερνητικών αξιωματούχων που γίνονται για να τροφοδοτήσουν τα κοινωνικά δίκτυα. Σαν μυημένοι βουδιστές αναλογίζονται την «κενότητα» της πραγματικότητας, η οποία αποτυπώνεται στο βλέμμα τους.
Ολα αυτά θα έλεγε ένας κυνικός και θα συναντούσε αμέσως τη φλογερή διαφωνία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών. Ο Κυρανάκης δεν έχει την υψιπετή αυτάρκεια του στωικού, που ίσως θα τον προστάτευε από τις δικές του συναισθηματικές αντιδράσεις. Είναι προφανές ότι δεν έχει ακόμα μηδενίσει μέσα του τις προσδοκίες. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Είναι νέος πατέρας και ήδη η σύζυγός του περιμένει το δεύτερο παιδί τους. Βρίσκεται σε μια περίοδο δημιουργίας και επιβεβλημένης αισιοδοξίας για το ελληνικό μέλλον.
Μάνατζμεντ «από τα κάτω»
Προφανώς δεν πήγε για το θεαθήναι στον Σταθμό Λαρίσης. Εξηγεί ότι οι κουβέντες με τους υπαλλήλους στους χώρους εργασίας στους τομείς που διοικεί είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής φιλοσοφίας του. «Μιλάω με τους υπαλλήλους για να δω αν ισχύουν αυτά που μου λένε οι διευθυντές». Υπενθυμίζει ότι πρόκειται για βασική αρχή του καλού μάνατζμεντ.
Στα σχεδόν δύο χρόνια που υπηρέτησε ως υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, άφησε εποχή με «επισκέψεις-στούκας» σε κτηματολογικά γραφεία, υποθηκοφυλακεία και άλλα κρατικά χαρτοβασίλεια. Ορισμένοι λένε ότι σε κάποιες από τις επισκέψεις αυτές (αλλά και σε υπουργικές συσκέψεις) ο τόνος της φωνής του δεν ήταν πάντα σταθερός, αλλά χαρακτηρίστηκε από ενδιαφέρουσες διακυμάνσεις. Ο 38χρονος πολιτικός δεν διστάζει να αποτυπώνει πάνω στην αιχμηρή φωνή του την αυξομείωση της δυσφορίας του. Οι επικριτές του συνιστούν ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει, εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στο άθλημα του αυτοελέγχου.
Από την άλλη πλευρά, οι φίλοι του επιμένουν ότι η βιωματική μέθοδός του έχει αποτέλεσμα. Η κτηματογράφηση που βρισκόταν στο 39% της επικράτειας το 2023 εκτοξεύτηκε στο 60% και αναμένεται να φτάσει το 100% στο τέλος του 2025. Στον ακτιβισμό του υπουργού πιστώνεται και η επιστράτευση της τεχνητής νοημοσύνης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εγγράφων στα υποθηκοφυλακεία (τα οποία στη συνέχεια έκλεισαν). Κάπως έτσι ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον προ δεκαετίας επικεφαλής της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) την «ακατόρθωτη» αποστολή στο ελληνικό Οριάν Εξπρές.
Συνωμοσίες και παραπληροφόρηση
Υπήρξε ένας από τους πιο έμπιστους του Μητσοτάκη ήδη από το μακρινό 2015. Ανήκε στη μικρή «συνωμοτική» ομάδα των μητσοτακικών νεολαίων που γνώριζαν ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της Ν.Δ. πριν από το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015. Δέκα χρόνια μετά, θα μπορέσει να γίνει ο «κλειδούχος» που έψαχνε η κυβέρνηση έτσι ώστε ο σιδηρόδρομος να επουλώσει τις συνέπειες του πολυετούς εκτροχιασμού του;
Ο κάτοχος της ηλεκτρικής καρέκλας της κυβέρνησης συναντά αδιάκριτους συνομιλητές του σε καφετέρια που ανήκει σε λαϊκή αλυσίδα σε πολύβουη διασταύρωση της λεωφόρου Μεσογείων. Εχει άγνοια κινδύνου; Γιατί όχι στο γραφείο του; Δεν αισθάνεται ότι οι εμφανίσεις υπουργών στα στέκια των κοινών θνητών ερεθίζουν τα πνεύματα ενός «πρεκαριάτου» έτοιμου να μπουκάρει στα Ανάκτορα; «Κυκλοφορώ συνεχώς και δεν έχω αντιμετωπίσει πουθενά εχθρότητα. Δεν είμαστε στο 2011». Παρ’ όλα αυτά παραδέχεται ότι υπάρχει οργή, αλλά επιμένει ότι «το μεγαλύτερο μέρος της οργής οφείλεται στην εξοργιστική παραπληροφόρηση».
«Κυκλοφορώ συνεχώς και δεν έχω αντιμετωπίσει πουθενά εχθρότητα. Το μεγαλύτερο μέρος της οργής οφείλεται στην εξοργιστική παραπληροφόρηση».
Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1987 στο Λουξεμβούργο και είναι παιδί μονογονεϊκής οικογένειας. Η μητέρα του με καταγωγή από τον Βόλο έχει εργαστεί ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών και έγινε ο εκπρόσωπος του Σχολείου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων. Στα 17 του, το 2004, μίλησε για πρώτη φορά στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για την τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη. «Ετρεμαν τα πόδια μου», έχει ομολογήσει στο παρελθόν στην «Κ».
Η διαδεδομένη άποψη ότι οι πολιτικοί δεν έχουν ευαισθησίες ή αναζητήσεις συχνά τους αδικεί. Ο Κωνσταντίνος αγαπάει τα σκυλιά. Η αγάπη αυτή για τα κατοικίδια είναι χρήσιμη στην πολιτική όπου, όπως λέγεται, «αν θέλεις φίλο πάρε σκύλο». Είχε ένα λυκόσκυλο το οποίο «έφυγε» το 2023, κάτι που τού προκάλεσε μεγάλη στενοχώρια.
Με ανησυχία μαθαίνουμε ότι στα νεανικά του χρόνια διάβαζε Νίτσε. Επικίνδυνα διαβάσματα για έναν αγνό νέο. Ιδίως τα εδάφια εκείνα που εξυμνούν την ισχύ και το πηγαίο ένστικτο της κυριαρχίας που υποτίθεται ότι καθοδηγεί τον άνθρωπο περισσότερο ακόμα και από το ένστικτο της επιβίωσης. «Με εντυπωσίασε το πάθος με το οποίο ο Νίτσε πίστευε στις ιδέες του χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει αυτή την πίστη». Τις πρώτες ασκήσεις για την πάλη των τάξεων τις έκανε με έναν μεγαλύτερο εξάδελφό του, που ήταν (και παραμένει) μαρξιστής. Στις συζητήσεις αυτές έμαθε να δικαιολογεί τις διαφωνίες του.
Ως φοιτητής της Νομικής Αθηνών οργανώθηκε στη ΔΑΠ και στην ΟΝΝΕΔ, αλλά ίσως το μεγαλύτερο πολιτικό σχολείο να ήταν μια μεγάλη φίρμα παντελονιών τζιν. Εργάστηκε ως πωλητής σε μία από τις μπουτίκ της φίρμας στην Αθήνα. Εκτός από τα πρώτα του λεφτά μέσα σε αυτή την μπουτίκ, έβγαλε και τα πρώτα του πρακτικά και εφαρμόσιμα πολιτικά συμπεράσματα: Ποιες είναι οι εργασιακές σχέσεις στην πράξη; Τι θέλουν κατά βάθος οι πελάτες; Πώς πείθεις για την υπεροχή των προϊόντων σου; Αλλοι το ντένιμ το θέλουμε κολλητό (slim fit) και άλλοι κανονικό (regular fit). Ολοι θέλουμε να δείχνουμε πιο επιθυμητοί μέσα σε αυτό.

Ο Κουρτς ως αντι-υπόδειγμα
Καταπιάστηκε επαγγελματικά με την πολιτική επικοινωνία. Παράλληλα, «πάντρεψε» την εμπειρία στην ΟΝΝΕ∆ με τη φυσική άνεση που διέθετε από νεοσσός με τους θεσμούς και τη ζωή των Βρυξελλών. Το 2011 εξελέγη αντιπρόεδρος και το 2013 πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ (επανεξελέγη το 2015). Απέναντί του ήταν μια Γερμανο-Ισπανίδα υποψήφια σε εποχή έξαρσης των αρνητικών στερεοτύπων για την Ελλάδα. Γύρω από τη δική του υποψηφιότητα συσπειρώθηκαν μικρές χώρες από την Ιβηρική έως τη Βαλτική και τη Σκανδιναβία. Κέρδισε 60%-40%. «Στόχος μου από τότε είναι να διαψεύδω τα αρνητικά στερεότυπα για τη χώρα μου».
Στο ΕΛΚ έπιασε φιλίες με τον συνομήλικό του Σεμπάστιαν Κουρτς, τον οποίο σύστησε στον Μητσοτάκη αρκετό καιρό πριν γίνει καγκελάριος της Αυστρίας το 2017. Καθώς ζεστάθηκαν οι ελληνοαυστριακές σχέσεις, ο Κουρτς έβαλε πλάτη για την Ελλάδα όταν ξέσπασε η κρίση στον Εβρο. Ο Αυστριακός απεδείχθη διάττων αστήρ, αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο και παραιτήθηκε το 2021. Μερικοί λένε ότι ο Κυρανάκης μοιράζεται με τον Κουρτς την ίδια «δεξιά» αντίθεση απέναντι στα ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά κύματα, αλλά και ανάλογες ηγετικές φιλοδοξίες.
Κάποιοι στοιχηματίζουν ότι έπειτα από λίγο καιρό, αν πετύχει στην αποστολή του για τον σιδηρόδρομο, θα αναδειχθεί σε αουτσάιντερ στη μάχη των δελφίνων της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς δεν πρόκειται να το παραδεχτεί. Το αφήνει όμως να εννοηθεί με τις επιλογές του να «βγαίνει μπροστά». Οι γνωρίζοντες λένε ότι έχει την εκτίμηση τόσο του Μητσοτάκη, όσο και του Αντώνη Σαμαρά και ότι ελίσσεται σωστά ανάμεσα στους δύο ξένους στο ίδιο κόμμα.
Το 2014 ο Σαμαράς, χωρίς να τον γνωρίζει προσωπικά τον όρισε υποψήφιο ευρωβουλευτή και του έδωσε για προίκα μία χαρακτηριστική σαμαρική συμβουλή: «Πέσε και κολύμπα». Δεν εξελέγη, αλλά κατά τη διάρκεια της «πολιτικής κολύμβησης» συγκέντρωσε 35.000 σταυρούς που του χρησίμευσαν το 2019 όταν εξελέγη βουλευτής.
Οι επικριτές του λένε ότι εμπνεύστηκε από την παράδοση των «Πανθήρων» της ΟΝΝΕΔ και υιοθέτησε ένα βλέμμα και ύφος που θα μπορούσε να θυμίζει τον νεαρό Βαγγέλη Μεϊμαράκη (χωρίς το μουστάκι). Ο λόγος του χρωματίζεται συχνά από ένα στοιχείο αγανάκτησης που αρέσει στην κερκίδα γιατί τον κάνει να φαίνεται ότι εμπλέκεται προσωπικά, ότι δεν είναι ένας μουσαφίρης.
Ασκήσεις πυγμαχίας
Οι πιο υποψιασμένοι εκτιμούν ότι είχε την οξυδέρκεια να καταλάβει εγκαίρως ότι δεν είχε καμία πιθανότητα να γίνει γνωστός ως «μετριοπαθής». Η «οικονομία της προσοχής» που έχτισαν τα κοινωνικά δίκτυα παγκοσμίως τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ορίζεται από την τέχνη της έντασης. Υιοθέτησε λοιπόν τον ρόλο του καλοντυμένου πυγμάχου, ενός παιδιού από το κολέγιο που δεν φοβάται να αμφισβητεί τα στερεότυπα της Μεταπολίτευσης, αποδίδοντας ευθέως στους αριστερούς ηθικά μειονεκτήματα.
Στη σελίδα του στο YouΤube έχει συλλέξει και προτείνει στους οπαδούς του κλασικά κλιπάκια με ορισμένες από τις πιο σφοδρές τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις του. «Είσαι γελοία», είπε το 2023 στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη σε κανάλι της ζώνης του λυκόφωτος, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια απολαυστική αναταραχή. Η προγενέστερη αλλεργία του στην παράνομη μετανάστευση είχε προκαλέσει ψύχρανση των σχέσεων με τον Μητσοτάκη. Η αναθέρμανση χρειάστηκε κάμποσο καιρό. Μόλις τα τελευταία δύο χρόνια έχει φροντίσει να απομακρυνθεί ελαφρώς από το προφίλ του «οργισμένου οννεδίτη». «Εχω κάνει έργο και θέλω να μιλάει το έργο».
Οι γνωρίζοντες λένε ότι έχει την εκτίμηση τόσο του Μητσοτάκη
όσο και του Αντώνη Σαμαρά και ότι ελίσσεται σωστά ανάμεσα στους δύο ξένους στο ίδιο κόμμα.
Την Καθαρά Δευτέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η καθοριστική συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κυρανάκη στο Μέγαρο Μαξίμου (αν και ασφαλείς πηγές επιμένουν ότι το υπουργείο «κλείδωσε» δυο μέρες πριν, δηλαδή το Σάββατο, μία ημέρα μετά το συλλαλητήριο για τα Τέμπη όταν στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφηκε αρκετή «σκοτεινή ενέργεια»). «Θέλω να σου δώσω μια ευκαιρία», του είπε ο Μητσοτάκης. «Είμαι έτοιμος», απάντησε ο Κυρανάκης.
Στον Σταθμό Λαρίσης ανακάλυψε ότι υπάρχει εγκατεστημένο (και) στρατιωτικό κλιμάκιο. Η αιτία είναι ότι στις ίδιες ράγες ταξιδεύουν τρένα με στρατιωτικό υλικό. Μόνο που αυτά τα τρένα είναι αμιγώς στρατιωτικά (νατοϊκά). Κατά συνέπεια, όπως ενημερώθηκε, δεν υφίσταται καμία περίπτωση να μετέφερε μια εμπορική αμαξοστοιχία «στη ζούλα» στρατιωτικό καύσιμο.
Σιδηρόδρομος με GPS
Ενα υπουργικό ταξίδι με τρένο στη Θεσσαλονίκη ανήκει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες του, όπως άλλωστε είχαν προβλέψει όσοι παρακολουθούν τον τρόπο που λειτουργεί. Μια άλλη σκέψη του είναι να καταστήσει τα τρένα ορατά σε όλους. Κάθε πολίτης θα μπορούσε να βλέπει πού βρίσκονται τα τρένα επάνω στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη (όπως βλέπει τα αεροπλάνα και τα πλοία σε αντίστοιχες εφαρμογές). Καλές όλες αυτές οι ιδέες, όμως οφείλει να βιαστεί. Η κυβέρνηση μπορεί να μιλάει για «διετία», αλλά γνωρίζει ότι πρέπει να επιδείξει έργο πριν από την επόμενη επέτειο των Τεμπών.
Το «ειδικό πρότζεκτ» του ΟΣΕ τελεί υπό την επίβλεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έχει σχετική πείρα με αντίστοιχα «ειδικά πρότζεκτ» με τη ΔΕΗ και τον ΕΦΚΑ. Προφανώς το βάρος πέφτει στον Κυρανάκη και έχει το δικό του μερίδιο και ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας, αλλά ο αντιπρόεδρος θα σταθεί καθοδηγητής και αρωγός στην προσπάθεια της παράκαμψης και της υπέρβασης χρονοβόρων θεσμών.
Σε όλη τη Δύση η πίστη στη δημοκρατία και στη δικαιοσύνη υπονομεύεται από την πολύ χαμηλή ταχύτητα εκτέλεσης αποφάσεων, μια διαλυτική βραδύτητα που επιβάλλουν οι θεσμικοί μηχανισμοί κατοχύρωσης των όρων λειτουργίας της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Οταν εκδηλώνεται αυτό το παράδοξο, τότε οι πολιτικοί καταφεύγουν σε μοντέλα διακυβέρνησης που προσιδιάζουν σε «κατάσταση εξαίρεσης». Σε αυτή την κατάσταση εξαίρεσης θα δοκιμαστεί η κυβέρνηση και ασφαλώς ο Κυρανάκης. Θα δοκιμαστεί πόσο αποτελεσματική είναι «στο πεδίο» η νιτσεϊκή θέλησή του για ισχύ και απλώς ελπίζουμε ο Νίτσε να μην κλάψει στο τέλος.