Ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» στις Βρυξέλλες, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να τονίζει σε ανάρτησή της στο Χ, για την κατάσταση που επικρατεί στην Γάζα, πως οι εικόνες είναι «αφόρητες», ενώ σημείωσε με κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη προστασίας των αμάχων και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, επισημαίνοντας την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι άμαχοι δεν μπορούν να είναι στόχοι. Ποτέ. Οι εικόνες από τη Γάζα είναι αφόρητες. Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για ελεύθερη, ασφαλή και γρήγορη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Και για τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου. Οι άμαχοι στη Γάζα έχουν υποφέρει πάρα πολύ, για πολύ καιρό. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα».
Civilians cannot be targets. Never.
The images from Gaza are unbearable.
The EU reiterates its call for the free, safe and swift flow of humanitarian aid.
And for the full respect of international and humanitarian law.
Civilians in Gaza have suffered too much, for too long.… https://t.co/VhaKxUXka0
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 22, 2025
Η δήλωσή της υποστηρίχθηκε δημόσια από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος κοινοποίησε το μήνυμά της, σχολιάζοντας: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω. Η κατάσταση στη Γάζα είναι αφόρητη».
Nothing to add. The situation in Gaza is intolerable. https://t.co/60tf94v1Tm
— António Costa (@eucopresident) July 22, 2025
Η ΕΕ επανεξετάζει τις σχέσεις της με το Ισραήλ λόγω της Γάζας
Η ΕΕ επανεξετάζει τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις της με το Ισραήλ, λόγω της απάνθρωπης συμπεριφοράς του στη Γάζα. Μια εσωτερική έκθεση διαπίστωσε πρόσφατα ενδείξεις ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων βάσει της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, ενός νομικού πλαισίου 25 ετών που διέπει τις πολιτικές σχέσεις και την εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η ΕΕ δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την αναστολή των σχέσεων αυτών.
Ορισμένοι έχουν επικρίνει την ΕΕ – τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Ισραήλ – για έλλειψη πολιτικού θάρρους και για υποτίμηση της επιρροής της επί του Τελ Αβίβ.
Μεμονωμένες χώρες, όπως η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, έχουν επιβάλει κυρώσεις στους Ισραηλινούς εποίκους σε σχέση με τη βία κατά των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων του «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων και της απαγόρευσης ταξιδιών. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν αποφέρει ελάχιστα αποτελέσματα.
Επιπλέον, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Νορβηγία έχουν επιβάλει κυρώσεις σε δύο ακροδεξιούς Ισραηλινούς υπουργούς για φερόμενη «υποκίνηση εξτρεμιστικής βίας» εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο με το Ισραήλ, επίσης λόγω της Δυτικής Όχθης. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, άφησε να εννοηθεί την Τρίτη ότι θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, δηλώνοντας ότι αισθάνεται «αηδιασμένος» από τα δεινά στη Γάζα, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια μέτρα εξετάζονται.
Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα ζητούν οι ΥΠΕΞ 28 χωρών
Παράλληλα, 28 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούν «να τερματιστεί τώρα» ο πόλεμος στη Γάζα και το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
«Εμείς, οι υπογράφοντες που παρατίθενται παρακάτω, συγκεντρωνόμαστε με ένα απλό και επείγον μήνυμα: ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τερματιστεί τώρα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Υπογραμμίζουν ότι «ο πόνος των αμάχων στη Γάζα έχει φτάσει σε νέα βάθη. Το μοντέλο παροχής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί από τους κατοίκους της Γάζας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Καταδικάζουμε την με το σταγονόμετρο παροχή βοήθειας και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, που προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις πιο βασικές τους ανάγκες σε νερό και τροφή».
«Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι πάνω από 800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ενώ αναζητούσαν βοήθεια. Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να παράσχει ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό είναι απαράδεκτη. Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», επισημαίνουν οι 28 υπουργοί Εξωτερικών.
Γιατί η Ευρώπη δεν έχει λάβει πιο αυστηρά μέτρα;
Η σύντομη απάντηση είναι ότι η Ευρώπη παραμένει διχασμένη και είναι εξαιρετικά απίθανο να επιτευχθεί ομοφωνία σε ολόκληρη την ΕΕ για την άσκηση δραστικής πίεσης στο Ισραήλ.
Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Ισπανία έχουν καλέσει δημοσίως την ΕΕ να επανεξετάσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, κατηγορώντας το Τελ Αβίβ ότι έχει παραβιάσει τους όρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του με τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, η Γερμανία και η Ουγγαρία έχουν υπερασπιστεί σθεναρά το Ισραήλ, μαζί με την Ρουμανία, η οποία μόλις αγόρασε ισραηλινά συστήματα αεροπορικής άμυνας. Η αναστολή των σχέσεων της ΕΕ με το Ισραήλ θα απαιτούσε ομόφωνη απόφαση, η οποία είναι πιθανότατα αδύνατο να επιτευχθεί, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.
Η σημαντική εξαίρεση στην Ευρώπη είναι η Γερμανία, παραδοσιακά πιστός σύμμαχος του Ισραήλ στην Ευρώπη, με σχέσεις που έχουν τις ρίζες τους στη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Η χώρα έχει απορρίψει με σφοδρότητα την ιδέα της αναστολής της συμφωνίας σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ.
Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και άλλοι αξιωματούχοι έχουν σταδιακά εντείνει την κριτική τους για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, φαίνεται ότι εξακολουθούν να προτιμούν να επηρεάσουν το Ισραήλ εκφράζοντας τις ανησυχίες τους απευθείας. Η Γερμανία, για παράδειγμα, δεν συνυπέγραψε την επιστολή των ΥΠΕΞ 28 χωρών, που καταδίκαζε τους περιορισμούς του Ισραήλ στην παροχή βοήθειας.
Την Τρίτη, υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις αντίδρασης εντός της γερμανικής κυβέρνησης, όταν ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του μικρότερου εταίρου του Μερτς στην κυβέρνηση συνασπισμού – των Σοσιαλδημοκρατών – δήλωσε πως η Γερμανία πρέπει να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της Βρετανίας και πως «τα διπλά πρότυπα υπονομεύουν τη διεθνή αξιοπιστία» της χώρας.