Τριάντα μαχητές του PKK κατέστρεψαν τα όπλα τους σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Ιουλίου στο ιρακινό Κουρδιστάν, δύο μήνες μετά το τέλος του δεκαετούς ένοπλου αγώνα των Κούρδων ανταρτών κατά του τουρκικού κράτους.
Η τελετή σηματοδοτεί μια καμπή στη μετάβαση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) από την ένοπλη εξέγερση στη δημοκρατική πολιτική, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να τερματιστεί μία από τις μακροβιότερους συγκρούσεις της περιοχής.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η στρατιωτική αδυναμία του PKK καθιστά τον αφοπλισμό μια κίνηση που υποδηλώνει την έμμεση παράδοση τω Κούρδων μαχητών, ενώ επιτρέπει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικήσει τη νίκη σε μια δεκαετή εξέγερση.
Το τελετουργικό
Έξω από την αρχαία σπηλιά του Κασένε, μια ομάδα 30 μαχητών του PKK, άνδρες και γυναίκες, συγκεντρώθηκαν σε μια σκηνή φορώντας χακί στολές, με τα πρόσωπά τους ακάλυπτα μπροστά σε ένα ακροατήριο περίπου 300 ατόμων, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP που βρισκόταν στο σημείο.
Ένας-ένας, κατέβηκαν για να αφήσουν τα όπλα τους σε ένα λάκκο που στη συνέχεια πυρπολήθηκε. Τα περισσότερα ήταν τουφέκια, αλλά υπήρχε και ένα πολυβόλο και μια ρουκέτα.
Καθώς παρακολουθούσαν, οι άνθρωποι στο πλήθος άρχισαν να φωνάζουν, ενώ άλλοι φώναζαν κλαίγοντας.
«Προκειμένου να διασφαλίσουμε την πρακτική επιτυχία της διαδικασίας για την ‘ειρήνη και τη δημοκρατική κοινωνία’… καταστρέφουμε εθελοντικά τα όπλα μας ως ένδειξη καλής θέλησης και αποφασιστικότητας», ανέφερε σε δήλωσή του το PKK.
«Ευχόμαστε αυτό το βήμα να φέρει ειρήνη και ελευθερία».
«Αμετάκλητη καμπή»
Η Άγκυρα χαιρέτισε την τελετή ως «αμετάκλητη καμπή» στο δρόμο προς την ειρήνη.
«Η κατάθεση των όπλων από τους μαχητές του PKK στη Σουλαϊμανίγια – ένα ορόσημο της τρίτης φάσης της συνεχιζόμενης διαδικασίας αποστράτευσης και αποστράτευσης – αποτελεί ένα συγκεκριμένο και ευπρόσδεκτο βήμα», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.
«Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη ως ένα μη αναστρέψιμο σημείο καμπής».
Η τελετή ακολούθησε μήνες έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ του φυλακισμένου ιδρυτή του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, και της Άγκυρας, οι οποίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο με την ευλογία του Ερντογάν και διευκολύνθηκαν από το φιλοκουρδικό κόμμα DEM της Τουρκίας.
Το PKK έλαβε τα όπλα το 1984, ξεκινώντας μια σειρά επιθέσεων σε τουρκικό έδαφος που πυροδότησαν μια σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.
Ωστόσο, μετά από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, το PKK ανακοίνωσε τον Μάιο τη διάλυσή του, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τον δημοκρατικό αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, σύμφωνα με την ιστορική έκκληση του Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στην Τουρκία από το 1999.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν πριν από την τελετή, καθώς δύο drones καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά σε βάσεις των κουρδικών περιοχών στο Ιράκ, το ένα στη Σουλαϊμανίγια και το άλλο στο Κιρκούκ, σύμφωνα με αξιωματούχους που δεν ανέφεραν ποιος ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις.
Δεν αναφέρθηκαν θύματα.
«Η δύναμη της πολιτικής»
Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού, αυτοκίνητα έφταναν στο σπήλαιο, ένα συμβολικό μέρος που κάποτε στέγαζε ένα κουρδικό τυπογραφείο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Firat.
Στο πλήθος βρίσκονταν αξιωματούχοι που εκπροσωπούσαν τον Νεχίρβαν Μπαρζανί, πρόεδρο της κουρδικής περιοχής του Ιράκ, τον βετεράνο Κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί και την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.
Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, βουλευτές του DEM και δημοσιογράφοι.
«Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής και της κοινωνικής ειρήνης, όχι στα όπλα.
Και σας καλώ να εφαρμόσετε αυτό το αξίωμα στην πράξη», δήλωσε ο Οτσαλάν αυτή την εβδομάδα, δεσμευόμενος ότι η διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης θα «υλοποιηθεί γρήγορα».
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες με τους Κούρδους θα αποκτήσουν δυναμική μετά την κατάθεση των όπλων από το PKK.
«Η διαδικασία θα επιταχυνθεί λίγο περισσότερο όταν η τρομοκρατική οργάνωση αρχίσει να εφαρμόζει την απόφασή της για κατάθεση των όπλων», δήλωσε το Σαββατοκύριακο.
Τους τελευταίους μήνες, το PKK έχει λάβει διάφορα ιστορικά μέτρα, ξεκινώντας με κατάπαυση του πυρός και καταλήγοντας στην επίσημη διάλυση που ανακοινώθηκε στις 12 Μαΐου.
Η αλλαγή αυτή ακολούθησε έκκληση που απηύθυνε στις 27 Φεβρουαρίου ο Οτσαλάν, ο οποίος έχει περάσει τα τελευταία 26 χρόνια σε απομόνωση στη φυλακή του νησιού Ιμράλι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.