Μετά από 18 μήνες πολέμου, με έναν συγκλονιστικό φόρο αίματος σε αμάχους και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, η Γάζα βρίσκεται σε μια πλήρη πολιορκία έξι εβδομάδων και το σύστημα ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται αντιμέτωπο με την πλήρη κατάρρευση.
Εκπρόσωποι διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και οι Γιατροί του Κόσμου, απευθύνουν επείγουσα έκκληση: αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας.
Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται ραγδαία
Νέα έρευνα για την ανθρωπιστική πρόσβαση, που πραγματοποιήθηκε σε 43 διεθνείς και παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις, διαπίστωσε ότι σχεδόν όλες αναγκάστηκαν να αναστείλουν ή να περιορίσουν δραστικά τις υπηρεσίες τους μετά τη λήξη της εκεχειρίας στις 18 Μαρτίου.
Οι εκτεταμένοι και αδιάκριτοι βομβαρδισμοί έχουν καταστήσει εξαιρετικά επικίνδυνη κάθε μετακίνηση στην περιοχή, αφήνοντας τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας καθηλωμένους εκτός της εμπόλεμης ζώνης.
Οι κάτοικοι της Γάζας, ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα παιδιά, συνεχίζουν να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα.
Νοσοκομεία έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές και στερούνται των βασικών μέσων για τη διατήρηση της ζωής, μετατρεπόμενα πλέον σε νεκροτομεία. Περισσότεροι από 51.000 Παλαιστίνιοι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους.
«Πρόκειται για μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές αποτυχίες της γενιάς μας. Κάθε άτομο στη Γάζα βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει. Αυτή η γραμμή ζωής έχει αποκοπεί εντελώς από τότε που οι ισραηλινές αρχές επέβαλαν αποκλεισμό στην είσοδο προμηθειών και βοήθειας στις 2 Μαρτίου», υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση των οργανώσεων.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις υπό στόχευση
Η Γάζα κατέχει πλέον το καταστροφικό ρεκόρ του πιο θανατηφόρου μέρους στον κόσμο ακόμα και για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Ο ανθρωπιστικός χώρος συρρικνώνεται, καθώς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο παραβλέπεται, με περισσότερους από 400 εγαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα και περισσότερα από 1.300 μέλη υγειονομικού προσωπικού να καταλογίζονται ανάμεσα στις ανθρώπινες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2023.
Καθημερινά, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους πολλοί Παλαιστίνιοι, στοχοποιούνται, συλλαμβάνονται, παρεμποδίζονται ή σκοτώνονται. Όπως επίσης κάθε μέρα, οι κανόνες που προορίζονται για την προστασία των αμάχων στον πόλεμο αγνοούνται ατιμώρητα.
«Δεν μπορούμε να λειτουργούμε υπό την απειλή πυρών ή να σιωπούμε ενώ το προσωπικό μας σκοτώνεται».
Επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και πλήρη πρόσβαση
Την ίδια στιγμή, οικογένειες ζουν ανάμεσα στα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών τους. Ο λιμός δεν είναι απλώς ένας κίνδυνος, αλλά πιθανότατα εξελίσσεται ταχύτατα σε όλα σχεδόν τα μέρη της Γάζας.
Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα είναι η χειρότερη των τελευταίων 18 μηνών.
Η πρόταση των ισραηλινών αρχών για έναν νέο μηχανισμό έγκρισης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, χαρακτηρίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ως πρακτική που ενδέχεται να περιορίσει τη βοήθεια «μέχρι την τελευταία θερμίδα και τον τελευταίο κόκκο αλεύρου», θέτοντας ένα επικίνδυνο διεθνές προηγούμενο που απειλεί να εξαλείψει κάθε περιθώριο ανεξάρτητης ανθρωπιστικής δράσης.
«Όταν το προσωπικό και οι συνεργάτες μας, οι αυτοκινητοπομπές μας, τα γραφεία μας, οι αποθήκες μας βομβαρδίζονται, το μήνυμα είναι ηχηρό και ξεκάθαρο: ακόμη και η βοήθεια σωτηρίας δεν προστατεύεται πλέον», αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Παρά τις ελπίδες ότι η οκταετής παύση των εχθροπραξιών θα αποτελούσε σημείο καμπής, η βία κατά των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχει επιδεινωθεί.
Ανθρωπιστικό δίκαιο χωρίς εξαιρέσεις
«Καλούμε όλα τα μέρη να εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωπικού μας και να επιτρέψουν την ασφαλή, απρόσκοπτη πρόσβαση της βοήθειας σε όλη τη Γάζα μέσω όλων των σημείων εισόδου και τους παγκόσμιους ηγέτες να αντιταχθούν σε περαιτέρω περιορισμούς».
Οι Γιατροί του Κόσμου συνυπογράφοντας την έκκληση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καλούν στην προστασία των πολιτών και των δημόσιων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, των σχολείων και των καταφυγίων και την άμεση αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και αποχέτευση, όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο.
«Ζητούμε άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο. Η διάσωση ζωών δεν πρέπει να είναι αμφιλεγόμενη. Το ανθρωπιστικό δίκαιο που διέπει τη συμπεριφορά και την προστασία των αμάχων δεν πρέπει να καταστρατηγείται».
Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας.
Την κοινή δήλωση υπογράφουν εκπρόσωποι των οργανώσεων: Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου, Save the Children International, Oxfam International, Anera, Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους (MAP), Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC), Plan International, Humanity & Inclusion – Handicap International, CARE International, War Child Allience.